Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Pred izbore za EP: predviđanja i varijacije

Manje od deset dana prije izbora za Europski parlament, prvi put su objavljeni rezultati ankete u kojima su ljude pitali kako bi glasali na tim izborima (a ne, kako je uobičajeno u dvije redovne mjesečne ankete, Crobarometar i Crodemoskop, samo kako bi glasali na parlamentarnim izborima). Postavljeno je i pitanje za parlamentarne izbore i vide se neke zanimljive razlike, ali ovdje neću o tome.

Izbori za EP 25.5.2014Prema objavljenim rezultatima, u anketnom uzorku, među onima koji su rekli da će sigurno ili vjerojatno izaći na izbore (36% anketiranih - izlaznost će u stvarnosti vjerojatno biti manja), za HDZ-ovu koaliciju glasovalo bi 30,0%, SDP-ovu 24,7%, za ORaH 8,7%, laburiste 6,7%, Savez za Hrvatsku 5,9%, a koaliciju na čelu s Nacionalnim forumom samo 3,2%. Sve ostale liste 12,7%. (Granica greške, u procjeni raspoloženja generalne populacije, je +/-3,3%)

Ovo međutim nije direktno jednako procjeni "koliko bi liste osvojile da su izbori danas, jer ima i 8% neodlučnih, a toga na izborima, kad se računaju postoci, nema. Ako dakle to oduzmemo, pretpostavljajući da će se neodlučni raspodijeliti proporcionalno onima, koji su već odlučili, postoci, koje bi liste osvojile da su izbori danas (ne zaboravivši da je to srednja vrijednost i postoji granica greške!) iznose:

HDZ+ 32,6%
SDP+ 26,8%
ORaH 9,5%
HL 7,3%
SzH 6,4%
NF+ 3,5%
ostali 13,8%


Ti postoci dakle pokazuju trenutno raspoloženje birtača. Na osnovu toga, možemo predviđati da će tako biti i na izborima. Naravno, uz gore navedenu granicu greške, moguće su i promjene u vremenu do izbora.

Kako bi se raspodjelili mandati? Prema D'Hondovom sustavu proporcionalne raspodjele, koalicija HDZ+ osvojila bi 5 mandata, SDP+ 4, a ORaH i laburisti po jedan mandat.

Zanimljivo je pogledati varijacije mogućih rezultata. Šteta je, što se u obradi podataka takvi proračuni ne rade i ne prezentiraju javnosti, jer su zanimljivi. Tako stičemo uvid u promjene koje su, u odnosu na ovu "nultu" prognozu, moguće uz male varijacije ili pak one, za koje bi trebala znatna varijacija.

Savez za Hrvatsku po ovome ostaje bez mandata, ali je vrlo blizu: ukoliko postotke za ostale četiri bitne liste pretpostavimo jednakim, SzH osvaja mandat ako umjesto 6,4% osvoji 6,5% glasova (na račun dakle ostalih lista ili privlačenjem trenutno neopredjeljenih). Taj bi mandat išao na račun HDZ+, koji bi u tom slučaju ostao na četiri mandata.

Koalicija SDP+ bi ostala bez mandata kad bi umjesto navedenih 26,8%, ostavljajući druge postotke istim, osvojila 25,6%. Tada bi SDP+ ostala na tri mandata, a taj bi mandat pripao SzH-u.

Zanimljivo je dakle, da odnos mandata HDZ+' prema SDP+, umjesto navedenog 5-4, uz sasvim male varijacije može postati 4-4 ili 5-3.

Laburisti bi, pretpostavivši ostale postotke istim, ostali bez mandata kad bi umjesto 7,3% osvojili manje od 6,4%. Taj mandat u tom slučaju bi osvojio SzH.

Koalicija HDZ+ bi mogla osvojiti šesti mandat ako bi, uz ostale postotke jednake umjesto 32,6% osvojio 40,3% glasova. To bi bilo vrlo veliko udstupanje u odnosu na ovu anketu - veće nego što se dogodilo prošle godine na izborima za EP.

ORaH bi osvojio dva mandata ako bi umjesto navedenih 9,5% osvojio 13,0% glasova. To bi dakle bilo također veliko odstupanje.

Ako bi se dogodilo da i laburisti i SzH imaju manje od 5,4%, uz ostale rezutlate iste, tada bi ove liste ostale bez mandata. HDZ+ bi u tom slučaju osvojila 6 mandata, SDP+ 4 i ORaH 1. Ako jedna od tih lista ima više od 5,4%, osvaja mandat, a HDZ+ ostaje na pet mandata. Ako bi HDZ+ imao nešto više, onda se i taj minimum za osvajanje mandata mijenja (lista mora imati više od jedne šestine glasova kao lista HDZ+).

Dakle, ako biste se htjeli kladiti, gledajući ono što je moguće uz male varijacije na osnovu rezultata ove ankete, među vrlo vjerojatne spadaju ove tri raspodjele mandata, dok su ostale malo vjerojatne:

HDZ+ - SDP+ - ORaH - laburisti - SzH

5 - 4 - 1 - 1 - 0
4 - 4 - 1 - 1 - 1
5 - 3 - 1 - 1 - 1


Post je objavljen 17.05.2014. u 18:53 sati.