Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/budan

Marketing

Šimunić Fifa

SVI FIFINI TAJNI DOKUMENTI O ŠIMUNIĆU 'Znao je što radi i da to nema veze s domoljubljem'


Autor: Goran Penić

Jutarnji prvi u posjedu službene dokumentacije Fife, vezane uz slučaj koji je zapečatio karijeru hrvatskog reprezentativca kaznom neigranja i novčanom globom

Šimunić je iskusan igrač. Trebao bi biti uzor mladima i zbog toga mora biti svjestan značenja riječi koje je izrekao. Iako možda nije nastupio s namjerom da diskriminira, jasna je njegova neodgovornost. Nije ni javno osudio ustaški režim, niti se ispričao žrtvama.

VEZANE VIJESTI
Vijesti

DAVOR BUTKOVIĆ O JOSIPU ŠIMUNIĆU Kazna je potvrđena, a to je dobra vijest za Hrvatsku
ŠIMUNIĆU ODBIJENA ŽALBA! Joe ne ide u Brazil, odvjetnik u čudu: 'Ništa mi nije jasno...'
ŠIMUNIĆA SLOMILA PRESUDA Zoran Mamić: 'Strašno se potrošio i ne znam hoće li igrati u Rijeci...'
ŠIMUNIĆ: Pozdrav 'Za dom spremni' je patriotski; SUD U LAUSANNEI: 'Ne, to je ratni poklič ustaša!'

To je dio Fifina odgovora na žalbu odvjetnika Joea Šimunića na temelju kojeg je Arbitražni sud za sport u Lausannei u ponedjeljak potvrdio kaznu hrvatskom reprezentativcu zbog pozdrava “Za dom - spremni”.
KOMENTAR MILJENKA JERGOVIĆA Šokira nas što ustaše smatraju nacistima

Jutarnji list prvi je dobio svu službenu dokumentaciju vezanu uz ovaj slučaj koji je zapečatio karijeru hrvatskog reprezentativca kaznom s 10 utakmica neigranja, zabranom dolaska na stadion i 30 tisuća švicarskih franaka. U Fifinu odgovoru, koji ekskluzivno objavljujemo, citiraju se povijesne knjige o ustaškom režimu, secira se pozdrav “Za dom - spremni”, navode se slični pozdravi poput “Sieg Heil”, uspoređuju se sportaši koji su već kažnjeni zbog rasizma, kao i presude hrvatskih sudova o veličanju ustaštva, a referiraju se i na uglednu internetsku enciklopediju Britannicu. A ako nekome nije jasno što taj pozdrav znači, Fifa se na neki način čak i sprda pa kaže:

“Kako se danas shvaća taj pozdrav, dovoljno je uguglati ‘Za dom - spremni’ i bit će vam sve jasno”.

Odvjetnici Josipa Šimunića, braća Davor i Zlatko Prtenjača, ipak nisu uspjeli srušiti Fifinu odluku, unatoč trudu da dokažu kako su pozdrav “Za dom - spremni” ustaše zloupotrijebili, a kako Šimunićeva namjera nije bila nikoga diskriminirati.

FOTOGALERIJA: U Fifinu odgovoru na žalbu citiraju se povijesne knjige o ustaškom režimu i secira sporni pozdrav

Fifa je tu, očito, imala jače argumente. Za svjedoka su zvali povjesničara Božu Repu sa Sveučilišta u Ljubljani, a odustali su od kontroverznog Barryja Lituchyja, asistenta povijesti na Medgar Evars Collegeu u New Yorku, koji je bio svjedok obrane na suđenju Slobodanu Miloševiću. U odgovoru na žalbu napisali su da njegova izjava nije uzeta kao dokaz. Zato je slovenski povjesničar rekao kako je “oko 30 tisuća Židova, jednak broj Roma i oko 335 tisuća Srba ubijeno u vrijeme ustaškog režima”.

U odgovoru na žalbu navode se i citiraju brojni naslovi koji govore o razdoblju NDH, poput knjige “Logori smrti u Hrvatskoj, vizije i revizije, 1941. -1945.” autora Raphaela Israelija te “Holokaust u NDH” dr. Laze Kostića. Citira se i Herman Neubacher, osobni prijatelj Adolfa Hitlera koji je s njim razgovarao na koji način pobiti manjine u NDH.

“Evidentno je da su ustaše uspostavili teroristički režim koji je bio odgovoran za masovna ubojstva pojedinih skupina”, navode u Fifi.
FOTO: ŠIMUNIĆ NE ŽELI U PENZIJU 'Je li ovo moje zadnje gostovanje karijere? Nipošto!'

Kada je riječ o samom pozdravu, odvjetnici Prtenjača u žalbi navode da se pozdrav “Za dom” ne može povezati isključivo s ustaškim režimom. Tu, tvrde u Fifi, branitelji priznaju da je pozdrav povezan i s NDH.

“Žalitelji kažu da je službeni pozdrav u NDH bio “Za poglavnika i dom - spremni”, a da je Šimunić samo pozdravio sa “Za dom”. Međutim, mi smatramo da se pozdrav “Za dom - spremni” povezuje s ustašama i da je, između ostalog, bio i njihov službeni pozdrav”, odgovaraju u Fifi.

Tu citiraju povjesničare koji kažu da se sredinom travnja 1941. izraz “Za dom - spremni” počeo javljati na službenim dokumentima NDH. Čak je i Ante Pavelić 21. travnja 1941., obraćajući se narodu na Trgu svetog Marka u Zagrebu, pozdravio “Za dom”, a gomila mu je uzvratila “Spremni”.

