Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/southamptonfcroatia

Marketing

Pochettino u Tottenhamu...




http://www.saintsfc.co.uk/news/article/27052014-statement-first-team-manager-resigns-1575779.aspx


Southampton Football Club has today (27.5) accepted the resignation of First Team Manager Mauricio Pochettino, and concluded negotiations with Tottenham Hotspur over his appointment as their new manager.

S velikom tugom objavljujem odlazak Mauricia Pochettina s mjesta menadžera Southamptona.

U vrlo kratkom vremenu (sezona i pol) ostavio je veliki utjecaj na klub. Nametnuo je prepoznatljiv, moderan i dinamičan stil igre baziran na visokom presingu. Afirmirao je veliki broj mladih igrača (Shaw, Ward-Prowse, Chambers, donekle Gallagher) i podigao vrijednost igračima poput Lallane, Rodrigueza i Lovrena. Također je potpisao izjedančeni najviši plasman Southamptona u EPLu (8. mjesto), uzevši pritom najviši broj bodova ikad u EPLu.

Kada je tek došao u klub, nisam imao pojma o kakvom se treneru radi. To mi je tada bila sasvim sporedna stvar jer sam bio obuzet ljutnjom radio otkaza Nigelu Adkinsu, za kojeg sam smatrao da je radio dobar posao. Nakon užasnog ulaska u sezonu (4 boda iz prvih 10 utakmica), Adkins se uspio prilagoditi i postaviti momčad da uspješno odgovori na standarde Premierlige i odveo nas iz zone ispadanja, s pozitivnom uzlaznom putanjom prema sredini tablici. No odjednom šok; nakon gostujućeg remija s Chelseom, Nicola Cortese je uručio Adkinsu otkaz. Bio sam u potpunoj nevjerici. Pričamo o čovjeku koji nas je odveo kroz dvije uzastopne promocije i sasvim solidnom treneru koji je zaslužio barem malo više kredita. Ali Cortese je imao druge planove. Talijan je imao viziju Soutahmptona kao kluba koji će se natjecati u europskim natjecanjim i za njega Adkins nije bio čovjek koji nas može odvesti tamo. Stoga je Cortese dočekao prvu priliku da ga se riješi i na njegovo mjesto postavi Mauricija Pochettina, bivše igrača Espanyola, PSGa i argentinskog internacionalca koji je počeo svoju trenerske karijere na klupi Epanyola. Pochettino je te sezone dobio otkaz u klubu zato što se našao pri dnu tablice, u zoni ispadanja. Ali generalno dojam je bio da je radio dobar posao tamo, tri sezone prkoseći neprestanom prodavanju glavnih igrača i stalnom potrebom za oslanjanje na sve mlađe igrače iz klupske akademije.
Kada je došao u Southampton, Pochettino je odmah promjenio stil igre. Riječ je o trenner koji je sljedbenik Marcela Bielse i njegove trenerske filozofija koji se bazira na visokom i energičnom presingu te što bržem oduzimanju lopte što više na terenu. To je izuzetno zahtjevan sustav igre koji zahtjeva veliku fizičku spremnost igrača te discipliniranos u držanju taktičkih postavki. U Southamptonu Mauricio je pronašao skupinu igrača spremnu prihvatiti njegove trenerske postulate. Promjena je bila primjetna već u prvim utakmicama. Dojam za nas gledatelje je bio izrazito pozitivan, a napredak se vidio i na rezultatskom planu. Došle su neočekivane pobjede protiv Cityja, Liverpoola i Chelsea, koji nisu bili u stanju odgovoriti na naš presing. Protiv manjim momčadi bilo je teže jer sustav nije funkcionirao tako efikasno.
Adkins je ubrzo bio zaboravljen, a Pochettino novi idol navijača. Za novu sezonu klub ga je podržao na tržištu i stigla su tri igrača po njegovoj volji; Dejan Lovren iz Lyona, Victor Wanyama iz Celtica te Daniel Pablo Osvaldo iz Rome, kojeg je Pochettino trenirao u Espanyolu. Ulazak u sezonu bio je izvanredan, a nakon 10 kola Southampton je bio treći na tablici. Ipak, uskoro su počeli problemi s ozljedama i suspenzijama i na vidjelo je izašao Southamptonov kratak kadar kvalitenih igrača i nije se mogao držati korak s top klubovima. No nikad se nije palo ispod 9. mjesta, a sezona je na kraju okončana na 8.
Početkom godine Cortese je napustio klub pritisnut od strane vlasnice Katharine Leibherr, kojoj je zahtjevala veću uključenost u rad kluba u svom vlasništvu, kojeg je Cortese dotad vodio apsolutistički, ne odgovarajući nikome. Cortese nije trpio da se netko miješa u njegove poslove i odabrao je radije napustit klub nego dijeliti ovlasti imat manju slobodu u donošenju odluka. Kako je Pochettino bio Corteseov čovjek koji je bio vezan uz Southampton Corteseovom vizijom, odmah po njegovom odlasku počele su se pojavljivati indicije da bi Pochettino također mogao napustiti klub. Međutim, on je objavio da je razgovarao s Corteseom i da je odlučio da ne napušta momčad usred sezone.

No to je učinio na kraju sezone. Tottenham i njihov direktor Daniel Levy, nakon češljanja tržišta dostupnih trenera (a nije bio lud zadržati Sherwooda) odlučio se da je Pochettino taj. Nova Southamptonova klupska uprava, predvođena novi predsjednikom uprave Ralphom Kreugerom, ponudila je Pochettinu novi ugovor, ali nisu ga uspjeli uvjeriti da je Southampton klub koji može zadovoljiti njegov ambicije i stoga ga je ne mogu kriviti što je otišao. Tottenham je u ovom trenutku skalu iznad Southampton, ali tužno je to što nama malo fali da dosegnemo tu razinu i da smo zadržali Pochettina, igrače, i pojačali se kao u prošlom prijelaznom roku, mogli smo im već biti jako blizu. I to je upravo najtužnije od svega ovoga, odlaska Pochettina i spekulacija o egzodusu igrača - to što smo bili na rubu nečeg velikog i imali smo izbor pokušati napraviti taj iskorak ili se vratiti u mediokritetstvo, a izgleda da smo izabrali ovo drugo.

Kao navijaču Southamptona nisu mi toliko bitni rezultati. Pod Pochettino smo igrali odličan nogomet i zbog načina na koji je postavio našu igru, u svaku utakmicu sam ulazio s vjerom da, ako odigramo kako znamo, možemo pobjediti. Taj optimizam pred iščekivanjem svake utakmice učinio je ovu sezonu fantastičnim iskustvom za mene kao navijača, čak i ako nismo uvijek uspjeli uzeti bodove.

Daleko od toga da je sve bilo savršeno dok nas je trenira, bilo je tu grešaka, ali generalni dojam je izvstan. No, s druge strane, kod nas je Pochettino bio donekle zaštićen jer nije imao nikakv očekivanja pred sobom, nije bio pod svjetlima javnosti, mogao je eksperimentirati s mladima, raditi na usavršavanu igre bez rezultatskog pritiska. Svega toga neće biti u Londonu i vidjet ćemo kako će Pochettino reagirati na promjenu. Moje mišljenje je da se radi o vrhunskom treneru i da će bit uspješan u Tottenhamu.

Zahvaljujem mu za sve što je napravio u Southamptonu za kratko vrijeme koje se zadržao i želim mu sreću na novom radnom mjestu.

Post je objavljen 31.05.2014. u 15:18 sati.