Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nekretninezadar

Marketing

Aberdeen, grad u kojem cijene nekretnina rastu brže nego u Londonu

U ovom gradu tisuću tvrtki radi u sektoru energetike. Do sada je proizvedeno oko 38 milijardi barela nafte, a postoji potencijal da se proizvede još između 15 i 25 milijardi. I, izuzev žestokog pada u 2008. godini, cijene nafte su u proteklom desetljeću znatno porasle i trenutno u prosjeku iznose blizu 120 dolara za barel, što je gotovo četverostruko više nego prije 10 godina.
"Cijene stanova u okolici Aberdeena bile su slične onima u ostatku Škotske sve do 2006/2007.," kaže Faisal Choudry, direktor istraživanja pri tvrtki za nekretnine Savills Scotland.
"Recesija je proširila jaz između Škotske i ostatka Velike Britanije. U trenutku kada su druga mjesta 2008/2009. zapadala u recesiju, Aberdeen je počeo prednjačiti jer je tržište nekretnina bilo neraskidivo vezanio za njegovu industriju, koja se razvijala."
"Prodaja nekretnina skupljih od milijun funti u proteklih pet godina se udvostručila," dodaje on. "Očekujemo da će se ovaj snažni rast nastaviti jer je Aberdeen postao globalni centar za stručnjake u području crpljenja nafte i plina."
Prosječna cijena kuća sada iznosi oko 220.000 funti, jednako koliko iu Edinburghu, koji je tradicionalno tržište za dobrostojeće kupce.
Priljev radnika u Aberdeen (gdje je nezaposlenost upola manja od nacionalnog prosjeka) značio je vjetar u jedra i za najam stanova. Potražnja je tim veća što se od 2006., u gradu godišnje u prosjeku izgradi samo 523 nova stana. Unatoč neizvjesnosti oko mogućeg utjecaja referenduma o neovisnosti Škotske, u Aberdeenu su uvjereni u nastavak rasta, naročito skupljih nekretnina. Savills predviđa da će cijene prvoklasnih nekretnina (iznad 400.000 funti) u Aberdeenu porasti za 29,4 posto u narednih pet godina, te da će prestići čak i one u centru Londona (kojima se predviđa rast od 23,1 posto u istom razdoblju). Očekuje se i rast cijena prosječnih nekretnina u Aberdeenu, i to za čak 35,1 posto u narednih pet godina , što treba usporediti s očekivanim rastom od 19,3 posto u čitavoj Škotskoj stanovi prodaja Sućidar


Post je objavljen 23.04.2014. u 15:16 sati.