Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/matijevici

Marketing

ANALIZA NERETVANSKIH REZULTATA IZBORA ZA EU PARLAMENT

Blog Neretva i Matijevići donosi analizu rezultata izbora za Europski parlament. Rezultati su glede redoslijeda uspjeha vrlo slični onima na državnoj razini, s iznimkom liste koju je predvodio Neretvanin dr. Nikica Gabrić koji je u pravilu u neretvanskim općinama i gradovima zauzimao 3. ili 4. mjesto po broju glasova, za razliku od 6. mjesta na državnoj razini.

Izlaznost je u dolini Neretve bila u prosjeku znatno viša od prosjeka izlaska na izbore na državnoj razini, pa je tako jedna od najvećih izlaznosti općenito u Republici Hrvatskoj zabilježena na području grada Pločama (razlozi su navedeni u tekstu) , dok je općina Zažablje opet nositelj neslavnog državnog rekorda po postotku nevažećih listića od čak 9,37% pa će se i aktualne političke opcije i birački odbori morati zapitati što to ne štima na njihovom području da ponovno bilježe neslavne rekorde.

Karakteristika izbora u dolini Neretve se općenito može svesti na par činjenica:
- znatno veća izlaznost od prosjeka RH
- znatno veća politička nepismenost prilikom glasovanja (nevažeći listići)
- bolja pozicioniranost liste dr. Nikice Gabrića (NF, HSLS, PGS, RI) od prosjeka RH
- dominacija desnice


Rezultati po gradovima i općinama:

GRAD METKOVIĆ
Ukupno pristupilo glasovanju: 26,71%
Nevažećih listića od toga: 2,88%
Image and video hosting by TinyPic
Grad Metković se uklopio u prosjek RH glede izlaznosti i nevažećih listića, a za razliku od ostalih područja, ovdje je na drugom mjestu po broju glasova lista koju je predvodio poznati Neretvanin i Metkovac dr. Nikica Gabrić.

GRAD PLOČE
Ukupno pristupilo glasovanju : 45,70%
Nevažećih listića od toga: 4,69%
Image and video hosting by TinyPic
U gradu Pločama je zabilježena gotovo rekordna izlaznost u RH, ali za to se zasigurno zasluge mogu pripisati činjenici da su se isti dan održavali na području Grada Ploča i izbori za mjesne odbore za koje su kandidati/stranke radili intenzivniju kampanju.
U Pločama je za razliku od ostalih područja u dolini Neretve, primjeto izjednačavanje desnice i ljevice. Neobičan je i visok postotak nevažećih listića koji dosada nije karakterizirao područje Grada Ploča

GRAD OPUZEN
Ukupno pristupilo glasovanju : 32,20%
Nevažećih listića od toga: 3,43%
Image and video hosting by TinyPic
U gradu Opuzenu pomalo iznenađuje nizak broj glasova liste NF, HSLS, PGS, RI, koje je bio nositelj Neretvanin dr.Nikica Gabrić.

OPĆINA KULA NORINSKA
Ukupno pristupilo glasovanju : 36,18%
Nevažećih listića od toga: 5,44%
Image and video hosting by TinyPic
U općini Kula Norinska je ponovno zabilježena jedna od većih izlaznosti u Republici Hrvatskoj. Broj nevažećih listića je pak gotovo duplo veći od prosjeka RH.

OPĆINA POJEZERJE
Ukupno pristupilo glasovanju : 25,17%
Nevažećih listića od toga: 1,38%
Image and video hosting by TinyPic
Općina Pojezerje se uklopila u prosjek Hrvatske po izlaznosti, a ima znatno niži broj nevažećih listića od prosjeka RH

OPĆINA ZAŽABLJE
Ukupno pristupilo glasovanju : 33,19%
Nevažećih listića od toga: 9,37%
Image and video hosting by TinyPic
U općini Zažablje je zabilježena jedna od boljih izlaznosti u RH, ali je zabilježen i neslavan rekord postotka nevažećih listića na državnoj razini od gotovo 10%!!
Ujedno je općina Zažablje područje gdje je koalicija predvođena HDZ-om izvojevala u Neretvi jednu od najuvjerljivijih pobjeda.

OPĆINA SLIVNO
Ukupno pristupilo glasovanju : 37,13%
Nevažećih listića od toga: 4,55%
Image and video hosting by TinyPic
U općini Slivno je zabilježena znatno veća izlaznost od prosjeka RH, ali i visok postotak nevažećih listića. Desnica je i dalje ostala uvjerljiva na ovom području.

Post je objavljen 26.05.2014. u 00:44 sati.