Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Kako je Savez za Hrvatsku ostao bez mandata?

Prilikom prvog objavljivana rezultata, u 23:00, predsjednik Državnog izbornog povjerenstva je upozorio da neće iznositi proračune broja osvojenih mandata, jer u raspodjeli po D'Hondovo metodi ponekad sasvim male razlike u broju odnosno postotku glasova mogu značiti mandat više ili manje. U tom trenutku, bilo je obrađeno 92% biračkih mjesta.

Veselje u stožeru SzH 25-05-2014 oko 23 sataUpozorio sam na te varijacije u analizi predizborne ankete, gdje je SzH također bio na rubu osvajanja mandata.

Mediji su pak odmah napravili računicu i svuda je objavljeno da HDZ-ova koalicija (HDZ+) osvaja pet mandata, SDP+ četiri, te ORaH i SzH po jedan mandat. Laburisti i Partnerstvo hrvatskog centra doživjeli su slom.

Prikazane su nam slike veselja iz stožera SzH tada, a također još u pola jedan, iako su u tom trenutku podaci već davali drugačiji rezultat

Tko je pak znao metoda dijeljenja mandata i imao volje malo računati, mogao je odmah vidjeti da neizvjesnost postoji kod mandata SzH-a.

Po D'Hondovoj metodi, brojevi glasova koje su osvojile liste, koje su prešle prag, dijele se brojevima od jedan do ukupnog broja mandata, koji se dijeli (u ovom slučaju, 11). Mandati se dodjeljuju redom, prema najvećim rezultatima, od prvog od jedanaestog.

Nakon objave prvih rezutata, vidjelo se da od prvih deset najvećih rezultata, HDZ+ ima pet, SDP+ četiri i ORaH jedan. Jedanaesti rezultat imao je SzH, a 12. opet HDZ, ali s malom razlikom. Mala varijacija u preostalim glasovima mogla je to promijentii. Za osvajanje mandata, lista SzH trebala je osvojiti više od 1/6 glasova liste HDZ+.

Za prvih 10 rezultata, pak, bilo je praktički nemoguće da dođe do promjene.

Na sajtu Državnog izbornog povjerenstva podaci su dopunjavani svakih desetak minuta. Kad su objavljeni podaci u 23:50, ostalo je neobrađeno još samo oko 1% glasačkih mjesta, situacija se promijenila: broj glasova SzH pao je ispod jedne šestine broja glasova HDZ+. Ja sam na to odmah upozorio na facebooku, a primijetili su i neki drugi, između ostaloga na sajtu "Večernjaka".

U 04:00, obrađeni su rezultati s 6.332 biračka mjesta od ukupno 6.337. HDZ+ ima 381.665 glasova, a SzH 63.419 glasova. Broj glaova HDZ+ podijeljen sa šest iznosi 63.610,8. Tako oni imaju 11. rezultat i dobivaju šesti mandat. SzH je ostao "kratak" za 193 glasa. Sada je praktički nemoguće da se to promjeni kad se obrade i rezultati s preostalih pet glasačkih mjesta.

Ako pak izbori bar na jednom glasačkom mjestu budu poništeni, pa se budu ponavljali, nećemo znati točnu podjelu mandata do kraja.

Na izborima za EP u travnju prošle godine, od osam stranaka sada udruženih u SzH nastupilo je šest, svaka sa svojom listom. Ukupno su bile osvojile 9,07% glasova. Kad se tome doda da je jedna od preostale dvije "Hrvatska zora", osnovana nakon travnja 2013., čiji je lider bio i nositelj liste, sadašnji rezultat od 6,9% je veliki neuspjeh.

Post je objavljen 26.05.2014. u 04:25 sati.