Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/doninsvijet

Marketing

HNS - elementarna nepogoda?



Prije par dana razgovarala sam s jednim HEP-ovcem iz rukovodne strukture. Ispričao mi je svoje dojmove iz Gorskog kotara, dok je išao u posjetu svojim radnicima, koji su nakon velike elementarne nepogode otklanjali kvarove i uspostavljali ponovnu opskrbu električnom energijom.
Govorio je o svojim radnicima s poštovanjem, a onda je malo zastao i s knedlom u grlu... tiho rekao: „Tamo su bili i radnici Dalekovoda. Izgledaju poput manekena, kao da su došli iz neke svemirske baze... a moji pored njih izgledaju poput sirotinje... u prastarim i pohabanim uniformama, bez sve potrebne zaštitne opreme. Bilo me je sram.“ Pitam ga ja tada.... kolike su točno plaće tih radnika, koji se bave najtežim poslovima? Mladi monteri na početku radnog vijeka imaju plaću cca 3.200,00 kuna bez toplog obroka... a s njim nešto ispod 4.000,00. Stariji monteri s dodatkom na staž i nešto malo većim koeficijentima i hrpom boleština koje zarade zbog takvih uvjeta rada doguraju i do 6.000,00 kuna. Začuđeno ga pitam: „Nije li prosjek plaće u HEP-u puno veći?“, a on iskreno odgovara: „Da. Manjina po sjedištima i u centrali nabija prosjek, a većina radnika ima male plaće, koje nisu rasle od početka 2011. godine, a Uprava u pregovorima koji traju želi plaće ostaviti na istoj razini za razdoblje od dvije ili tri godine.“

Prošlog ponedjeljka u POSLOVNOM DNEVNIKU pročitala sam tekst o nezasitnim sindikatima u HEP-u, koji traže povećanje plaće od čak 2,9 %, prijete štrajkom i uopće ne razmišljaju o posrnulom gospodarstvu i velikom broju nezaposlenih. Odmah mi je bilo jasno da je tekst naručen i da se radi o nečasnoj borbi protiv radnika HEP-a i njihovih udruga, kroz koje organizirano čuvaju svoja prava i interese.
Novinar koji potpisuje tekst očito ne razumije da o gospodarstvu i nezaposlenima treba voditi računa Vlada, a sindikalni predstavnici se jedino mogu i smiju boriti za prava i interese svojih članova. Taj odurni proturadnički tekst, na strani politike i krupnog kapitala je toliko štetan za društvo u cjelini, te se nadam da je novinar dobio dobar honorar kojim će moći kupiti antidepresive da bi si osigurao koji sat sna.... jer ako ga dolovi savjest oglodat će ga do kostiju što je pristao s vragovima saditi tikve.

Danas je u HEP-u održana konferencija za medije, na poziv reprezentativnih sindikata... pa sam otišla iz prve ruke čuti o čemu se to točno radi i tko tu koga pali na guranje.

