Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/lobotomizator

Marketing

Nogomet, europski



Nogomet je u svojem razvoju pratio mnoge društvene i povijesne trendove, nekada im se prilagođavajući, a nekada suprotstavljajući. Igra, koja je izmišljena da bude igra, stereotipno se već jako dugo vremena naziva najvažnijom sporednom stvari na svijetu. No, najvažnija stvar na svijetu nije jasno i jednoglasno definirana, a sporedna ipak jest.
Bio je nogomet, kao uostalom i drugi sportovi, nastavak rata drugim sredstvima. Igrao se je za slavu, za ime, za novac. Igrao se je i za televiziju, u zadnje vrijeme igrao se je za kladionice i klađenje. Danas možemo reći da se igra za sve to zajedno. Za sve, osim za igru.
U biti, danas je nogomet, barem onaj vrhunski, europski, igra za nekolicinu perverzno bogatih i moćnih ljudi, koji s nogometnim klubovima rade ono što obični smrtnici ne mogu raditi niti na video igrama i nogometnim simulacijama. Troše se stotine milijuna dolara, eura, barela nafte, dijamanata, aluminijskih i zlatnih poluga da bi se taj i taj nogometaš doveo u taj i taj klub. I da bi netko zadovoljio svoj ego trip. Vremena su takva, odnosi su takvi. Taj uloženi novac stvara još novca i tako se to vrti u krug.
Tako danas imamo u Europi nogometne klubove s budžetima i nogometašima od stotine milijuna eura. I tisuće i tisuće ljudi koji su vezani uz taj biznis i od njega žive i okreću jednako tako "bolesne" sume. Televizijska prava, deseci kabelskih, satelitskih i internetskih televizija koje prenose sve zamislive i nezamislive utakmice, pa sponzorska obuća i odjeća, bankarske kuće, neizbježne kladionice. Sve se tu vrti oko novca. Zbog trenutne situacije u Ukrajini EU i SAD su nametnuli Rusiji nekakve nazovi sankcije. No, Gazpromovih se milijuna i sponzorstva nogometnog natjecanja elitnih europskih klubova nitko nije odrekao...
Engleska je zemlja u kojoj je nogomet nastao, zemlja u kojoj je nogomet dio nacionalnog identiteta, kulture živote. Neizostavni dio života, jednostavno rečeno. Povezanost nogometnih klubova s navijačima i zajednicama je velika, ostatku Europe gotovo neshvatljiva, no niti se Englezi nisu mogli oduprijeti stranim ekscentricima i njihovim milijunima. U velikom dijelu slučajeva ispada da se niti nisu trebali odupirati, jer su klubovi trebali novac, a kada su ga novi vlasnici uložili sve je, više – manje, ostalo po starom. Osim malo izgubljenog i poljuljanog ponosa i "istinskim znancima nogometa" neshvatljivih odluka o dovođenju ili protjerivanju nekih igrača i trenera, no to se je uz obilato napunjenu kasu nekako progutalo.
Danas, kada je sustav Lige prvaka, a i Europa lige organiziran tako da služi samo zgrtanju novca onima koji novca imaju najviše, teško je govoriti o nekakvoj igri, natjecateljskom duhu ili fair playu, bilo koje vrste. Jedan klub ili jedan nogometaš godišnje zarade novca koji bi mogao nahraniti tisuće gladnih koji godišnje umru u nekoj državi Afrike ili Azije. No to je tako, u tome sustavu su sami nogometaši ti koji su najmanje krivi za to. Njihova je igra postala tvornica novca.
Slijedeći korak koji se čeka je formiranje nekakvog natjecanja u kojem bi igralo možda najviše dvadesetak najbogatijih klubova, što ne bi bilo pod okriljem europske nogometne federacije, nego u organizaciji vlasnika tih klubova i televizijskih i marketinških kuća i agencija. To je korak koji će se definitivno napraviti u skoroj budućnosti, a on će i na simboličnoj razini označiti kraj nogometa kao igre, natjecanja i zabave za sve i svakoga. Mada su europske arene već odavno zatvorene za sve one koji nemaju na raspolaganju barem desetke milijuna eura po sezoni. Teško da će Europa više ikada doživjeti da će europske pokale osvajati klubovi poput Steaue, Crvene Zvezde, Dinama iz Kijeva ili Zagreba, Aberdeena i sličnih.
Pristup klubovima iz "malih" zemalja u preostala europska natjecanja svakom je sezonom sve teži. Liga prvaka u kojoj nastupa klub koji je u Italiji ili Engleskoj osvojio četvrto mjesto u prvenstvu, a prvaci najmanje 25 država neće nikada moći nastupiti u tom natjecanju pod okriljem krovne udruge europskog nogometa nije liga prvaka nego liga novca i moći. Nema tu više puno sporta. Ukinuti su već davno i Kup kupova i nešto što se zvalo Intertoto kup, natjecanje u kojem su tijekom ljeta svoju europsku afirmaciju tražili slabiji klubovi. Borili su se za dva, tri mjesta u tadašnjem kupu UEFA-e, promovirali sebe, svoj grad, prodali ili kupili kojeg nogometaša. U tom su natjecanju u Koprivnici protiv Slavena igrali i Stuttgart i Deportivo iz La Corune, koji je sezonu ili dvije prije toga nastupao u završnici Lige prvaka.
Sadašnjem, novom europskom nogometu, obični se smrtnici više ne mogu radovati niti na televiziji, bez pet, šest dodatnih sportskih paketa. I 30 kuna posebne doplate za svaku treću utakmicu...


Post je objavljen 30.05.2014. u 11:18 sati.