Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/teamsport

Marketing

Nogomet - Finale Europa Lige




Sevilla - Benfica


Benfica će kada se danas sreću sa Sevillom u finalu Europa Lige, po 8. puta pokušati prekinuti prokletstvo Bele Guttmana.

Legendarni mađarski trener Guttman preuzeo je lisabonski klub 1959. i vodio je momčad do 1962.

U tom periodu Guttman je u Benficu doveo legendarnog Eusebija, te je predvodio momčad do naslova prvaka Portugala i Europe.

Točnije, osvojio je portugalsku Primeira Ligu 2 puta, te je i dva puta osvojio europski Kup Prvaka, današnju Ligu Prvaka.

Međutim Gutmann je napustio Benficu nakon svađe s upravom kluba oko plaće, te je prilikom odlaska dao legendarnu izjavu da Benfica neće osvojiti europski trofej u idućih 100 godina.

Od tada Benfica se natjecala u 8 finala europskih natjecanja, te je poražena u svih 8, tako da je Guttmanova kletsva i dalje na snazi.

Najbolniji od svih ti poraza u finalu bili su poraz u finalu Kupa Prvaka 1988., kada je Befica poražena od PSV Eindhovena nakon jedanaesteraca, te prošlogodišnji poraz od Chelsea u finalu Europa Lige.

Tom prilikom je Chelsea slavio rezultatom 2-1 golom Ivanovića u 93. minuti utakmice.

Nakon tog poraza Benfica je poražena i u finalu Portugalskog kupa od Vittorije de Guimaraes primivši 2 gola u zadnjih 10 minuta i prokockavši vodstvo od 1-0.

Tu nije bio kraj mukama Benfice na kraju prošle sezone.

U predzadnjoj utakmici prošlogodišnjeg portugalskog prvenstva Porto je slavio protiv Benfice rezultatom 2-1, te je, kao i Chelsea, zabio gol za pobjedu u sudačkoj nadoknadi drugog poluvremena, ponovno nakon Benficinog vodstva 1-0.

Međutim u Benfici nisu plakali nad svojom sudbinom, već su ove sezone odgovorili sa stilom.

Portugalsko su prvenstvo osvojili 2 kola prije kraja, osvojili su i portugalski Liga Kup (Taca de Liga) pobjedom protiv Rio Avea, te su povrh toga i u finalu portugalskog kupa, u kojem ih također čeka utakmica protiv Rio Avea.

Povrh svega toga danas je šansa da Benfica prekine Gutmannovo prokletsvo i ostvari jednu od najuspješnijih sezona u povijesti kluba.

Kapetan Benfice, brazilski centralni branič Luisao, smiruje situaciju i napominje kako je bitno da momčad zadrži koncentraciju prije utakmice u kojoj mogu doći do velikog uspjeha:
"Biti će teško. Igramo protiv momčadi koja također ima veliki motiv osvojiti Europa Ligu. Sve ovisi o samo jednoj utakmici i mi jako respektiramo Sevillu i svjesni smo da i oni imaju sigurno i želju i plan kako da nas pobijede. "

Utakmica će se igrati na Juventusovom Stadionu.

A baš je Benfica zaustavila Juventus na putu da kod kuće igra europsko finale, kada ih je eliminirala u četvrtfinalu.

Sevilla je zadnja momčad koja je obranila naslov osvajaća trofeja Europa Lige (tada Lige UEFA), kada je pod trenerom Juandeom Ramosom osvojila to natjecanje 2006. i 2007.

Igrači trenera Unaia Emeryja sligli su do finala u spektakularnim okolnostima, kada su golom Stephana Mbije u 94. minuti uzvrata polufinala u Valenciji smanjili rezultat na 3-1 i tako izbacili domaćina zbog gola zabijenog u gostima (u prvoj utakmici bili je 2-0 za Sevillu).

Prije toga u četvrtfinalu Sevilla je izbacila gradske rivale Betis.

Momčad iz Andaluzije je prije sezone ostala bez trojice ključnih igrača, Jesusa Navasa, Alvara Negreda i Garyja Medela.

