Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mariosolomun

Marketing

Radnik Majur

Nogomet je u Hrvatskoj sport koji je najviše zastupljen, kako među ljudima koji se sportom bave, tako i u medijima. Bez obzira na to koliko znate ili ne znate igrati nogomet, rado ćete se otići s ekipom zabaviti. Na to ne utječe ni veličina sredine niti financijska situacija nego je najbitnija volja. Baš ta volja krasila je Radnik, mali nogometni klub iz Majura.

Foto: Senad Mehanović



Ovaj klub prvotno je osnovan 1946. godine no onda je za vrijeme rata prestao s djelovanjem te je onda iza 2000. godine ponovno počeo s djelovanjem. Iako je iz male sredine i poprilično udaljen od svih ostalih klubova, ostvaruje značajne rezultate, kako u mlađim, tako i u starijim uzrastima. Tako su, primjerice, seniori bili dvije godine uzastopno prvaci Prve županijske nogometne lige, ali nisu išli u rang više zbog financijskih nedostataka. Ako tomu pridodamo uspjehe mladih generacija koje također ostvaruju značajne rezultate i često su smješteni u gornji dio tablice, vrlo je razočaravajuće da klub ne može napredovati.

Foto: Mario Solomun



Ipak, u sezoni 2013./2014. došlo je do promjene i nakon osvajanja prvog mjesta u županijskoj ligi, klub je prikupio financijska sredstva i otišao rang više. Kako su igrači dvije godine pobjeđivali sve redom, publika je sve manje od pobjede smatrala izrazitim neuspjehom. Nakon par odigranih kola vidjelo se da je konkurencija vrlo jaka i da samo pobjede nikako neće biti moguće što je izazvalo veliko negodovanje navijača i često prozivanje igrača zbog toga.

Foto: Mario Solomun


Navijači Radnika iz Majura bodre svoje igrače samo dok im ide dobro. Nakon nastupa lošijih rezultata skloni su izvikivati pogrdne riječi i učiniti atmosferu vrlo lošom po domaće igrače. Umjesto da ta publika bude 12. igrač domaćina, ona postaje suprotno, gostujuća prednost. Oni jednostavno ne dopuštaju da se klub asimilira s novim uvjetima u kojima nastupa i s jednom višom razinom natjecanja te rezultati moraju biti vidljivi odmah što je, dakako, nemoguće. Iz tih, a i brojnih drugih razloga, nekolicina igrača je napustila klub. Loše okruženje i atmosfera utjecali su na stanje svih igrača.

Foto: Senad Mehanović


Rezultati ove sezone su, u najmanju ruku, izostali. Neočekivani porazi od evidentno slabijih ekipa bili su ogroman teret za ekipu. Nekolicina utakmica u kojima se stvarala ogromna prednost od više golova razlike, jednostavno bi isparila zbog neshvatljivog pada u igri. Jedini razlog koji bi mogao to opravdati jest nedostatak snage i ne prolazak adekvatnih priprema. Dakako, bilo je i pobjeda koje su bile neočekivane, protiv momčadi koje se nalaze na vrhu tablice što su sigurno bili znaci da Radnik ima kvalitetu, ali mu samo treba malo vremena.

Foto: Senad Mehanović


Sumirajući sve napisano i viđeno, ova sezona bila je daleko od bajne. U jednu ruku, igrači i cjelokupno vodstvo su stekli iskustvo igranja na višoj, zahtjevnijoj razini i bez obzira na to su imali svjetle točke u sezoni. Ipak, ova sezona ima više loših karakteristika. Kao što sam naveo već, najlošija su navijači. Nespremnost da podrže svoje dečke više je nego razočaravajuća. Samim tim navijanjem protiv vlastite ekipe i čestim kritikama doveli su do napetosti u klubu i trzavica među igračima. Naposljetku, još jedna sezona je prošla i ne treba gledati prošlost nego se orijentirati na nove pobjede i načine da se uspješnije i bolje organizira igra, vodstvo te da zajedništvo opet krasi klub koji je na tom segmentu i zasnovan.

Mario Solomun


Post je objavljen 22.05.2014. u 18:53 sati.