Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/shzzadar

Marketing

I CARLO GIOVANARDI HOĆE VRATITI TALIJANSKI NAZIV CALLE LARGA

STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA ZADAR

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

I CARLO GIOVANARDI HOĆE VRATITI TALIJANSKI NAZIV CALLE LARGA

Carlo Giovanardi: Zadrani, vratite talijanske nazive ulica


Carlo Giovanardi


Jednoga dana kada se talijanska toponomastika vrati u Zadar – naslov je pisma Carla Giovanardija, bivšeg ministra za odnose s parlamentom i podtajnika u Berlusconijevoj vladi, a koje je objavljeno na internetskoj stranici Asocijacije Venezia-Giulia-Dalmazia.

“Bit će to lijep dan kada u povijesnom središtu Zadra, primjerice, odmah do hrvatskih naziva Ulice Frederica Grisogona, Ulice Jurja Barakovića, Ulice knezova Šubića bribirskih i Široke ulice – kako su ih 1945. prekrstili Hrvati naselivši grad – budemo mogli čitati i stare talijanske nazive Calle del Paradiso, Calle del Conte, Via dei Tintori i Calle Larga”, piše Giovanardi, navodeći kako je, naravno, riječ o nazivima ulica i trgova koji nisu kompromitirani od strane fašizma.

Povratak starih talijanskih imena ulica koja bi stajala odmah ispod postojećih hrvatskih, Giovanardi objašnjava i kao podsjetnik svim narodima bivše Jugoslavije. Naime, na ovim prostorima se desetljećima kao jedna od najgorih optužbi na račun fašizma isticala nasilna talijanizacija slavenskih imena, tj. brisanje onoga najvrjednijeg što svaka osoba posjeduje, vlastiti identitet.

http://www.slobodnadalmacija.hr/
Spektar/tabid/94/articleType/ArticleView/articleId/119111/Default.aspx

U Zadru, 22. svibnja 2014. godine



STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA ZADAR


Post je objavljen 22.05.2014. u 22:09 sati.