Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/budan

Marketing

Otok ljubavi

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/468441/OSTRVO-LJUBAVI-Svaleracija-je-pozeljna-a-sukobe-resavaju-sportom?ref=fbblic


OSTRVO LJUBAVI:

Švaleracija je poželjna, a sukobe rešavaju sportom
Dušica Milojković | 26. 05. 2014. - 19:01h |

Stanovnici Trobrijanovih ostrva imaju neuobičajeno liberalan stav prema ljubavi, seksu i braku, dok devičanstvo nije na ceni. Smatraju da su tela belaca veoma ružna zbog čega ne žele da se s njima zbližavaju

I pre i posle braka blagonaklono se gleda na to da oba pola imaju ljubavnike, tj. ljubavnice, a u većini sela postoji posebna koliba zvana bukumatula, namenjena upravo vanbračnim ljubavnim susretima.


Društveno uređenje je matrijarhalno, mladi su vrlo slobodni u međusobnim odnosima, a devičanstvo uopšte nije na ceni. Brakovi se sklapaju bez mnogo formalnosti. Par koji je prenoćio u ženinoj kući i zajedno jeo smatra se venčanim. Deca pripadaju majčinoj porodici, a odnosi bračnih partnera su jednostavni: od muškarca se očekuje da ženi donosi poklone da bi zauzvrat dobio nežnost i seks.


Vlada matrijarhat: Devičanstvo uopšte nije na ceni

Ako mislite da su sukobi i nasilje zbog ljubomore česti, varate se. Otkako su im kolonijalne vlasti zabranile da ratuju, Trobrijanci sve međusobne razmirice, pa i one ljubavne, rešavaju maratonskim utakmicama kriketa originalno prilagođenim svojoj tradiciji, u kojima učestvuju i devojke.


Prevarili biste se, međutim, ako biste pomislili da liberalan stav prema telesnoj ljubavi turisti mogu da iskoristite kako bi se omrsili sa simpatičnim ostrvljankama i ostrvljanima kovrdžave kose i kože boje svetle čokolade. Trobrijanci, naime, smatraju da su svetla koža, ravna kosa i maljava tela belaca veoma ružni i nerado se s njima zbližavaju. Pored toga, veoma su ponosni na svoje geneološko nasleđe koje pokolenja pamte u okviru matrijarhalnog klana i neskloni su mešanju sa strancima.


Raskošna priroda je prema Trobrijanovim ostrvima bila izdašna. Sve što im je za život potrebno stanovnici obezbeđuju ribolovom i poljoprivredom, bez preteranog napora. Kao valutu koriste lišće banane i jama - oko 50 listova vredi nešto više od evra, a na velikoj ceni je i kamen, materijal veoma redak na koralnim ostrvima.

-------------

lp, borivoj

http://budan.blog.hr/


Post je objavljen 29.05.2014. u 09:52 sati.