Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iva-ralica-orecic

Marketing

FONTANA MLADOSTI

Imati 70 godina, a izgledati desetljećima mlađe, san je mnogih žena. Mnogih osoba točnije.


(http://www.polyvore.com/cgi/img-thing?.out=jpg&size=l&tid=18953286)

Moguće, ali kako?

Jednostavno, zdrava prehrana. I nije zdrava na način „ pa pojedem ja ribu tu i tamo, al ne volim baš blitvu, kaj ću kad je mama radila janjetinu u nedjelju, al popiješ kole pa ti to sve izgrize“, moš mislit. Dakle, možda i nije tako jednostavno...

Nedavno sam pogledala kratki prilog o 70-godišnjoj ženi koja zbilja izgleda kao da je desetljećima mlađa, kao da ima 30, aj možda 35. Ali odlično izgleda. No ono što je važnije jest da je puna energije i ne uzima nikakve lijekove ni tablete. A u osmom je desetljeću!

Njeno ime je Annette Larkins i sadi povrće, voće i ljekovito bilje u vlastitom vrtu, radi prirodne sokove i sakuplja kišnicu. Ona je veganka, ali na to se navikavala godinama, stoga nije baš nešto što se može postići od danas do sutra. Barem ne lako. No na zdravu prehranu, u što može biti uključeno i meso ili vegetarijanski, ne nužno i veganski, proizvodi, se može prijeći odmah sada. Priroda je ta koja nas može izliječiti i poboljšati život. Što više voća, povrća i sve ostale „zelenjave“ na što roditelji upozoravaju svoju djecu, znači zbilja- zdravo. Zdravo tijelo, zdrav duh i tak to. Al nema bolesti, ili su barem smanjene mogućnosti, a izgled nikad bolji.

http://themindunleashed.org/2014/03/70-year-old-looks-30-reveals-fountain-youth.html

Također u svemu tome postoji i „caka“, nije svako povrće puno vitamina. Ono industrijski uzgajano najčešće je u startu zakinuto za vitamine. Stoga je najbolje rješenje vlastiti vrt ili barem pokoja tegla.


(http://www.watchmyfoodgrow.com/backyard-garden/bushels-of-broccoli-from-my-vegetable-garden/)

Ista je stvar i s kremama, losionima, gelovima za tuširanje i ostaloj kozmetici. I tu je kozmetička industrija puno učinila. Za sebe.

U mnoštvu tih proizvoda nalaze se sastojci poput naftnih derivata. Mnogi od njih su kancerogeni, no u određenoj mjeri. Tu spadaju i vazelin, petrolej i parafin, a upravo oni čine kožu „baršunastom“. No srećom najčešće izazivaju „samo“ alergijske reakcije. Zato su tu ostali prirodni alternativni sastojci kao biljna ulja i biljni voskovi. Sve u prirodi ima svoju namjenu, ali nije sve za sve. Kancerogeno djelovanje imaju i neki sastojci čak i najskupljih parfema. E tu je zeznuto, kak sad doma napravit Chanel Mademoiselle? Možda ove sastojke progurat pa kaj sad... ali tu su zato super eterična mirisna ulja!

Propylene glycol je čest sastojak koji prodire u kožu i vlaži ju. Bolji je nego glicerin, ali mu je upotreba ipak smanjena jer se smatra da ima neurotoksično djelovanje. Umjesto njega se u losionima za bebe, dezodoransima u spreju, dekorativnoj kozmetici, vodicama za usta itd. koriste sigurniji butylene i polyethylene glycol. Oke ima puno toga za pamtit kaj ne koristit, al kaj kad zbilja ima puno toga, nisam ja radila kreme.

A sad oni kojih se kozmetika u posljednje vrijeme naveliko rješava – parabeni. Grupa kemijskih konzervansa često povezivana s karcinomom dojke. To su methyl-, propylparaben i butylparaben, oni su dakle veliki ne. Danas se sve više ističu proizvodi koji nemaju ili su izuzeli paraben iz sastojaka, pa ono, čitajmo zajedno na poleđini proizvoda.


(http://educaskin.blogspot.com/2012/06/is-paraben-free-way-to-be.html)

Formaldehidi, jedna od opasnijih kemikalija i definitivno kancerogena, a nalazi se u, damn, lakovima za nokte. Nejde ni to baš iz prve u kućnoj radionici... Ne navodi se kao formaldehid, a služi kao konzervans, zato mnogi kozmetički proizvodi traju dulje no što bi zbilja trebali. Pseudonimi sadrže riječ „form“, dakle formalin, formalith itd., a imidazolidinil urea ga oslobađa na određenim temperaturama kao nusproizvod. Alternativa su prirodni konzervansi – eterična ulja jeej!

Peti je „ne“ phenoxyethanol, aromatični eter koji se koristi zbog i radi mirisa, neka ga istraživanja smatraju sigurnim, a druga kažu da smanjuje plodnost. Super istraživanja, svaka čast. No, ovo je alkohol pa može djelovati iritirajuće. A sad, kap alkohola više manje ili?

Octyl methoxycinnamate je kemijski zaštitni faktor, ali i on se povezuje s rakom kože i iritirajuće djeluje na oči i kožu. Koristi se u losionima za sunčanje, ali se i on prirodno nakuplja pa je prema nekim istraživanjima siguran sastojak. Bar u smanjenoj količini, ali ništa previše ionako nije dobro.

Natrij lauryl sulfate uzrokuje suhu kožu, a nalazi se u pastama za zube i kremama i tak to. A može izazvati i promjenu DNK, šta? Al eto, kažu da može. Nešto kao Černobil u malom. Al to se odnosi na prečesto korištenje, stoga tu i tamo prožvakati listić recimo mente, osobni izvor kaže da je dobra zamjena, pa zašto ne probati?

priroda nam ionako pruža sve potrebno, a može i prirodnu kozmetiku, bez štetnih sastojaka...



Za više informacija o prirodnoj kozmetici tu je Rusalka!
visit : Rusalka



U zdravom tijelu zdrav duh, live long and prosper , život je san, a san su i sami snovi!

Rusalka

ZdravaKrava

Iva Ralica Orečić

Post je objavljen 26.05.2014. u 23:41 sati.