Izjave su dali predsjednici Hrvatskog elektrogospodarskog sindikata i Nezavisnog sindikata radnika HEP-a.... dvaju reprezentativnih sindikata u HEP-u.
Ispričali su nam da je HEP u 2013. godini ostvario 1,3 milijarde dobiti, a Vlada u svojim izjavama tvrdi da je dobit manja za 500 tisuća kuna. Otvorili su pitanje da li to Vlada zlonamjerno laže javnosti ili netko iz HEP-a neistinito informira Vladu?
U RH je 59 poduzeća u vlasništvu države (od strateškog interesa), a od svih njih sam HEP ostvaruje 60% ukupnih prihoda i ne prima nijednu kunu iz proračuna. Naglasili su da je licemjerno da Vlada koja je za dobavljača električne energije odabrala slovenski GEN-i 60% dobiti HEP-a uzima u proračun.
Ispričali su nam sindikalci još puno zanimljivosti iz HEP-a.
Navodno pojedinci iz Uprave mjesecima ignoriraju odluke Nadzornog odbora i račune polažu samo svojim političkim mentorima, te su jasno naglasili da se radi o HNS-u.
Tvrde da HNS provodi političko kadroviranje u HEP-u... pa je na čelu Sektora za ljudske potencijale doktorica veterine, direktorica HEP odmor i rekreacija d.o.o. je gospođa koja je tek 2013. diplomirala na tekstilnom fakultetu, a do tada je bila vlasnica trgovinice s odjećom u Varaždinu. Otpustili su do sada 1800 HEP-ovaca isplativši im visoke otpremnine, a sada zapošljavaju ljude od 60 godina, koji do odlaska u mirovinu neće stići naučiti hodati hodnicima HEP-a, a kamoli nešto korisno učiniti za poduzeće. Podijelili su novinarima popis sa cca 130 imena i prezimena novozaposlenih u HEP-u političkim kadroviranjem, no naglasili su da su ti podaci već zastarjeli, a oni misle da se ta brojka popela na cca 170 novozaposlenih HNS-ovaca do današnjeg dana.
Upozorili su na sumnjive nabave i aranžmane... te naveli ugovore za izgradnju poslovne zgrade, ugovore o zakupu medijskog prostora, ugovor za očitanje brojila s firmom sa šest zaposlenih za područje grada Zagreba... a radi se o osnovnoj djelatnosti HEP-a, koji ima dovoljno radnika koji bi mogli obavljati taj posao puno kvalitetnije , ugovor za detektivske usluge kojim su posebno zgroženi, te ugovor sa tvrtkom u kojoj je suvlasnica supruga ministra Vrdoljaka.
Zbog nepotizma i sumnjivih ugovora pozivaju policiju, Državno odvjetništvo i USKOK da to istraže, a od predsjednika Nadzornog odbora HEP-a zatražit će razrješene predsjednika Uprave Tomislava Šerića zbog nekompetentnosti, neodgovornosti i nesamostalnosti u radu, kao i člana Uprave Ivana Matasića koji u HEP-u zapošljava kadrove iz HŽ-a gdje je prije radio, pa HEP liči na željeznički kolodvor.
Kad sam sve to čula ostala sam zgrožena.... jer teško mi je vjerovati da strančica poput HNS-a, koja prema trenutnim anketama ne može prijeći ni izborni prag, ima takvu moć u najboljoj i najvažnijoj državnoj tvrtki. Zar je moguće da bi SDP, na čelu sa Zoranom Milanovićem tako nešto dozvolio i tako brutalno i okrutno prevario svoje birače, koji su ga na vlast doveli?

Popodne sam pročitala drugu stranu priče... tj. odgovor ministra Vrdoljaka na ove teške optužbe.
“Neka uprava odgovori na to. Mi imamo odluku Vlade, to je sad preuzeo Državni ured za upravljanje državnom imovinom. Vjerojatno je borba za njihov kolektivni ugovor pa to često bude motiv da onda oni svašta počnu iznositi u javnosti".

Da li doista sindikalci pričaju SVAŠTA.... da bi ostvarili svoje ciljeve ili ipak u svim tim optužbama ima istine?
Kao vjerni kupac električne energije od HEP ODS d.o.o. očekujem od policije, Državnog odvjetništva i USKOK-a da provjere što se to u HEP-u točno događa... i lažu li sindikalci ili ministar i njegovi kadrovi koji upravljaju HEP-om.

Građani ove zemlje imaju pravo znati istinu o HEP-u.

A dok čekamo istinu koju nam moraju priopćiti nadležni, šaljem pozdrave svim HEP-ovcima i podršku u njihovoj borbi za radnička prava.... jer to je zadnji bedem obrane radničkih prava u ovoj zemlji.
HEP-ovi sindikati se bore za radnička prava svojih članova, ali čuvaju i HEP... koji netko očito namjerno uništava da bi ga lakše zavrtio na bubnju i tako naštetio svim građanima ove zemlje.
Veliki broj radnika u RH uopće nije sindikalno organiziran.... svojom borbom HEP-ovi sindikati sindikalnu scenu čine živom i čuvaju ovo malo sindikalnog života što još postoji u ovoj zemlji.




Post je objavljen 14.05.2014. u 20:22 sati.