Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Nekoliko savjeta u vezi razvijanja fotografija

Danas relativno mali broj ljudi razvija svoje fotografije na papiru. Većina ih sve čuva u digitalnom obliku. No ipak, za one koji se odluče potražiti foto studio i "razvijati" (ili bolje rečeno printati) svoje digitalne fotografije na papir, a to do sada nikad nisu radili, evo nekoliko praktičnih savjeta:

** O tome hoćete li printati fotografije na glatki ili mat papir, sa ili bez bijelog ruba, te u kojem formatu, stvar je osobne preference. (Osobno preferiram mat papir sa bijelim rubom, op.a.).

** Uvijek razvijajte fotografije u istom foto-studiju. Na taj način ćete najbolje osigurati da rezultati razvijanja uvijek budu više-manje jednaki. Naime kako nemaju svi foto-studiji iste strojeve za razvijanje, tako ni rezultati printanja neće svugdje biti jednaki... Foto-studio je najbolje birati prema preporuci poznanika koji već imaju iskustva sa određenim foto studijima (koji je "dobar", a koji je "loš").

** Nemojte se iznenaditi ako fotografije na papiru ispadnu malo tamnije nego na monitoru. Monitor "svijetli" i zbog toga uvijek ima svijetliji prikaz slike nego papir. Isto tako, nemojte se iznenaditi ako boje na papiru ne budu istovjetne bojama koje vidite na monitoru. Monitor koristi aditivno miješanje boja (RGB), dok je isprint na papir na bazi suptraktivnog miješanja boja (CMYK); zbog toga se može dogoditi da boje mogu malo odudarati u nijansi, ili ponekad biti i malo "pomaknute".

** Ako se dogodi da kod printanja neka fotografija ispadne jako presvijetla ili jako pretamna, ako nije baš hitno, nemojte tražiti od osoblja u foto-studiju da "ponovi razvijanje", ali da pri tome posvijetli ili potamni sliku, već pogrešku svjetline popravite na računalu, direktno u samoj datoteci slike. Naime svjetlina i kontrast se mogu naknadno podesiti i na printeru, ali to neće popraviti tonove u samoj datoteci, te će se kod svakog slijedećeg printanja događati ista pogreška (slika će opet biti presvijetla ili pretamna). Naravno, jedina iznimka je ako je printer prilikom printanja bio unaprijed bez potrebe podešen da printa svijetije ili tamnije (to se uvijek može pitati djelatnike u foto studiju)...

** Odabrane fotografije koje se misli printati u foto-studiju bolje je spremati na posebnu memorijsku karticu ili USB stick, nego nositi u foto studio memorijsku karticu sa svim snimljenim fotografijama - često odabiranje fotografija na licu mjesta u foto studiju, pogotovo ako ih je mnogo, oduzima mnogo vremena, za razliku od jednostavnog "razviti sve što je na kartici" (pa makar to bila samo jedna ili dvije slike).

** Inače, što se tiče troškova, u većini foto studija, isprint veličine 10x15 cm (što je nekakav standard za albume) kreće se u rangu ok cca 2kn po komadu (cijene naravno mogu varirati!). Isprinti većeg formata naravno imaju i veću cijenu (čak do nekoliko desetaka ili čak stotina kuna po primjerku), no takve isprinte se isplati raditi samo onda ako ih se misli posebno uramljivati i vješati na zid ili raditi nekakvu izložbu.

Post je objavljen 27.04.2014. u 21:40 sati.