Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/blogbiolog

Marketing

Europski bizon u planinama Rothaargebirge u Njemačkoj




U knjizi „Wisente im Rothaargebirge“ (u printanom i online izdanju) od sada je dostupna kompletna i detaljna informacija o reintrodukciji europskog bizona u planine Rothaar-a (Rothaargebirge). Knjiga ujedno uključuje i rezultate znanstvenog istraživanja.

Više od godinu dana od izdavanja knjige, bizoni slobodno lutaju Njemačkom: u području Bad Berlerburg u Rothaarsteiginu. To je područje niskog planinskog lanca na granici između Saveznih država Sjeverne Rajne-Vestfalije i Hessena, u SZ dijelu zemlje. Prvi europski bizon je došao tu 2010. godine kako bi se prilagodio na okolinu. Nakon tri godine istraživanja o snalaženju bizona u prostoru, njihova utjecaja na okoliš (šuma, flora i fauna) te lokalnih društveno-ekonomskih specifičnosti, u travnju 2013. godine pušteno je na slobodu krdo od osam jedinki. Ovaj projekt je ozbiljan pokušaj reintrodukcije prve populacije slobodno lutajućih bizona u zapadnu Europu. Povijesno gledajući, europski bizon je nastanjivao gotovo cijelu Europu (osim Italije južno od rijeke Po i Iberije južno od planina Cantabrian.

Publikacija „Wisente in Rothaargebirge“ pruža vrlo opsežan uvid u sve etape ovog uspješnog projekta u Njemačkoj: od početne ideje, kroz studiju izvedivosti, te transporta prvih životinja u Bad Berleburg i njihova puštanja u divljinu u travnju 2013. godine. Svaka od tih etapa projekta je nadgledana i znanstveno dokumentirana. Urednici knjige su dr. Jörg Tillmann, vođa ekipe znanstvenika u projektu do 2013. godine te dr. Peter Fink i dr. Uwe Riecken iz Savezne agencije za očuvanje prirode.

Projekt ima iznimnu konzervacijsku vrijednost, piše Jörg Tillmann. Osim uspostavljanja slobodno lutajućih bizona u planini isto tako je taj projekt od enormne važnosti za Europu zbog očuvanja prirode i povratka prirodi.
Ovaj novi model koegzistencije velikih sisavaca i moderne civilizacije je od velike strateške vrijednosti za zaštitu vrsta i otvara novu perspektivu, novi pristup u zaštiti velikih sisavaca u Njemačkoj, piše Tillmann.Projekt europskog bizona također promovira razvoj turizma u prirodi planina Rothaar, a bizon se počeo uspješno razvijati i kao simbol te regije.

Preveo i prilagodio: Krešimir Jambrek

Izvor teksta i fotografije:

Rewilding Europe



Post je objavljen 02.05.2014. u 17:25 sati.