Ipak,ove su sezone impresionirali igrom i rezultatima, pa će tako završiti u top šest ekipa u španjolskoj Ligi BBVA, s time da su do nedavno bili u borbi za 4. mjesto i plasman u Ligu Prvaka.

Ligu Prvaka su izgubili porazom u gostima od direktnih protivnika Athletic Bilbaa, djelomično i zbog čudne taktike trenera Emeryja.

Usprkos tom neuspjehu Sevilla će večeras pokušati osvojiti veliki trofej Europa Lige.

Zanimljivo je da Sevilla nije niti trebala nastupiti ove sezone u Europa Ligi jer je lani zauzela tek 9. mjesto u španjolskoj Ligi BBVA, što nije bilo dovoljno za plasman u Europa Ligi.

Ali kako je Malaga izbačena iz europskih natjecanja zbog financijskih nepravilnosti, a Rayo Vallecano nije dobio UEFinu licencu za nastup u Europa Ligi, Sevilla je na kraju ipak predstavaljala Španjolsku u Europa Ligi.

Ključni igrač Seville je hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić, za kojeg je popularno mišljenje da je najbolji igrač španjolske lige BBVA, koji ne igra u Real Madridu, Barceloni ili Atletico Madridu.

Napadač Kevin Gameiro uspješno je nadomjestio Negreda sa 21 zabijenim golom, ali on sam očekuje da će njegova momčad biti autsajder u torinskom finalu:
"Znamo da je i Benfica imala odličnu sezonu, osvojili su portugalsku ligu i izbacili su Juventus iz Europa Lige, što nije nimalo lako. Ali moguće je da im se dogodi slaba utakmica. Važno je da damo sve od sebe i da na kraju dana nemamo za čime žaliti, kako god da utakmica završi. Obećajemo da ćemo dati sve od sebe, da ćemo biti 100% spremni, pa što bude."

Jairo Samperio će propustiti finale za Sevillu zbog žutih kartona, dok će Benfica morati igrati bez također kažnjenih Lazara Markovića, Enza Pereza i Eduarda Salvija.

Nastup Kevina Gameira je također upitan zbog ozljede koljena.



Kratke vijesti:

Sherwood napustion klupu Tottenhama
Tottenham Hotspur je prekinuo suradnju sa trenerom Timom Sherwoodom. 45-ogodišnji trener je zamijenio Portugalca Andrea Villasa-Boasa u prosincu nakon teških poraza protiv Manchester Cityja i Liverpoola. Na mjestu novog trenera Tottenhama najčešće se spominju Frank de Boer iz Ajaxa i Mauricio Pochettino iz Southamptona.

Rangersi i Blackhawksi u konferencijskim finalima
Pobjedama u gostima rezultatom 2-1 protiv Minnesota Wilda i Pittsburgh Penguinsa, Chicago Blackhawksi i New York Rangersi su se plasirali u konferencijska finala. Za Blackhawkse ponovno je bio ključan Patrick Kane koji je Wildu postigao pogodak u produžetku za pobjedu i ukupan omjer u seriji 4-2. U pobjedi 2-1 u 7. utakmici protiv Penguinsa golman Rangersa Henrik Lundqvist je imao 35 obrana, te je ostvario njemu rekordnu 5 pobjedu u 7. utakmica u play off serijama, dok je Rangersima ovo prvi puta u povijesti da su nadoknadili zaostatak 3-1 u pobjedama u play off seriji.

Haden potpisao novi ugovor sa Brownsima
Brownsi su sa cornerbackom Joeom Hadenom potpisali novi petogodišnji ugovor težak $68M. Ugovor uključuje bonus za potpisivanje od $14M i $22M garantirane zarade za vrijeme ugovora. Dodatnih $23M je garantirano u slučaju ozljede. S tim iznosima Haden je prestigao Richarda Shermana is Seattle Seahawksa na mjestu najbolje ukupno plaćenog cornerbacka, iako je Sherman i dalje najbolje plaćeni cornerback, ako se u obzir uzima samo godišnja zarada.


Rezultati:


Hokej

NHL
Minnesota Wild - Chicago Blackhawks 1 : 2
Pittsburgh Penguins - New York Rangers 1 : 2


Post je objavljen 14.05.2014. u 09:57 sati.