Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/apartmaniistra

Marketing

Aberdeen, grad u kojem cijene nekretnina rastu brže nego u Londonu

LONDON - U kojem gradu u Velikoj Britaniji je najviše porasla cijena nekretnina u proteklom desetljeću? Nisu to popularna mjesta na jugu, poput Londona i Oxforda. Ne, odgovor je, začuđujuće - Aberdeen, gdje se cijena kuća više nego udvostručila u proteklih deset godina, što potvrđuju razna istraživanja, pa i najnovije izvješće Nacionalnog građevinskog društva.
Prosječna cijena stana je čak 120 posto viša nego prije deset godina, što je najveći regionalni porast u Velikoj Britaniji. Zbog čega? U dvije riječi: zbog energije. Nafta i plin – kao i sve veća fokusiranost na obnovljive izvore energije, te logistička podrška i investicije u istraživanje, pretvorili su takozvani Granitni grad u jedan od vodećih svjetskih centara energetske stručnosti, što je ekonomiju Aberdeena posljednjih godina gurnulo daleko naprijed i pomoglo joj da bez problema prođe kroz nedavnu recesiju.
Prosječna cijena stana sada je pet posto veća nego prije godinu dana, podatak je škotske agencije za nekretnine Rettie & Co, a čak 120 posto veća nego prije 10 godina, što je, iako je osnovna cijena bila niska, najveći rast u Velikoj Britaniji. U pojedinim četvrtima Londona cijene stanova imale su sličan porast, poput Westminstera u srcu britanske prijestolnice i zapadnog dijela Hammersmitha i Fulhama, ali Aberdeen je jedini grad u kome je u proteklom desetljeću zabilježen nominalni rast veći od sto posto. U cijelom Londonu, usporedbe radi, to povećanje iznosilo je 82 posto. Od sredine 70-ih, Aberdeen je iz ribarske luke pretvoren u bazu za traganje za nalazištima nafte, a sada, kako se količina nafte u moru smanjuje, pokušava se pretvori u centar za inženjerstvo i stručnost za obnovive izvore energije.
U ovom gradu tisuću tvrtki radi u sektoru energetike. Do sada je proizvedeno oko 38 milijardi barela nafte, a postoji potencijal da se proizvede još između 15 i 25 milijardi. I, izuzev žestokog pada u 2008. godini, cijene nafte su u proteklom desetljeću znatno porasle i trenutno u prosjeku iznose blizu 120 dolara za barel, što je gotovo četverostruko više nego prije 10 godina stanovi prodaja Trešnjevka

Post je objavljen 23.04.2014. u 15:15 sati.