Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/apartmaniistra

Marketing

Godišnji pad nominalnih neto i bruto plaća u veljači

Posljednji podaci DZS-a za veljaču o prosječnim isplaćenim bruto i neto plaćama u pravnim osobama pokazuju blagi godišnji pad u nominalnom izrazu. S druge strane, zahvaljujući negativnoj godišnjoj stopi inflacije u veljači (-0,6%) u realnom su izrazu prosječna neto i bruto plaća u veljači zabilježile stagnaciju. Tako je prosječna isplaćena neto plaća iznosila 5.427 kuna što je za 20 kuna ili 0,4% manje nego u istom mjesecu prošle godine. S druge strane, u odnosu na siječanj, prosječna neto plaća ja zabilježila pad za 2,3% odnosno niža je za 126 kuna. Obzirom na izostanak inflatornih pritisaka korigiramo li godišnji nominalni rast prosječne neto plaće stopom inflacije prosječna neto plaća u veljači ostvarila je blagi realan rast od 0,2% godišnje.
Prosječna bruto plaća u veljači je iznosila 7.809 kuna što predstavlja pad i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. Tako je u odnosu na siječanj prosječna bruto plaća zabilježila pad za 2,5% odnosno 198 kuna dok je na godišnjoj razini nominalno bila niža za 54 kune odnosno 0,7%. U realnom izrazu pad je iznosio 0,1% godišnje.
Tek povremeni blagi realni rast plaća na godišnjoj razini odražava produljenje negativnih trendova na tržištu rada bez obzira na negativne godišnje stope rasta inflacije. S druge strane realni sektor je iscrpljen dugotrajnom recesijom pa izostaje i rast plaća i kreacija novih radnih mjesta. U ovoj godini, uz izostanak oporavka gospodarstva, nezaposlenost bi se mogla zadržati na visokoj razini stoga i ne očekujemo realan rast plaća nekretnine Rijeka

Post je objavljen 25.04.2014. u 15:09 sati.