Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/serafinski

Marketing

TREĆA VAZMENA god. A




N 4 3. USKRSNA, Florijan, Cvjetko
P 5 Peregrin
U 6 Dominik Savio, Nedjeljko
S 7 Sv. Dujam, Duje
Č 8 Marija Posrednica, Selestin
P 9 Pahomij
S10 Bl. Ivan Merz, Gospa Trsatska
N11 4. USKRSNA – Majčin dan


Čitanja:
1.čitanje: Dj 2, 14. 22-28
Psalam: 16, 1-2a i 5. 7-8. 9-10. 11
2.čitanje: 1 Pt 1, 17-21
Evanđelje: Lk 24, 13-35



U slijedu nedjelja nakon Uskrsa sa stola Božje riječi slušamo svjedočanstva o Isusovom uskrsnuću, kao i o organiziranju prve Crkve.
Današnje nam evanđelje govori kako se Uskrsnuli ukazao dvojici učenika na putu u Emaus. Selo Emaus udaljeno je od Jeruzalema nekih dvanaestak kilometara (šezdeset stadija). Ono i danas putniku hodočasniku ulijeva osjećaj spokoja. Selo, kao da drijema među maslinicima i vinogradima… Kada je sve propalo, Isus uhvaćen i smaknut, dvojica njegovih učenika vraćaju se u svoje mirno, rodno selo. Putem su razgovarali o svemu što se posljednjih dana dogodilo, a onda im se pridružio Isus. U evanđelju koje je zapisao Luka, u odlomku koji smo čitali čuli smo dva zanimljiva događaja. Prvo: Isus im se pridružuje na putu, a oni ga ne prepoznaju. I, prepoznali su ga u lomljenju kruha.
Luka kaže kako je učenicima bilo uskraćeno prepoznati ga. Srce im je doduše ''gorjelo'' dok im je tumačio pisma kako Krist treba trpjeti da bi ušao u svoju slavu, ali prepoznali su ga tek u ''lomljenju kruha''. Kada ne bi znali o čemu se radi, mogli bi pomisliti da je Isus tek tako razlomio kruh i dao učenicima da jedu. Izraz ''lomiti kruh'' ili ''lomljenje kruha'' prvi je naziv za euharistiju ili sv. misu. Zar nije Isus to isto učinio i na Pashalnoj večeri? Na svojim molitvenim sastancima prvi kršćani lome kruh ili kako bismo mi danas rekli, služe sv. misu. Za njih je ''lomljenje kruha'' nešto najsvetije, jer se na otajstven način sastaju sa svojim Učiteljem. Svetost mise čuvali su kao tajnu pred poganima.
Gdje smo tu mi? Što nama znači sv. Misa? Imamo li ista shvaćanja mise kao prva Crkva? Mnogi kršćani uopće ne osjećaju potrebu za tim sakramentom. Neki kao izgovor navode kako se oni mogu i kod kuće Bogu pomoliti. Zar je misa samo molitva? Otajstveni susret s Uskrslim u misi za njih je nepoznanica. Mogli bi reći da im nije dano shvatiti najveću tajnu vjere. Isto kao što učenicima na putu u Emaus nije bilo dano prepoznati Isusa. Očito je vjera u uskrsloga Isusa od nekoga blokirana, jer vjerovati u reinkarnaciju ili seljenje duša, hiromantiju, razna gatanja i proricanja budućnosti, daleko je lakše. Vjerovati u to nije vezano uz nikakve blokade ili napor. Nije teško pretpostaviti koji je to duh koji mnoge kršćane navodi na praznovjerje dok im zamagljuje otajstvo vjere u uskrsnuće Isusovo. To je duh ovoga svijeta koji je u vlasti zloga Duha i svi koji se suobličuju ovome svijetu – sve više potpadaju pod vlast Zloga koji onda radi s njima što hoće. Duh ovoga svijeta navodi ljude da žude za onim što nemaju. Ako ili kad to postignu, boje se da to ne izgube. Plodovi koje daje Zli uvijek su vezani uz strah i nemir. Uskrsli prilikom ukazanja pozdravlja učenike: mir vama! Bogatstvo i plodove toga mira primamo kod svake mise. Otajstveni Isus nam u euharistiji daje svoj mir. Ovaj svijet nam ga ne može dati jer ga ne posjeduje. Okupljeni oko Isusa u misi, ne samo da smo međusobno braća i sestre, nego smo i Isusova braća i sestre. U liturgiji koju baštinimo od prve Crkve slušamo: rod smo izabrani, kraljevsko svećenstvo, sveti puk… Onaj puk koji je otkupljen dragocjenom krvlju Sina Božjega. Stoga se ne dajmo odvratiti od srodstva s Bogom i upasti u zamku praznovjerja, straha i lažnih plodova koje nudi ovaj svijet. Amen.

Molitva vjernika

Nebeskom Ocu, koji nas je otkupio predragocjenom krvlju svoga Sina, od vlasti Zloga; uputimo svoje molitve.

1. Za svetu Crkvu; da na putu prema vječnoj domovini prepoznaje i naviješta Krista Spasitelja. – Molimo te.
2. Za papu i biskupe; da svježinom prve Crkve naviještaju Isusa Uskrsloga. – Molimo te.
3. Za one kojima nije dano prepoznati uskrslog Spasitelja; da im otvoriš oči prave vjere. – Molimo te.
4. Za nas i našu župsku zajednicu; da Krista prepoznajemo u euharistiji i da nam on bude hrana duše i snaga vjere. – Molimo te.
5. Za mlade kršćane; da im Uskrsli bude smisao i putokaz u životu. – Molimo te.
6. Za bolesne, nemoćne i umiruće; da im Uskrsli bude utjeha i Snaga. – Molimo te.
7. Za naše pokojne; da ih pridružiš slavi Uskrsloga. – Molimo te.

Molimo te Gospodine, usliši ove naše smjerne molitve koje ti prinosimo u ime uskrsloga Sina tvoga, koji s tobom živi i kraljuje u vijeke vjekova. Amen.



Post je objavljen 30.04.2014. u 08:46 sati.