Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iva-ralica-orecic

Marketing

Schindlerova lista


Gospodin Branko Lustig uvršten je na listu 50 najznačajnijih filmskih producenata svih vremena što ga ujedno čini i jednim od najuspješnijih hollywoodskih te hrvatskih producenata. On je dobitnik je dvaju Oscara i Globusa, dvije BAFTA-e, dvaju Emmyja te mnogih drugih nagrada, Hrvat koji se nakon više od dvadeset i pet godina života i rada u Los Angelesu, vratio u Zagreb.


http://static.nacional.hr/img/76c6f5bb393ff3e0232f9d2b9901f0c7_700x550.jpg

Posljednih se osam godina posvetio radu na godišnjem Festivalu tolerancije u Zagrebu koji se ove godine održavao od 18. do 24. svibnja u kinima Europa i Tuškanac. Važno mu je, kaže, da ljudi ne zaborave i da budu upozoreni na sve što se dešavalo tijekom Drugoga svjetskog rata i kakvu su sudbinu doživljavali Židovi te tada marginalizirane skupine ljudi. A najbolji način za edukaciju su upravo filmovi o toleranciji. Gospodin Lustig je proživio je i preživio užase koncentracijskih logora Auschwitz, Dora-Mittelbau i Bergen-Belsen u koji je stigao sa samo 12 godina. Nažalost, ali i upravo zahvaljujući tome, najbolje zna kako su izgledali dani u takvim logorima pa je film Schindlerova lista dijelom temeljen i na njegovim sjećanjima.


http://fromdirectorstevenspielberg.tumblr.com/schindlers-list

Festival tolerancije je ove godine bio posvećen upravo dvadesetoj obljetnici Schindlerove liste. Poseban gost festivala bio je i poznati glumac ovoga filma, Ralph Fiennes. On je u četvrtak, 22.svibnja, na svečanoj projekciji filma u kinu Europa, izjavio da je posebno ponosan što ni nakon 20 godina film ne gubi svoju snagu. Odgovarao je na pitanja publike i prisjećao se mnogih anegdota zajedno s gospodinom Lustigom. On je pak istaknuo da ovo 8. festivalsko izdanje ponovo u fokus stavlja značenje tolerancije u okvirima stradanja i borbe za život. Tijekom sedam dana festivala bilo je prikazano više od 70 dokumentaraca i igranih filmova poput „Victor Young Perez“ Jaquesa Quanichea, „Posljedice“ Wladyslawa Pasikowskog te „Iskonsko zlo“ oscarovca Stefana Ruzowitzkog i „Past će noć“ Andre Singera.

Festival tolerancije

Na ne tako davnom predavanju na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu koje je održao gospodin Lustig, početkom prosinca 2013., istaknuo je da za svoj životni put najviše može zahvaliti sreći. Najviše sreći koja ga je spasila iz konc-logora. Mnogo godina kasnije, sedamdesetih, ponovo ga je pratila kad je u Americi sreo Stevena Spielberga s kojim je napravio film Schindlerova lista, a kasnije i film Gladijator s Ridleyjem Scottom, nakon čega su slijedili i Hannibal, Kraljevstvo nebesko, Dobra godina... Još jedan uspješan je i Pad crnog jastreba za kojeg i danas smatra da je zavrijedio Oscara. U Hollywood je otišao nakon mjesta pomoćnika redatelja i producenta serija Jadran filma Vjetrovi rata i Rat i sjećanja te nakon jednog od njemu najdražih projekata snimanih u Zagrebu, američkog Guslača na krovu.

Za razliku od nekadašnje, s mnoštvom kvalitetnih filmova i glumaca te izvanrednih filmskih radnika (primjerice statista ili radnika na scenografiji), istaknuo je da je današnja - daleko od kvalitete. Od loših scenarija mnogih serija, nedovoljno kvalitetnih glumaca i izvedbi pa do krivog načina raspodjele budžeta i usmjerenosti na kvantitetu više nego na kvalitetu filmova. Stoga ono malo redateljskih talenata, scenarista i glumaca, kaže, teško može ostvariti svoj potencijal, ali baš zbog malog budžeta kojim raspolažu, vrijedni su divljenja.

Film Schindlerova lista nije sniman s malim budžetom, niti je malo zaradio. Proglašen je jednim od najboljih fimova i osvojio sedam nagrada Oscar, uključujući one za najbolji film, redatelja i glazbu. Američki filmski institut ga je 2007. postavio na osmo mjesto liste stotinu najboljih američkih filmova svih vremena. Uza sve to, iz godine u godinu njegova edukacijska vrijednost raste i generacijama pokazuje važnost tolerancije, baš kao i zagrebački Festival na kojem je ove godine proslavio rođendan.

IvaRalicaOrečić

Post je objavljen 30.05.2014. u 21:22 sati.