Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Još jedan "sakupljač slika djece"?

Jučer su neki domaći mediji objavili (ili točnije rečeno "međusobno copy/paste-ali") vrlo šturu vijest o tome kako kako je navodno uhićen neki Splićanin jer su mu na računalu pronađene dvije (da, dobro ste pročitali, "čak" dvije) fotografije gole djece, zbog toga što im se na slikama vide spolni organi. Policija je, kako mediji pišu, krenula u akciju nakon nečije dojave.

Split: uhićen zbog fotografija gole djece
Uhitili muškarca (63) kod kojeg su pronašli pedofilske 'fotke'
U Splitu uhićen 63-godišnjak: Kod njega pronašli fotografije gole djece!

Naravno ne treba ni spominjati da su se u komentarima ispod dotičnih "vijesti" odmah javili i "dežurni redari" pozivajući linč dotičnoga, bez da uopće znaju konkretne detalje vezane za slučaj, a što je vrlo tipično da primitivni mentalitet prosječnih seljačina koje prvo pucaju (čim im se za to pruži prilika), a pitanja postavljaju naknadno, ili izmišljaju isprike.

Ovdje je zapravo glavni problem to se o takvim slučajevima od strane policije i medija izlazi u javnost "na prvu loptu", poluinformacijama, dok sama istraga praktički nije ni započela, niti se uopće znaju sve relevantne činjenice o slučaju, umjesto da se u javnost izlazi samo sa potpunim informacijama tek kada slučaj bude gotov, tj. kada sud odradi svoje. Naime, nekima nije poznato to da to što je netko za nešto osumnjičen, ne mora nužno značiti i da je kriv (te da krivici odlučuje sud a ne policija, novinari ili naivno čitateljstvo nekih novina). Osim toga, postoje ljudi (ili bolje rečeno budale) koji samo prvu informaciju koju čuju prihvaćaju kao apsolutnu istinu, a bilo koju naknadnu (ispravak, demanti ili slično) koja je u suprotnosti sa onom prvom odbacuju uz razne nebulozne racionalizacije.

Isto tako, jedan veliki problem u svim ovakvim i sličnim slučajevima je upravo i taj automatizam (a često i s njime povezani idiotizam), odnosno pretpostavka da nešto automatski znači nešto drugo u apsolutno svakom takvom ili sličnom slučaju. Čak i kada je slučaj (poput ovoga, ako se dosita radi o samo dvije fotografije) zapravo beznačajan (za razliku od onih koji na računalima pohranjuju na stotine ili tisuće slika ne tek "gole djece", već snimaka koje prikazuju seksualno zlostavljanje djece).

Štoviše, čini se da se došlo do toga da je danas sasvim dovoljno policiji dojaviti da "netko snima djecu" (bez obzira bila gola ili odjevena), ili pak da "ima sliku/e gole djece", pa da policija automatski "krene u akciju". Štoviše, s obzirom na to kako se od strane "institucija" postupa u takvim slučajevima, dotična praksta "automatizma" otvara jako puno mjesta za podmetanja i lažne prijave. A, osim toga, upravo ovakvi slučajevi su savršreno sredstvo za raspirivanje pedofilofobije i posljedične paranoje, te za senzacionalističke naslove koji povećavaju čitanost.

Treba li možda podsjećati na slučaj novinara kojeg je netko proglasio "pedofilima" zbog snimanja turističkog vlakića u kojem su se vozila djeca? (LINK) Ili pak slučaja fotografa Mije Vesovića, zbog slike golog dječaka sa buketom cvijeća (koja je trebala biti izložena na jednoj izložbi)? (LINK) Ili slučaja gdje je jedan fotograf-amater na foto-portalu objavio fotografiju svoje kćeri kako se kupa na rijeci (koja čak na fotografiji nije potpuno gola), da bi se našao pod istragom zbog dojave jedne fotografkinje sa sitog portala, a koja usput rečeno također snima golšavu djecu. (Inače, kruže priče u foto-miljeu da je razlog njene prijave navodno bila "osveta" zbog toga što je dotični fotograf ispod jedne njene fotografije napisao kritiku koja je povrijedila njen preveliki ego). (LINK)

Inače čisto da se vidi koliko javno dostupnih, i nimalo ilegalnih fotografija gole djece na internetu dovoljno je malo pretražiti Google sa odgovarajućim pojmovima (da su ilegalne, Google ih ne bi izbacio prilikom pretraživanja!). I da, na nekim slikama se čak vide i spolni organi(!):
Google pretraga: "naked babies"

Post je objavljen 02.05.2014. u 10:48 sati.