Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kenguur

Marketing

Trogir - Mjesto kome se uvijek vracamo

Obisao sam puno gradova po svijetu, ali uvijek nekako srce drugacije zaigra kad sam u Trogiru. Uvijek se tamo rado vracamo i posjetimo ga barem u prolazu, a Trogir sa svojom okolinom idealno je mjesto za uslikati barem nekoliko lijepih fotografija i onako u prolazu.
Grad Trogir osnovali su grčki kolonisti s otoka Visa u III. st.pr.Krista. U centralnoj Europi smatran je najbolje sačuvanim romaničko-gotičkim gradom. Dvorac i kula okruženi zidinama sačinjavaju jezgru Trogira.

Najznačajniji kulturni spomenik je trogirska katedrala, čiji je portal zapadnih vrata izradio Majstor Radovan. Grad Trogir smješten je na obali Kaštelanskog zaljeva, na otoku[Kako se zove otok?] između Čiova i kopna, spojen kamenim mostom s kopnom. Trogir oduševljava posjetitelje kulturno-povijesnim spomenicima i malim ulicama te umjetničkim zbirkama s brojnim remek djelima.

Ulazak u sakralne objekte otkriva neke manje i više poznate detalje iz povijesti. Trogir je jedan od onih gradova, koje je najbolje posjetiti uz stručno vodstvo turističkog vodiča, van glavne sezone i turističke gužve.
Arheološka istraživanja pokazuju da je čovjek na trogirskom otoku boravio još dalekoj prapovijesti.

Trogir (Tragurium) kao naselje su tijekom III. st. pr. Kr. utemeljili grčki kolonisti, trgovci s Isse (Visa). Rimski Oppidum isticao se kvalitetnim mramorom. U to doba, život se nije odvijao samo u gradu već i u polju, u rustičnim vilama. Nedaleko od grada, oko brda Bijaći u naselju Siculi, u prvoj polovici I. st. car Claudije naselio je svoje islužene veterane.

U Trogiru je 1271. otvorena prva ljekarna u Europi. Nalazila se u sklopu kuća u blizini katedrale i gradske lože. Originalni dokument koji to potvrđuje je u privatnoj zbirci, a kopija u trogirskom muzeju.

Stari dio grada Trogira uvršten je na UNESCOv popis Spomenika svjetske kulturne baštine.
(Izvor: Vikipedija)








Post je objavljen 28.04.2014. u 09:35 sati.