Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Linićev The Ende

Ode i drugi gromobran što čuvaše dičnog nam Premijera. Najprije ministar gospodarstva i Prvi potpredsjednik vlade, sada ministar drugog važnog resora – financija. Doduše prvi ne iz političkih razloga. No mnogi političari, pa i iz njegove stranke, bili su presretni kad se to dogodilo. One koje je Zoki Maneken posmjenjivao prije potonjeg ne treba ni spominjati. Obzirom na praksu biranja novih ljudi na upražnjena mjesta, za pretpostaviti je kako će Zoki na mjesto novog 'ministra od love' postaviti osobu manje kompetentnu od smijenjenog. Poučak je to kojeg se naš vrli Premijer drži, Tito bi rekao, kao pijan plota. Generalno bih primijetio: svaka nova Vlada je lošija od prethodne, a svaki novi čovjek u Vladi je lošiji od svog prethodnika, ma koliko god onaj prije njega bio loš.

Slobodan sam to proširiti i na predsjednike. Iako nisam bio, a nisam ni danas bespogovorni štovatelj lika i djela našeg prvog Predsjednika ipak mu moram priznati da je imao viziju. U nečemu dobru u nečemu lošu ali ipak je znao što hoće. Nakon njega došao je 'vicmaher' i sve nas lijepo zabavljao - čak u dva mandata, a sada imamo 'svetu vodicu'. I sve se čini kako će nas ta 'sveta vodica' škropiti još jedan mandat.

* * *
Prije nego postavim ključno pitanje: tko je sad na redu? samo kratko o grijehu zbog kojeg je odletio Linić-paša. Prema meni dostupnim informacijama iz 'žutila' (kojemu, iskreno govoreći, ne bi trebalo vjerovati ni kad darove donosi!) to mu se desilo jer je „u ime Ministarstva kupio zemljište tvrtke Spačva za 33 milijuna kuna iako mu je Porezna uprava rekla da vrijedi samo šest milijuna“. Zašto je to učinio?

Ovaj potez je, mišljenja sam, u duhu Linićevog nastojanja da spasi posrnula poduzeća a time i radna mjesta pod svaku cijenu, pa je zato i „izumio“ tzv. predstečajnu nagodbu ma kako ona po strogo zakonskim kriterijima stoji na klimavim nogama. Da li je u ovom slučaju i možebitno poznanstvo Linić-Puljiz doprinijelo takvom rješenje, ne znam. No sumnjam da bi to Linić učinio samo zbog Puljiza. Mislim da je ipak prvenstveno mislio na preko 600 njih zaposlenih u tvrtki.

Postojale su dvije opcije: stečaj firme, nemogućnost naplate poreznog duga u iznosu od 33,5 miliona i novih preko 600 radnika na burzi.
Druga opcija: Ministarstvo će kupiti zemljište za spomenuti iznos (koje doduše vrijedi oko 6 miliona), koji će onda tvrtka uplatiti na ime dospjelog poreza (dakle novac se vraća državi), država će dobiti neku zemlju, tvrtka će privremeno biti skinuta s popisa dužnika i moći će nastaviti proizvodnju čime bi se spasila radna mjesta.

Linić, opsjednut spašavanjem radnih mjesta pod svaku cijenu (što je normalno jer mu punjenje proračuna ovisi o onima koji rade) bira, iako to nije u skladu s pozitivnim zakonima a ni poslovnim moralom, drugu opciju. I ne bi to bilo tako strašno da je usput zatražio da se spomenuti vlasnik i njegov menadžment privede Pravdi pa da im časni suci, nakon utvrđivanja zašto su dopustili da im firma upadne u gabulu, odrežu zasluženu kaznu.
Koju bih im ja odrezao neću!

* * *
I tu je kraj. Karamarko sa svojim pobočnicima u političkim i 'žutim' masmedijskim krugovima dohvatio se Linića kao gladan pas kosti (koju mu je sam Linić servirao na tanjuru) u nastojanju da i posljednjeg kako-tako sposobnog čovjeka makne ispred Premijera koji mu sad ostaje sam na nišanu.

Jer, po logici stvari sad je na redu Premijer – Zoki Maneken. Karamarko ima otvoren put za napad na njega iz svih oružja. Utoliko lakše što je Zoki ostao sâm na bojišnici. Ostali su se izgubili u 'bespuću tužne sadašnjosti'. Pardon, tu je još V.P., no po mom skromnom mišljenju ona za mačo-političara tipa Putin, pardon Karamarko ne predstavlja nikakvu prepreku. A glavna prepreka koja bi mu bi mogla stati na put – izbori - u ovakvom ozračju i ne predstavlja prepreku obzirom da je naš brzozaboravljiv puk već odavno zaboravio tko nas je u govna uvalio.

A što je najtragikomičnije, kad NHDZ (novi HDZ) dođe na vlast on će provesti sve rezove, teške i preteške koji su neophodni – to je bjelodano i vrapcima na krovu - a koje se Zoki i njegovi manekeni nisu usudili učiniti. Osim dvojice 'buldoga'! Zato ih je trebalo maknuti.
Tu se trebamo okrenuti 'majci povijesti' koja je najbolja učiteljica života (historia est magistra vitae) i prisjetiti se kako se vlada Ivice Račana nije usudila poslati optužene generale u Haag, a onda su ih najveći branitelji generalâ ('svi smo mi Norc') „locirali, identificirali, uhitili i transferirali“ u odgovarajući grad. Bez i jedne jedine riječi prosvjeda 'braniteljskih udruga'.


Post je objavljen 06.05.2014. u 16:49 sati.