Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/katapult

Marketing

Stan i škrinja ministra Vrdoljaka

Piše: Tihomila Jovanović

«Neka jedu kolace « izjava koja se odnoslila na izgladnjeli francuski narod ,u Vrdoljakovom slucaju bit ce «neka jedu sladoled».

Ovom društvu najviše nedostaje optimizma. Potrebna nam je atmosfera koja daje za pravo vjerovati da će sutra biti bolje. Ova će godina donijeti neophodno bolje raspoloženje temeljeno na brojevima koji će pokazati rast. To će biti prekretnica. Kada ljudi konačno vide da se oporavak počeo događati, pokrenut će se i potrošnja, smjelije će se investirati i pokrenut će se cijelo gospodarstvo!", napisao je aktualni ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak na svom službenom Facebook profilu.


Ta njegova izjava sjela je hrvatskoj javnosti k’o budali šamar, rekli bi frazeri. I ne bi pogriješili. Jer iz izjave se jasno iščitava, osim podcjenjivanja inteligencije vlastitog naroda, da ministar nije u kontaktu sa stvarnim zivotom vecine hrvatskih građjana. Nije u kontaktu niti sa onim istim životom kakav je vodio prije nego li se upustio u političke vode.Niti u jednoj od tvrtki u kojima je radio do tada, nisu zabilježeni značajniji rezultati.

Imovinsko stanje

Prije samo dvije godine ministar Vrdoljak je svoju imovinsku karticu upisao dječji bicikl i dvije i pol tisuce kuna alimentacije. U objavi stoji da je bio suvlasnik stana od 81 kvadrata, a u novoj kartici navodi ušteđevinu od 200 tisuća kuna. Kasnije se nigdje ne navodi je li stan ostavio bivšoj supruzi ili je isplaćen za svoj dio, te je li na isplatu platio porez. Obzirom da je stan bio u vrijednosti pola milijuna kuna, lako je moguće da je od toga svog dijela novca Vrdoljak između dvije imovinske kartice “uštedio” 200 tisuća kuna.



Možda ministar gospodarstva Vrdoljak jednostavno (ne) zna s brojkama ili smatra da je bolje hrvatskoj javnosti servirati samo jedan dio informacija koji je dovoljan da zadovolji formu. Tako Večernji list, gotovo ničim izazvan, objavljuje krajem travnja ove godine tekst u kojem piše “da ministar Vrdoljak sa svojom obitelji vise nije podstanar u svom Osijeku”. U tekstu piše da je stan u vrijednosti 900 tisuća kuna veličine 98,47 četvornih metara, te da će nekretninu otplaćivati većim dijelom iz kredita u iznosu od 80.400 eura.

Novi stan

Medjutim, u vlasničkom listu novi Vrdoljakov stan, uknjižen na njegovo ime, sastoji se od ulaza, ostave, dvije kupaonice, kuhinje, dnevnog boravka, degažmana, garderobe, dječje sobe, spavaće sobe, te sporednog dijela terase (9,77 četvornih metara), terase (12,39 metara), podrumskog spremišta (4,57 cetvornih metara) te parkirnog mjesta od 10,35 četvornih metara. Kad se sve zbroji, u pravilu ministrov stan ima 120,63 četvorna metra , plus 14,92 četvorna metra spremišta i parkirališta.. No, to nije sve, jer je ministar kupio i garažu od 11,38 četvornih metara koja se nalazi u podrumu iste zgrade. Za razliku od stana koji je samo u njegovom vlasništvu, garažu dijeli sa sadašnjom suprugom.

Cijena ministrovog stana, obzirom na veličinu pokazuje kako se za malo novaca može kupiti puno, poput “akcije” u nekom supermarketu. Njegov penthouse od 120.63 cetvorna metra zauzima cetvrtinu cijele stambene zgrade koja je ukupne povrsine od 446 cetvorna metra., a ukupna povrsina koju posjeduje ministar u stambenoj zgradi u Hebrangovoj ulici je 146. 93 cetvorna metra. Ovaj primjer je vjerojatno obradovao i ulio nadu ostalim podstanarima od kojih neki već desetljeće lutaju po iznajmljenim stanovima, jer nemaju ni uvjete ni jamce ni početna ulaganja za kupovinu stana, niti ga mogu pronaći za tako jeftine pare. Stoga bi ministar Vrdoljak trebao javno objasniti kako se to radi, u totalno osiromašenoj istočnoj Slavoniji. .A možda je stvar u sklapanju dobre nagodbe s izvođačem radova, obzirom da je zgradu gradilo građevinsko poduzeće Monte Mont iz Osijeka, koje je za vrijeme Vrdoljakova dogradonačelnistva u Osijeku radilo na obnovi i izgadnji mnogih objekata.


