Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rudarka

Marketing

Rad u slobodno vrijeme ili kako je vozač u Italiji skrivio nesreću?

Nakon stravične nesreće izokretanjem turističkog autobusa hrvatskih registracija usred talijanske noći u kojoj je jedna osoba izgubila život (čudo je da ih nije bilo više) isplivavaju nove informacije.

Jedna od njih je da je sporni vozač autobusa de facto pripadnih hrvatskih oružanih snaga, te je autobus vozio "na crno", doduše u svoje slobodno vrijeme.

Hm.

Trenutno mi je još jedna nesreća pala na pamet - ono tragično izvrtanje vlaka koje je skrivila ona famozna tekućina protiv zapaljivosti korova (u kojoj je - gle čuda - osuđeno samo nekoliko ljudi). Tamo su isto tako određene radnje radili pripadnici jednog seoskog vatrogasnog društva, neki čak u vrijeme tih radnji službeno pisani kao da su na drugoj lokaciji... no to se kakti zataškalo.

Da se vratimo na dotičnog vozača. To što je vozio "na crno" obiti će se debelo - ili se barem nadam - gazdi turističkog busa koji definitivno mora biti kažnjen. Opako.

Sporna činjenica je vrijeme od trenutka prestanka radnog vremena u matičnom poduzeću do trenutka kretanja busa na tako dalek i naporan put (noćna vožnja od Hrvatske do Rima) i da li je vozač imao dovoljno sati odmora kako bi svjež sjeo za volan autobusa?

Drugo je pitanje vezano uz sam MORH - kakve ugovorne odgovornosti ima dotični i da li je po internom ili nekom javnom pravilniku vezanom uz rad u MORH-u smio preuzeti dodatni posao. I da li je isti morao prijaviti nadređenima.

I mi na poslu imamo neke interne akte kako i etički kodeks koji pokriva određene stavke, no neke su ostavljene u zoni svakog pojedinog djelatnika.

Naravno da mi je po tim pravilnicima zabranjeno raditi u slučajevima gdje dolazi do sukoba interesa, a za pitanja gdje nismo sigurni možemo/moramo postaviti pitanje nadležnom rukovoditelju ili samoj etičkoj komisiji. To je valjda svima jasno. Naravno da se ljudi prave ludi i nekima polazi za rukom da "na crno" zarade puste pare. Dok se ne desi nešto grozno. Kao situacija gorenavedenom vozaču autobusa.

Slažem se da je poticajno raditi, ako je to moguće odnosno ako posjedujete znanja i vještine koje se mogu iskoristiti i izvan radnog mjesta. Nažalost, mnogi su prisiljeni tražiti dodatni posao kako bi se prehranili. Ni primisli o zgrtanju silnih para. No, kad priča uđe u zonu rada na crno - onda je to sranje.

Što vi mislite o ovoj temi?

Post je objavljen 05.05.2014. u 16:31 sati.