Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vabaus

Marketing

"ZDRAV ZA 5!"

„Zdrav za 5“ naziv je projekta prevencije ovisnosti i zlouporabe droga, alkohola i igara na sreću, te očuvanja i zaštite okoliša, kojemu je cilj educirati učenike osmih razreda osnovne, te prvih i drugih razreda srednje škole o zdravom načinu života. Sporazum o suradnji tog preventivnog programa, koji se provodi na nacionalnoj razini, potpisali su 30. listopada 2012. ministri unutarnjih poslova, zaštite okoliša i prirode, te zdravlja, Ranko Ostojić, Mihael Zmajlović i Rajko Ostojić.
Cilj ovog projekta je što bolje informirati i upozoriti učenike o štetnostima alkohola, droga i kockanja. Njegova svrha leži i u tome da učenici aktivno promijene svoje stavove o nužnosti zaštite okoliša i prirode, da podignu razinu samosvijesti o odgovornosti u očuvanju vlastitog i tuđeg zdravlja, te najvažnije da im se poveća razina znanja o štetnosti sredstava ovisnosti. Projekt se proveo u mnogim gradovima u Republici Hrvatskoj, a u njemu osim policijskih službenika sudjeluju i liječnici i psiholozi.
U petak 17. siječnja 2014. u Osnovnoj školi Tin Ujević u Šibeniku održano je prvo takvo predavanje. Učenici su pomno pratili predavanje policijske službenice za nadzor i planiranje prevencije Policijske uprave šibensko-kninske Sanje Baljkas. Učenici su se u 60 minuta imali priliku suočiti sa zabrinjavajućim rezultatima istraživanja provedenih među mladima u Europi. Rezultati istraživanja u kojem je sudjelovalo više od 105 000 mladih iz 37 europskih zemalja pokazali su im kako mladi u Hrvatskoj zauzimaju 3. mjesto u Europi u pušenju cigareta, a 7. mjesto u ispijanju alkohola. Učenici su se također iznenadili saznavši kako je 21% njihovih vršnjaka i 14% vršnjakinja konzumiralo marihuanu.
U kasnijem razgovoru s učenicima saznali smo kako su mnogi od njih ostali zapanjeni rezultatima. Kažu,kako su shvatili da loš način života i kockanje ne donose ništa dobro, da podržavaju ovaj projekt i da preporučaju svojim vršnjacima da svakako poslušaju predavanje stručnjaka jer bi im u mnogočemu mogao pomoći.
U sklopu ovog projekta također se učenike informira o zaštiti okoliša i prirode, te im se pruža mogućnost sudjelovanja u eko-radionicama gdje će se provoditi akcije uklanjanja otpada i čišćenja javnih površina, prvenstveno parkova uz šibensku rivu. Od samog projekta očekuje se da učenici aktivno promijene svoje stavove o nužnosti zaštite okoliša i prirode i da podignu razinu samosvijesti o odgovornosti u očuvanju vlastitog i tuđeg zdravlja.

U današnje vrijeme jako puno mladih u životnom razdoblju od 14 do 17 godina pada pod utjecaj vršnjaka. Pritisak vršnjaka ponekad može biti pozitivan a ponekad negativan. U razdoblju tih godina mladi počinju otkrivati novi svijet, susreću se s alkoholom, cigaretama a nerijetko i nekim vrstama droga. Kako to spriječiti? U cilju spriječavanja loših životnih navika u osnovnim i srednjim školama diljem Republike Hrvatske počelo je provođenje projekta pod nazivom „Zdrav za 5“. Svrha ovog projekta je pokazati mladima kako život bez alkohola, cigareta i droge osim što je zdrav može biti i jako zanimljiv. Projekt je u petak 17. siječnja proveden u Osnovnoj školi Tin Ujević u Šibeniku. Učenicima osmih razreda pokazali su se zabrinjavajući rezultati istraživanja provedenog među njihovim vršnjacima u Europi. Istraživanje se temeljilo na konzumiranju alkohola i cigareta. Iako su u prvi tren bili zgroženi, nekolicina učenika se nakon predavanja u pauzi ipak odlučila otići u dvorište i zapaliti cigaretu. Pitanje je koliko je zaista potreban ovaj projekt ako ne može doprijeti do onih do kojih treba doprijeti? Mladi danas počinju razvijati svijest o alkoholu i cigaretama još od malih nogu i to uz pomoć televizije, reklama, pa čak i svoje zajednice. Nedvojbeno je to da je alkoholizam kod mladih u porastu, ali mladost je razdoblje eksperimentiranja i oblikovanja vlastitog identiteta. Najbolji način da tinejđeri nauče o štetnosti alkohola bio bi taj da nauče kroz vlastita iskustva. Možda je razlog zbog kojeg mladi piju taj da se u tim trenucima osjećaju starije, moćnije, zrelije? Možda žele zadovoljiti svoju znatiželju ili traže nova uzbuđenja?
Projekt kao takav ima jako dobru namjeru, ali mislim da ne može doprijeti do mladih kojima je namijenjen. Osim statističkih podataka o broju mladih koji konzumiraju alkohol, cigarete i droge, trebali bi im se prikazati situacije iz stvarnog života, trebali bi im se omogućiti susreti s ljudima koji su prošli kroz alkoholizam ili ovisnost o opijatima ( koji su se uspješno izliječili od postojeće ovisnosti). Mislim da bi tad učinci bili puno djelotvorniji.
Bilo kako bilo ovaj projekt nikako ne odmaže u tome da se mlade nauči koliko su zapravo alkohol, cigarete i droga štetni, ali ostaje pitanje pomaže li im dovoljno da ih od toga odvrati?

IZVOR: ŠibenikIn portal

Valentina Baus



Post je objavljen 26.05.2014. u 21:17 sati.