Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Fotoreporter u Manduševcu - nastavak

Fotoreporter u Manduševcu

Ispod medijskih napisa vezanih za jučerašnje guranje fotoreportera u Manduševac, u komentarima popjavili i "znalci" od pišući svakojake idiotarije - Od toga da je "nemoguće da foto oprma toliko košta", zatim da je ta oprema "smeće ako ne može podnjeti malo vode", pa do toga da "što ovaj ima snimati maloljetnice radi senzacionalizma", te raznih drugih sličnih komentara u službi opravdavanja ove dvojice huligana koji su gurnuli reportera u fontanu, te svojevrsnog demoniziranja tog istog fotoreportera...

Krenimo redom...

VRIJEDNOST OPREME

Ako se bolje pogleda, reporter na sebi ima dva fotoaparata. S obzirom da se radi o fotoreporteru, vrlo vjerojatno se radi o aparatima Nikon D3 ili D4, kojima je nabavna cijena (samog tijela aparata) oko 30.000-40.000kn. Dakle to pomnožiti sa dva i već se u startu dobije cifra od 60.000-80.000kn.

Na jednom aparatu je tele-zoom (zoom objektiv u telefoto rasponu), a na drugom široki zoom objektiv. Oba su objektivi velikog otvora blende što čini te objektive skupljima. Prosječna cijena takvih objektiva je oko 10.000-15.000kn, ako ne i više... Pomnožiti sa 2, i dobije se 20.000-30.000kn. Kada se eto zbroji sa prethodnom stavkom iznos je već 80-110.000kn. Tu su naravno zasigurno i drugi komadi opreme koje ovaj ima sa sobom, u ruksasku (bljeskalice i slično...).

Je li sada jasnije kako oprema može koštati toliko? Za one koji tvrde da je "nemoguće"..

OTPORNOST NA VODU

Kako su igitalni fotoaparati i objektivi prepuni elektronike, tako im je voda (i vlaga) zapravo najgori neprijatelj.

Većina fotoaparata iz "profesionalnog" ranga danas je "weather sealed". Odnosno, "zadihtano", kako bi bili otporniji na nepovoljne vremenske uvijete (kišu, snijeg...). Međutim, to što je neki aparat "zadihtan", te može podnijeti to da bude malo namočen od kiše ili snijega (da se voda kapilarnim putem ne uvuče u unutrašnjost na spojevima i tipkama), ne znači da je u potpunosti vodonepropustan u smislu da se njime smije pod vodu! Ista stvar vrijedi i za objektive.

"MALOLJETNICE I SENZACIONALIZAM"

Već je poznato koliko se ad hoc argumentima uvijek može izmisliti nešto kako bi se na licu mjesta opravdao vlastiti stav ili nekoga, iako ta ad hoc tvrdnja nema gotovo nikakve činjenične ni logičke potpore. U ovom slučaju samo služi (već standardnom) demoniziranju fotoreportera... Tako se ispod filmića na YouTube-u čak našao jedan idiot koji je u tu svrhu nazvao fotoreportera "pedofilom".

Štoviše, svi oni koji traže opravdanja za huliganizam zapravo su vrlo vjerojatno sami huligani.

Post je objavljen 17.05.2014. u 09:06 sati.