Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno

Marketing

Gospođo Šuica, jeste li dosljedni?

Šuica: Plastične vrećice su out,
a prava radnika, potrošača i umirovljenika in



Sa željom da rad hrvatskih zastupnika u kratkom mandatu u Europskom parlamentu ostane zapažen zastupnica Dubravka Šuica ostala je dosljedna uključujući se u rasprave o važnim temama u interesu Hrvatske, a ususret obilježavanju Dana planete zemlje, u Strasbourgu se jednoj od posljednjih rasprava prije novog saziva odlučivalo o direktivama koje se odnose na zaštitu okoliša, no na dnevnom redu bile su ništa manje važne rasprave o poboljšanju prava potrošača i mobilnosti radnika.

- Socijalna zaštita radnika je preduvjet za postizanje mobilnosti radnika, stoga pozdravljam usvajanje Direktive koja ide u smjeru unaprjeđivanja stjecanja i očuvanja prava na dopunsku mirovinu između zemalja članica. Kad ova odluka stupi na snagu radnici Unije će već sa 21 godinom početi stvarati za svoju mirovinu što nije zanemarivo ako uzmemo u obzir prognoze da će do 2060. udio osoba starijih od 65 godina porasti sa sadašnjih 17 na 30 posto - izjavila je Šuica o poboljšanju mobilnosti i očuvanja prava radnika na dopunsku mirovinu.

- Jedan od osnovnih uvjeta zajedničkog tržišta je sloboda kretanja proizvoda čija sigurnost nije upitna koji udovoljavaju zakonskim okvirima, no da to neće biti lako potvrđuje istraživanje iz 2012. koje kazuje da 27% potrošača smatra kako značajan broj neprehrambenih potrošačkih proizvoda nije sigurno. Shodno tome, podržavam izvješće koje osigurava preduvjete za funkcioniranje tržišta važne za potrošače i poduzetnike, a neophodno je uspostavljanje jednakih uvjeta, uvođenjem sustava nadzora i kazni u svrhu sprječavanja nedopuštene trgovinske prakse - istaknula je Šuica u raspravi o sigurnosti potrošačkih proizvoda.

- Recikliranje plastičnih vrećica nije doseglo značajnu razinu jer ne postoji odvojeno prikupljanje, njihov prijevoz i proces recikliranja su skupi, no kada se radi o zaštiti okoliša financijski kriterij ne bi smio biti jedini pri odlučivanju. Moraju postojati zajedničke mjere na razini EU koje će implementirati zemlje članice s obzirom na rasprostranjenost plastičnih vrećica, a države moraju preuzeti obvezu o informiranju građana i buđenju svijesti o negativnim učincima - komentirala je Šuica novu regulativu o smanjenju potrošnje laganih plastičnih vrećica.

Otvoreno pitanje autora bloga:


Gospođo Šuica, jeste li doista dosljedni? Znate li da ste svojim dizanjem ruke za ovu Direktivu o ograničavanju potrošnje laganih plastičnih vrećica, dapače, i promotivnom diskusijom upravo doveli u pitanje pravo na rad i do 2000 hrvatskih radnika, 70-tak malih i srednjih hrvatskih tvrtki koje većim ili manjim dijelom u svom proizvodnom programu imaju plastične vrećice? Jesu li to jednaki uvjeti na EU tržištu o kojima ste diskutirali? Jeste li uopće znali o čemu glasate? Znali ste, jer ste dobili sve potrebne podatke, ali nije li bolje štititi tamo nečije tuđe interese nego svoju domovinu, svoje radnike, svoju proizvodnju i svoj okoliš? Vaše populističke izjave da ništa nije skupo za zaštitu okoliša, samo dokazuju da uopće ne poznajete materiju, da uopće ne znate da su plastične vrećice i cijeli sustav postupanja s njima znatno jeftiniji i ekološkiji od onoga što će nastati vrlo brzo s primjenom ove Direktive. Da, biti će skuplje i neekološkije. A samo da ste pročitali.




Izvor:
Dubrovački vjesnik:
Šuica: Plastične vrećice su out, a prava radnika, potrošača i umirovljenika in





Post je objavljen 21.04.2014. u 07:03 sati.