“Privatizacija” zajedničkog krova

Po podacima iz Zemljišnih knjiga, osim na stan, ministar, čini se, polaže pravo I na krov zgrade u kojoj ima stan. U vlasničkom listu na njegovo ime uknjiženo je pravo služnosti postavljanja I korištenja naprava za korištenje sunčeve energije na cijeloj površini krova stambene zgrade na neodređeno vrijeme, a u korist svakodobnog vlasnika stana E-30. Za sklapanje takvog ugovora potrebna je suglasnost svih stanara, a kako piše u tekstu u Večernjem listu od 24.04. 2014., tek je oglašena prodaja preostalih stanova u zgradi, pa ostaje upitno tko je sklopio ugovor o uslužnosti u ime budućih stanara koji će tek kupiti stanove.

O prodaji struje I zaradi nećemo ni govoriti jer na prosječnom krovu obiteljske kuće, po stručnim pokazateljima , za najam krova tvrtki koja postavlja solarne ćelije na rok od 14 godina može se zaraditi oko 200 000 kuna. No problem su godišnje kvote za obnovljive izvore energije, kojima je država, odnosno HEP, ograničila davanje dozvola za postavljanje solarnih panela, zbog čega su mnogi hrvatski građjani do daljega ostali bez te mogućnosti.

Ministar Vrdoljak “uspio” je ući u kvotu iako solarni sustav na zgradi ne funkcionira a ne zna se ni kad će. Jer, kako piše u Glasu Slavonije “oni koji se žele baviti proizvodnjom električne energije mogu se obratiti Ministarstvu gospodarstva (Uprava za energetiku I rudarstvo), lokalnoj razvojnoj agenciji ili Fondu za zastitu okoliša i energetsku učinkovitost, ali morat će pričekati da ministarstvo objavi nove kvote za 2014. godinu”.
Po svemu pretpostavljajući, aktualni ministar gospodarstva Vrdoljak obratio se sam sebi te nije imao problema I sve je odrađeno u roku. No, gle slučajnosti, tvtka Visan d.o.o. iz Aljmaša , u vlasništvu sadašnje ministrove supruge između ostalog je registrirana i za proizvodnju električne I toplinske energije iz alternativnih i obnovljivih izvora, te proizvodnju, montažu i puštanje u pogon postrojenja za obnovljive izvore energije. Naravno, tvrtka je registrirana I za sve ostale djelatnosti u svezi proizvodnje, prijenosa, distribucije i opskrbe plinom I električnom energijom.

Je li to sukob interesa, treba presuditi neki “nadležni organ”. No, biti u sukobu interesa ministru Vrdoljaku nije strano, obzirom da se i njegova bivša tvrtka Ato- inžinjering našla na popisu trgovačkih društava u kojima dužnosnici u smislu zakona o sprječavanju sukoba interesa imaju 0,5 posto ili više udjela u vlasništvu. I dok je Ato inžinjering “procvjetao” nakon odlaska Vrdoljaka u ministarstvo, tvrtka njegove nove supruge Visan d.o.o. iskazuje minus za prošlu godinu od 51.673 kune. To ipak nije spriječilo Vrdoljakove da se “počaste” novim Mercedesom C klase iz 2008.


Kako oni sve to mogu financijski izdržati? Možda uštede na poslasticama, jer ih ne kupuju, nego dobiju za poklon cijelo pakovanje promotivne Ledo škrinje te ju smjeste u dnevni boravak na dohvat ruke. A kako se oboje vole družiti na popularnoj društvenoj mreži, u trenutku slabosti ministrova supruga pohvalila se time, neoprezno, i “zaradila” ime Maria Antoaneta. «Neka jedu kolace « izjava koja se odnoslila na izgladnjeli francuski narod ,u Vrdoljakovom slucaju bit ce «neka jedu sladoled».


Post je objavljen 09.05.2014. u 17:19 sati.