Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/goto

Marketing

Antifašizam (vrata samovolje)

Drugi svjetski rat, rat protiv i naprotiv.

Sukobljavanje imperijalnih sila oko (prirodnih) resursa imao je svoj razvojni put.
Prva industrijska nacija (engleska), po provođenju prve industrijske revolucije, potakla je druge nacije na okretanje industrijskom društvu. Amerika (USA), Francuska, Italija i Nijemačka su ponaosob razvijale industrijsko društvo.
Prvi tip se zove englesko industrijsko društvo, drugi francusko, treći američko, četvrti nijemačko-italijanski i peti tip industrijskog društva se naziva meksički tip ili zemlje u razvoju.

Pozadina drugog svjetskog rata krije tip društva i odabir savezništva na temelju razvoja industrijskog društva.
Nijemačko-italijansko industrijsko društvo (zbog kasnog ujedinjenja i formiranja nacija) kasnilo je u zauzimanju kolonija (bogatih prirodnim resursima neophodnim za industrijski razvoj).
Savezništvo s takvim državama se prirodno čini poželjnim, a neprijateljstvo prema najrazvijenijem industrijskom društvu koje je držalo najviše bogatih kolonija (Engleska) se činio neminovnim.
Ali ...

Službena historigrafija bilježi savezništvo Engleza s pobjednicima (iako je Drugi svjetski rat vođen protiv njih i njihovog poretka).
Komunistička Rusija (točnije Sovjetski savez) je na strani pobjednika (jer je kao prostrana zemlja i bogata rudnim bogatstvom, ali feudalna i vrlo nazadna diktatura pogodna za pobjednika u imperijalnom ratu).
Rusi u imperijalnom ratu nisu pobjednici, oni su statisti (s desetke miliona mrtvih).
Njemačka, idealan saveznik, nije smjela dobiti (iz ionako lošeg položaja) previše resursa. Dakle, nije mogla biti pobjednik.


Kockice su se složile. Svi su sudjelovali, svi ponešto ostvarili.
Samo antifašisti nisu sudjelovali i nemaju svrhu (postojanja). Njima je danas davno završeni rat izvor političke obmane (otuđenja političke moći).
Fašizam je inicijalno rušio britanski imperijalni hegemonizam. I dokumenti UNa to tvrde.
Protiv brutalne britanske prevlasti samo su ekstremisti (fašisti, nacisti) mogli započeti rat ...
Antifašisti su čudno antifašistički nastrojeni (savezništvo s Hitlerom zatajuju, povijesne okolnosti prešućuju ... a traže privilegije spasitelja svijeta).

Antifašizam je odraz idealiziranja i nastoji uspostaviti karizmatike koji će imati veća prava od onih koje ni fašizam niti antifašizam ne zanimaju. Pravna metoda obespravljivanja svih koji misle drukčije.
Antifašizam im služi kao sredstvo otuđenja političke moći koja pripada većini. Vrata samovolje.







Post je objavljen 09.05.2014. u 19:05 sati.