Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vilenice

Marketing

Sretan Dan planete Zemlje s primjerom - prijedlogom održivog razvoja zelenih površina naselja Dugave

U prilogu je objava prijedloga nadopune naselja Dugave sadnjom novih stabala, u svrhu Inicijative Zagreb kao Klima grad - naselja - Eko-habitati, a s obzirom da se zelene površine u budućnosti moraju gledati kao vrijedan resurs u prilogu je i Koncept razvoja zelenih površina naselja Dugave, te opis sa malom studijom nastalom iz predliminarnih krajobraznih analiza i prikupljenih mišljenja stanovnika/ica naselja različitih dobnih skupina.

Prijedlog je nastao i potaknut pojedinim blogovima, te forumima koji su pisali o maštovitim dječjim igralištima poput onih u Njemačkoj, te problematizirali pristup postojećim parkovima u Hrvatskoj, tj. izrazili želje za sadržajno i strukturno bolje uređenim parkovima. Korak prema takvim parkovima je prije svega prikaz kakvi parkovi mogu biti, koje potencijale mogu ponuditi, pa i biti dio gospodarskih, ekonomskih, socijalnih rješenja, te biti čimbenik podrške zdravlju, tj. sastavni dio preventive bolesti u gradovima. Uloga parkova koji koriste principe ekološkog oblikovanja postaje sve značajnija u rješavanju ekoloških problema u gradovima kao najosjetljivijim ekološkim sustavima današnjice kako pokazuju primjeri gradova drugih europskih, američkih zemalja, te azijskih npr. poput Kine, gdje nije neuobičajen primjer da se stabla preseljavaju umjesto sijeku ukoliko nisu pogodna za neko mjesto .

Ovaj prijedlog, kao i opis Inicijative za poboljšanje klime Grada Zagreba i uspostave njegovih naselja kao eko-habitata je predstavljen i Vijeću Mjesnog odbora Dugave.

Moguće će cjelovito ili pojedini njegovi dijelovi biti realizirani etapno. Cilj prijedloga je savjet i inspiracija za održivi razvoj zelenih površina naselja Dugave, te poboljšanje ovoga dijela grada.

http://www.slideshare.net/Vilenice/grafiki-prilog-1-koncept-sadnje-novih-stabala-i-krajobrazni-plan-odrivog-razvoja-zelenih-povrina-naselja-dugave
(Potencijalna ruta biciklističke staze ucrtana je crvenom bojom)

http://www.slideshare.net/Vilenice/opis-prijedloga-koncepta-odrivi-razvoj-zelenih-povrina-dugavetravanj2014

Geomantijska krajobrazna analiza je u pripremi, te se također može koristiti pri krajobraznom uređenju.

opis slike


Foto: Zidna slika, naselje Dugave



Sretan Dan planete Zemlje želi Vam
Marina & Udruga "Vilenice"










Post je objavljen 22.04.2014. u 20:39 sati.