Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kalitribune

Marketing

Povijest Jugoslavije u slikama - lude osamdesete vol. II

Nastavljamo s povijesnom analizom osamdesetih godina MZ Jugoslavija na osnovi relevantnih izvora i nepobitnih dokaza.


1. Seksualne su manjine u Jugoslaviji tijekom osamdesetih godina imale svoje mjesto. Doduše stanoviti primitivizam bio je zamjetan i u takvim odnosima, ali, kao što pokazuje ovaj izvor, solidarnost je tu ipak igrala presudnu ulogu:



2. Fascinantno je - a i tužno - koliko se pri raspadu Jugoslavije srozao kadar u to vrijeme treće vojske u Europi - JNA. Ovaj nam izvor pokazuje grupu, za to vrijeme najmodernije opremljenih, vojnika i časnika kako se vraćaju u svoju vojnu poštu nakon druženja s pionirima. Da li je moguće da je neka od ovih silueta pucala u nekog od svojih malih prijatelja? Ili obratno?




3. U Organizacijama Udruženog Rada (tzv. OUR-i) osamdesetih je godina prošlog stoljeća vladala atmosfera diskusije i inkluzivnosti. Na primjeru ovog izvora vidimo kako radnici i rukovoditelji raspravljaju o potencijalnim poslovnim partnerima potpuno ravnopravno i u duhu tolerancije. Valja također obratiti pažnju i na sofisticiranu terminologiju koju je danas teško adekvatno prevesti:



4. Problemi u vezama kakvi muče današnjicu bili su na stanovit način nepoznanica u jugoslavenskim osamdesetima. Duh dijaloga je uvijek prožimao odnose među spolovima:



5. Stanovita rustikalnost manira osamdesetih godina prošlog stoljeća je nedvojbena. No treba imati na umu da svako vrijeme ima svoje običaje i načine izražavanja. Ljudi su unatoč svemu uvijek nalazili neki kompromis:



6. Jugoslavensko je društvo osamdesetih godina uzgajalo drugarstvo i solidarnost među organima javnog reda i mira. Na primjeru ovog izvora vidimo kako su snalažljivi i solidarni bili organi čak i u tradicionalno ženskim poslovima:



7. Ljepota života je u njegovoj intrinzičnoj tragičnosti. Ovaj nam povijesni izvor pokazuje kako nije sve bilo bajno osamdesetih godina. Bilo je tu i mašćenja konopca i nesretnih ljubavi. Ali ne čini li baš to tortilju života tako ukusno pikantnom:



8. Osamdesetih godina u Jugoslaviji je zdravstvo bilo stvar svakog druga i drugarice. Dijagnostika je bila na osobito visokoj razini, kako nam pokazuje ovaj povijesni izvor. Pitanje je koliko smo napredovali danas kad dobar njuh više ne igra nikakvu ulogu kod liječnika:




Toliko za sad u drugom dijelu povijesnog istraživanja The end bloga. Tko zna, možda će jednom i u našim školama djeca učiti povijest po ispravnim metodama. Do tad, vodite ih na The end blog.

Post je objavljen 01.05.2014. u 12:02 sati.