Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nachtfresser

Marketing

DDR - selektirana povijest

Prirodno je da većina onih koji su živjeli u socijalizmu i kapitalizmu konstatira da je onda život bio bolji jer objektivno i jest. Prirodno je da se zaboravljaju ružne stvari kao što su nestašice kave i kalodonta, dopuštenje vožnje parnim ili neparnim datumima, verbalni delikt i slično.
Nisam volio titoizam, nisam imao iluzija o kapitalizmu, a o tkz. realnom socijalizmu nisam ni razmišljao, njega su sve propagande ismijavale i jadničak je krajem osamdesetih pao mirnim putem.
Mi studenti germanistike smo na fakultetu imali lektore iz oba djela tada podijeljenje Njemačke, BRD-a (Savezna Republika Njemačka) i DDR-a (Demokratska Republika Njemačka) s tim da se uz ovu drugu uvijek dodavalo tkz.. Lektori su imali moć, njihova se uvažavala kod dodjela stipendija tako da su se skoro svi čmarili zapadnjacima. Ja sam bio žestok kritičar svih sustava, istočnog, zapadnog i samoupravnog tako da sam slovio za apsolutnog outsidera oko kojeg su se okupljale samo neke čudne puknute cure.
Tako je nekoliko puta drug Ruder iz DDR-a pokušao samnom na konverzacijskim vježbama uspostaviti političku komunikaciju, odgovarao sam cinizmom i sarkazmom naučenog. Zato me iznenadio jednog dana ponudom da me predloži za istočnonjemačku stipendiju ne bih li se uvjerio da ni tamo sve nije tako crno. Ostalo je povijest o kojoj sam dužan dati par natuknica budući da propaganda uvijek mora poraziti poraženog protivnika, a DDR je na smetlištu historije, ono do jaja.
O besplatnom školstvu i zdravstvu neću, to se nije moglo sakriti ni negirati, cjelodnevni vrtići i jaslice su funkcionirali, mladi su se vrlo rano osamostaljivali i dobivali stanove, vojnici i policajci najprije, a onda ostali, najbrže su zbrinjavani mladi parovi. Odnos prema golom tijelu i seksualnosti je bio potpuno prirodan, DDR je bio jedina država u kojoj je manji broj plaža bio za tekstilce iliti odjevene, stranci su upozoravani da ne bi doživjeli sablazan šetajući po otocima.
Nas koji smo imali sreću boraviti tada u obje Njemačke iznenadilo je koliko je u DDR-u sve jeftinije tako da sam se razmetao čaščeći cure najboljim mađarskim vinima.
Naravno da je sustav morao propasti, politički protivnici su se progonili, podobni su brže napredovali i najvažnije, nije se moglo ni putovati bez dopuštenja državnih birokrata, a čovjek je po prirodi mobilno biće.
Ipak ak sad gledam isključivo po osobnom iskustvu, sustav nadmoćan i samoupravljanju i hrvatskom kapitalizmu.
Prilažem i znakovit video koji je Babl preporučio na svom blogu odhgovarajući na moj komentar, ne morate razumijeti, samo malo preletite pogledom, mada opet moram dodati ono svoje da je seks precijenjen u životu zubo






Post je objavljen 03.05.2014. u 12:12 sati.