Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kuce

Marketing

Ministarstvo financija najavljuje osnivanje nekretninskog fonda

ZAGREB - Ministarstvo financija najavilo je osnivanje nekretninskog fonda na principu ideje koju je još 2011. godine u planu imao HDZ. Riječ je o fondu u koji bi se najvjerojatnije prebacio dio državne imovine srednje veličine i vlasnički čiste iz Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), a u istom omjeru banke bi u fond prebacile svoja nenaplativa potraživanja od tvrtki, a zauzvrat dobile dionice.
Osnovani nekretninski fond bio bi puno pravedniji od predstečajnih nagodbi, kaže Večernjem listu sugovornik blizak ideji osnivanja fonda, jer se ne bi više spašavale samo pojedine tvrtke s posljedicom ugrožavanja velikog broja malih tvrtki i obrtnika. Ono što je najvažnije, kaže, jest stvoriti stroge kriterije. Primjerice, u kojem bi omjeru pojedina banka mogla prebaciti potraživanje u fond, prema kome bi se ta potraživanja odnosila itd.
Zamisao je da sukladno udjelu banke na tržištu kredita poduzetnicima banka u fond unese nekretnine srednjih i malih proizvodnih tvrtki – loših plasmana, odnosno onih koje ne može naplatiti, a za njih dobiva dionice. Primjerice, objašnjava sugovornik, ako banka ima 20 posto udjela na tržištu kredita tvrtkama, nakon što upiše nekretnine koje je preuzela od tvrtki, svojih klijenata, može upisati do deset posto kapitala fonda. Najviše bi mogli upisati do maksimalnog udjela koji imaju na tržištu. U konačnici bi 50 posto vlasničkog udjela bila imovina države, a ostalo privatnog, tj. bankarskog dijela, što bi bilo jasno nakon iskazivanja interesa banaka cijene nekretnina

Post je objavljen 08.05.2014. u 15:50 sati.