“Na dan osnutka NDH hrvatski radio objavio je deklaraciju, a zadnji pasus završava riječima “Bog i Hrvati! Za dom spremni!”, piše u odgovoru na žalbu.

Argumenti obrane išli su i u smjeru da se pokaže kako hrvatsko pravosuđe ne kažnjava one koji tako pozdravljaju, pa tako spominju sutkinju Katarinu Persen koja je oslobodila prodavača majica i kapa s natpisom “Za dom spremni” na Thompsonovu koncertu u Čavoglavama. Tu je i slučaj Josipa Miljka koji je u Zagrebu izvjesio zastavu s natpisom “Za dom spremni” te čovjeka koji je na koncertu Mate Bulića uzvikivao istu parolu, a obojica su oslobođena.

Time zapravo žele reći da je Šimunić bio upoznat s tim presudama i da zato nije mislio da je učinio išta loše uzvikujući “Za dom spremni” na maksimirskom stadionu u Zagrebu.

“Igrač je želio posvetiti taj pozdrav svojoj domovini nakon važne pobjede reprezentacije. Iz njegovih riječi progovara pozitivna ljubav i povezanost s domovinom te radost i euforija”, navode odvjetnici. No, Fifa odgovara: “Da, ali ne spominju neke novije odluke sudova, a i DORH je Šimunića globio s 25 tisuća kuna zbog istog pozdrava. Od 2011. hrvatski mediji izvještavali su o 13 slučajeva u kojima je sud kaznio pojedince zbog istog ili sličnog pozdrava”.

Također u Fifi smatraju da je irelevantno to što u hrvatskom zakonodavstvu nije eksplicitno kažnjiv pozdrav, kao što je slučaj sa “Sieg Heil” u Njemačkoj. Šimunićeva obrana u žalbi kaže kako nije točno da je poklič “Za dom spremni” bio jasno i nedvojbeno vezan uz genocid te da se ti dijelovi pokliča ne moraju uvijek povezivati samo s ustaškim pokretom. U žalbi se kaže kako je u vrijeme kada su ustaše došli na vlast 1941. taj pozdrav bio prisutan više stoljeća, a redovito je išao uz podignutu desnu ruku. Šimunić je, kažu njegovi odvjetnici, u euforiji i radosti zbog dobivene utakmice prvo izvikivao “U boj, u boj”, a potom i “Za dom”, na što je publika odgovorila “Spremni”. Tim redoslijedom, piše u žalbi, poklič se može povezati s operom “Nikola Šubić Zrinski” koja se počela izvoditi u 19. stoljeću, puno prije nego što su ustaše 1941. preuzeli vlast u Hrvatskoj.

Ali, Fifa ni tu ne ostaje dužna: “Nije točno, to se ne može povezati s domoljubljem. Uostalom, u operi se ne spominje riječ ‘spremni’. Isto tako, ‘Arbeit macht frei’ dio je novele njemačkog filologa Lorenza Diefenbacha iz 1873., ali se danas povezuje s natpisom na ulazu u logor smrti Auschwitz”.

Fifa argumente temelji i na prijašnjim slučajevima sa stadiona. Zanimljivo, navode i najnoviji incident s Donaldom Sterlingom kojeg je zbog rasizma NBA kaznio doživotnom zabranom dolaska na utakmice i s 2,5 milijuna dolara globe. Tu su još i slučajevi Nicolasa Anelke te Luisa Suareza koji su kažnjeni zbog sličnih ispada.

Prema Fifi, ne stoji ni argument obrane da se Šimuniću stavlja nešto u usta što nije rekao (“Spremni”) jer su to navijači uzvikivali. “On je očito surađivao s navijačima, poticao ih na to i čak četiri puta ponovio sporni pozdrav. Bio je potpuno svjestan što radi i nije ništa napravio da to zaustavi”, tvrde u Fifi.

S druge strane, Šimunićeva obrana navodi i primjere koji, po njima, pokazuju da ne moraju uvijek simboli koje su nacisti i fašisti zloupotrebljavali u današnjem kontekstu značiti diskriminaciju. Tako kažu da su olimpijsku baklju “izumili” nacisti. Zatim spominju i znak Mercedesa koji su također zloupotrebljavali, a tu je i Nietzsche koji je također jedno vrijeme bio obilježen kao nacistički filozof. Takvih primjera ima i u Hrvatskoj, pa tako obrana tvrdi kako se danas kao službena valuta koristi kuna, koja je bila sredstvo plaćanja i u NDH, a da je i hrvatski grb u vrijeme ustaša bio sličan današnjem.

“Ako uzmemo broj 88 u tom kontekstu, on znači “Sieg Heil” jer H je osmo slovo abecede”, odgovaraju u Fifi.

Ne može se reći, odgovaraju na protutužbu u Fifi, ni to da je Šimunić slavio pobjedu jer ostao je sam na terenu, njegovi su suigrači već otišli i “nismo mogli vidjeti tople scene radosti i sreće. Na videosnimci vidljivo je da ga navijači pozdravljaju uzdignutom desnicom, i to se nedvosmisleno može shvatiti kao nacistički pozdrav”.

“Šimunić je diskriminirao sve one koji su stradali u vrijeme ustaškog režima.Fifina pravila kažu da se neće tolerirati takvo ponašanje, zaključuju u Fifi.

JUTARNJI LIST
-----------------

lp, borivoj


Post je objavljen 14.05.2014. u 09:58 sati.