Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Pred izbore: dve snage prvog i četiri drugog reda

Danas objavljena anketa CROBAROMETAR o raspoloženju birača: PREOKRET U POLITICI: HDZ-OVA KOALICIJA PRETEKLA SDP-OV KUKURIKU!

Tri stvari treba imati na umu kad se čita postotke.

Ne zaboravite, da je i ovdje bilo pitanje "Za koga biste glasali, da su izbori za Sabor ovaj vikend", a ne za Europski parlament. Možemo procjenjivati na osnovu toga kako će biti na izborima za EP, ali imati na umu da je moguće odstupanje. (Očita razlika: u ovoj anketi se spominje i eventalna nezavisna lista Milana Bandića, koje na izborima za EP nema.)

Drugo, ne zaboravite da nijedna anketa nije predviđanje što će biti za mjesec dana, nego snima raspoloženje javnosti u jednom trenutku. Kampanja traje, neki su neodlučni, neki će se i predomisliti.

Treće, ne zaboravite granice greške (ako neka lista dobiva među anketiranima 25%, to znači da se vrlo vjerojatno - oko 95% vjerojatnosti - stvarni postotak birača, koji bi u ovom trenutku glasovali za tu listu, nalazi otprilike između 23% i 27%).

HDZ-ova koalicija, s kojom ta stranka želi preuzeti vlast, a u sličnoj je formaciji i za EU izbore, preuzela je vodstvo. Uživa potporu 25,1 posto birača.

SDP-ova vladajuća koalicija je pak na potpori od 23,7 posto. Tako je prvi put otkad mjerimo rejtinge dva politička bloka došlo do smjene na vrhu. SDP je u posljednjih 30 dana dvostruko više izgubio nego što je HDZ dobio.

ORaH bi, da su danas parlamentarni izbori, imao 10,2 posto, a Laburisti 10 posto. Savez za Hrvatsku osvaja 6,1 posto, a Nacionalni forum 4,5 posto. Bandićeva bi lista imala 4 posto. Ostale liste osvojile bi 3,3 posto, a neodlučnih je 13,1 posto birača.

Pretpostavljam da ovdje navedeno "Nacionalni forum" zapravo treba značiti koaliciju "Partnerstvo hrvatskog centra".

Koalicija SDP+ ima za 2,4% manje nego prošli mjesec, a za 3,4% manje nego u veljači.

Koalicija HDZ+ ima za 1,1% više nego u ožujku, ali za 0,3% manje nego u veljači.

Zanimljivo je pogledati četiri preostale "sile drugog reda" ukupno. U veljači su ukupno imale 25,6%, u ožujku 31,5% a sada 30,8%.

Od njih, ORaH ima 1,7% više nego u ožujku, laburisti 0,2% manje, SzH 1,3% manje, te PHC 0,9% manje.

Za usporedbu sa stvarnim postotkom koji će biti osvojen na izborima, treba odbiti one, koji su u anketi bili neodlučni (13,1%). Može se pretpostaviti, da će se na kraju opredijeliti proporcionalno glasovima onih, koji su se ovdje već odlučili.

Uz tu korekciju, postoci su:

HDZ+ 28,9%
SDP+ 27,8%
ORaH 11,7%
HL-SR 11,5%
SzH 7,0%
PHC 5,2%

Ugrubo, dakle, postoje dvije "sile prvog reda" koje dobijaju po oko 1/3 glasova, a ostali dijele preostalu trećinu. Situacija tipična za parlamentarne demokracije uz proporcionalni izborni sustav.

Kad bi ovakvi bili dobijeni postoci na izborima za EP, kako bi bili raspodjeljeni mandati? Mandati se dijele tako, da se brojevi glasova, koje su dobile liste koje su prešle formalni prag od 5%, dijele brojevima od 1 do 11 (ukupan broj mandata koji se dijele), te se mandati dodjeljuju redoslijedom od najvećeg količnika prema nižima.

Koalicije SDP+ po tome bi dobile po četiri mandata, a ORaH, laburisti i SzH po jedan mandat. PHC bi ostalo bez mandata.

Zanimljivo je pogledati moguće varijacije, tako da povećamo postotke za pojedine liste, a sve ostalo ostane isto.

Moguće varijacije: ORaH bi mogao osvojiti drugi mandat, ako bi umjesto 11,7% osvojio 13,64% glasova. U tom slučaju bi SDP+ imala jedan mandat manje.

PHC bi trebala osvojiti 6,82% za osvajanje jednog mandata (također na račun SDP-a).

(Ako bi pak i ORaH i PHC zadovoljili prethodni uvjet, samo jedna bi osvojila dodatni mandat, tj. ORaH dva ili PHC jedan mandat - odlučiti može jedan glas.)

HDZ+ bi osvojila pet mandata (opet na račun SDP-a) ako bi, uz druge postotke jednake, umjesto navedenih 28,9% uz korekciju, osvojila 34,1% glasova.

Ovo "kad bi" je naravno samo ilustrativno.

Uvažavajući gore iznesena ograničenja, oprezno predviđajući, ostaje što sam rekao prije: dvije vodeće snage osvojit će, najvjerojatnije, ili jednak broj mandata (4-4 ili 5-5) ili će jedna imati mandat više (4-3 ili 5-4, dok je varijanta sa 6-5 vrlo malo vjerojatna), dok ostale četiri snage imaju dobre šanse osvojiti po jedan mandat, ali nisu sigurne, a vrlo malo šanse da jedna od njih osvoji dva mandata.

Uz okršaj dvije najače snage, vrlo zanimljivo je pratiti koliko će ukupno osvojiti preostale četiri "sile drugoga reda", te kakav će biti odnos među njima. Važno je vidjeti koliko će one uspjeti mobilizirati za izlazak na izbore za EP razočarane i rezignirane birače (vidi moj tekst Izađite na izbore - ne cmizdrite, da nemate za koga glasat).

Post je objavljen 25.04.2014. u 23:27 sati.