Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Igre gladi, Delirij, Divergent...

"Igre gladi", hm... Tek sam prije par dana naletio na knjigu, slučajno, u knjižnici, pa posudio, jer volim povremeno pročitati neki novi SF. Pa sam tek onda ustanovio, da je trilogija megapopularna i da su snimljeni popularni filmovi. :-P

Katniss EverdeenZanimljivo trojstvo autorica i njihovih trilogija: Suzanne Collins ("Igre gladi"), Lauren Oliver ("Delirij") i Veronica Roth ("Divergent").

Sve tri se događaju u nekoj neodređenoj budućnosti, u SAD koje su poharane nekim katastrofama (ne jasno objašnjenim) a preostalo stanovništvo živi u malim, zatvorenim zajednicama, ograđeno žicom, pod diktaturom u prva dva slučaja i krutoj podjeli na staleže u trećem slučaju.

U sve tri knjige, glavna junakinja je tinejdžerka koja se nađe u borbi protiv diktature odnosno zavjere da se diktatura uvede. Sve tri pisane na način literature za omladinu, ali vješto, tako da privuče i odrasle. Puno štemanja da privuče dečke, romantike da privuče cure...

Razni mitski elementi koji se provlače od antičkih mitova do suvremenog fantasy i SF-a. Junakinja "Igara gladi" je utjelovljena Dijana/Artemida (boginja lova, koristi luk i strijele), junakinja "Delirija" postaje sljedbenica Afrodite u svijetu u kojem je ljubav zabranjena, a "Različita" neočekivano, umjesto spokojnog života u službi Hestije, bira sljedbeništvo Aresa, na način kako je Ahil bio prinuđen izabrati kao mladić.

Fascinira me ta trajnost "arhetipskih" likova i motiva u mitovima, legendama, bajkama i fantazijama od prvih civilizacija (Egipat i Mezopotamija) do danas. A u sve tri trilogije sve je vješto iskombinirano s mitovima i tjeskobama modernoga doba.

Post je objavljen 26.04.2014. u 22:33 sati.