Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/budan

Marketing

Antropozofija i oko nje...Poštovani,

Ovim mejlom, želim da prikažem primere PRIMENJENE ANTROPOZOFIJE, u cilju da svi razmislite o mogućnosti na daljnem njenom razvoju i primeni, a možda će još i oni koji se aktivno uključe i da obezbede svoju egzistenciju i egzistenciju svojih bližnjih.
1.BIODINAMIKA
Organska poljoprivreda i biodinamika, su već u punom zamahu, i 9. Dani Rudolfa Štajnera u Donjem Kraljevecu od 06-08.06.2014 su pod nazivom “U CENTRU POLJOPRIVREDA”.
Predlažem Sandri Percač da pozove i okupi sve Predsednike Udruženja za biodinamičku poljoprivredu i da na zajedničkom sastanku se dogovore kako da organizuju sve one koji su zainteresovani za njenu primenu, a možda i da se formira neko Kordinaciono telo ili tome slično, koje bi svojom aktivnošću obuhvatilo prostor celog Balkana.


2.Werbeck pjevanje - pjesma kao lijek

Kad idući put zapjevate, osjetite kako glas vibrira vašim tijelom. Upravo vam ta sila može vratiti povjerenje u sebe, ali i izliječiti mnoge fizičke tegobe. Tu alkemiju koja je dio antropozofije, filozofskog pravca Rudolfa Steinera, podučava terapeut pjevanjem Baldo Mikulić, koji je odgovore na mnoga životna pitanja dobio pjevajući. Danas pomaže drugima na istom putu
http://www.sensaklub.hr/clanci/tretmani/werbeck-pjevanje-pjesma-kao-li jek

Valborg Svardstrom (udana Werbeck) rođena je na severu Švedske 1879 godine.
Godine 1912. srela je dr. Rudolfa Steinera koji ju je potpomogao u njezinu radu. Njihova suradnja (1912-1924), dovela je do priznavanja “Škole za otkrivanje glasa” kao ispravnog puta u školovanju glasa. Tijekom rada u centrima za osobe s poteškoćama u razvoju postavila je osnove za terapijsku primjenu “Škole za otkrivanje glasa”. Ovo pionirsko djelo nosila je predano do kraja svog života.
http://orpheus.hr/valborg-werbeck-swardstrom/

Postovani g. Savic,
Ispricavam se na mojem vec bezobraznom visemjesecnom kasnjenju. Hvala vam na vasim prilozima.
U prilogu je jedan od ukupno 4 teksta koja cu vam poslati.
Prvi se odnosi na Valborg Werbeck-Svardstrom, drugi ce biti o njenoj Skoli za otkrivanje glasa, treci o terapijskoj primjeni njene metode i zadnji o mojem radu.
Srdacan pozdrav uz jos jednom moju ispriku
Baldo Mikulić

Možda ima još talenata zainteresovanih za Werbek pevanje, koje bi mogli isto tako proširiti na područje Balkana.

3.SOCIJALNO TERAPEUTSKE ZAJEDNICE I FONDACIJE, zasnovane na principima antropozofije

U prilogu vam dostavljam tekst Dušana Janjanina i njegov mejl, na kom mu se najsrdačnije zahvaljujem, i očekujem da će biti još zainteresovanih koji bi se uključili na realizaciji ovih duboko humanih Zajednica na celom području Balkana.

Đorđe, šaljem Ti po dogovoru deo teksta o socijalno terapijskim zajednicama u kojima sam radio, studirao i diplomirao (u Norveškoj i Švedskoj).To je samo početak. Moja najdublja želja je da se ovakve zajednice osnuju i u Srbiji.
Srdačan pozdrav od Dušana Janjanina

4. POMEN BOŽIDARU BONAČIĆU


Dragi Djordje,

vrlo sam iznenadjen Bozidarevom smrcu, buduci da nista nisam znao o njegovoj bolesti.
Susreli smo se prvi i (mislim) poslednji put u Zagrebu pre vise od 20 godina, zajedno sa njegovom Ljerkom, jednom od prvih euritmistkinja iz Hrvatske. Razgovaralo se sa zarom o antropozofiji, nasim slovenskim narodima, o istoriji i saradnji, o individualnosti… Njegov pogled je pritom uvek bio ozbiljan i pounutarnjen, sa izvesnom merom cutljivog kritickog duha koji kao da je hteo da vidi do iza svih razloga i normi, da dospe tamo gde prestaje maja ovog sveta. Odavao je utisak individualiste koji traga za kulturom Ja u svakom susretu sa drugim covekom, pritom ne zeleci da sputava svoj slovenski zar, svoje faustovske porive. Kakva steta da nismo iziveli sve te moguce diskusije, razmenili sve te argumente koji su vibrirali u vazduhu, ne stedeci se zagledali u duhovno-istorijsko zaledje nasih krajeva i sudbina, koje je antropozofija prozela novom svetloscu! Kojoj sve najbitnije zahvaljujemo. Ali sudbina nam nije podarila vise susreta, do ovaj koji je ostao neizbrisiv. Ali to je mozda i najvaznije. Sa tom jasnoscu, u kojoj Bozidar zivi u secanju, moze se on odsad sresti tamo gde nema maje ovog sveta. Tamo gde je oduvek i bila nasa pra-domovina.

Veliki pozdrav i dobre misli antropozofskom prijatelju!
I iskreno saucesce Ljerki i Filipu!

Branko Ljubic, Arlesheim (CH)

I ja se pridruzujem krugu ljudi koji osecaju tugu sto je umro Bozidar Bonacic.
Dragan Ilić

I meni je jako žao zbog prerane smrti Božidara Bonačića. Još uvek su mi u mislima ona četiri predavanja koja je prošle godine održao u Beogradu. Tema „Srce kao organ za spoznaju karme“ mu je bila jako važna i ponovo je o tome govorio nakon preko 20 godina u Beogradu. O drugom predavanju „Dodiri i odnosi anđela i ljudi“ imamo beleške zahvaljujući Dušici Černicin koje možete da pogledate u prilogu. Za predavanja „Meditacija i zdravlje“ i „Novo otkrivanje Očenaša“ postoji snimak ali nije pogodan za slanje preko interneta. Bio je planiran i nastavak zajedničkog rada kroz radionice ali kako kaže ona ...
Post je objavljen 16.05.2014. u 08:40 sati.