Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/lorena-bartol

Marketing

MEĐUNARODNI SAJAM DRAGOG I POLUDRAGOG KAMENJA

Ovoga vikenda u Domu sportova moguće je posjetiti 16. Međunarodni sajam dragog i poludragog kamenja. Velik broj izlagača iz zemlje i inozemstva izlaže neobrađene minerale i fosile iz cijelog svijeta, ukrasne i upotrebne predmete izrađene od poludragog i dragog kamenja, te veliki izbor unikatnog nakita. Sajam je otvoren u subotu i nedjelju, od 10-20 sati. Jednodnevna cijena ulaznice je 20 kuna, dvodnevna ulaznica je 30 kuna, a djeca imaju besplatan ulaz.



Posjetitelji Sajma mogu vidjeti i više toga saznati o vrijednoj zbirci opala iz Australije i Etiopije koja broji nekoliko stotina komada te se na licu mjesta upoznati i sa tehnikama brušenja. Udruga Lepoglavski ahat nudi, i to po uzoru na najveće svjetske sajmove, radionicu ispiranja zlata iz koncentriranog zlatonosnog pijeska.




Ove godine predstavljaju se i Park prirode Medvednica i Speleološki odjel HPD Željezničar. Na sajmu se može koristiti usluga verificiranog gemologa i izvršiti analiza i procjena vrijednosti nakita. Posjetitelji koje zanima liječenje kristalima mogu razgovarati s nekoliko domaćih i stranih kristaloterapeuta i odabrati iz velike ponude zanimljive stručne i popularne literature.




Ovo mi je već četvrti sajam kojeg sam posjetila i svaki put me ponovno iznenadi i oduševi. S ovogodišnjeg sajma bi posebno istaknula neobrađene minerale iz rudnika Trepča na Kosovu, kreševski citrin i hijalofan kvarc iz rudnika Kreševo u Bosni i Hercegovini, zeoliti iz Indije, ametisti, ahati i kvarc iz Brazila, lapis lazuli iz Afganistana, veliku kolekciju opala, safira i rubina iz Australije, astrofilit, šungit i serafinit iz Rusije te larimar iz Dominikanske Republike koji će sigurno oduševiti sve ljubitelje i sakupljače neobrađenih minerala.
Uz drago i poludrago kamenje oduševili su me i originalni fosili izumrlih životinja, trilobiti star 450 milijuna godina, amoniti stari 85 milijuna godina, zubi dinosaurusa, glava krokodila, dijelovi mamutovih kljova i zubi izumrle vrste morskog psa.

I s ovoga sajma sam, kao i sa svakog prethodnog, ponjela i jedan suvenir koji je odmah pronašao odgovarajuće mjesto u mojoj sobi.







Post je objavljen 17.05.2014. u 15:06 sati.