Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Kamo je nestao "autoportret"?

Pojam "autoportret" označava bilo kakav autorov prikaz samoga sebe, načinjen nekom od tehnika kao što su slike, crteži .... i kao oblik umjetničkog izražavanja poznat je stoljećima.

U Engleskom jeziku se "autoportret" kaže "self-portrait". Za moderne fotografske potrebe, taj naziv je preinačen u "self-shot" , što je kasnije skraćeno u "selfie".

Međutim, čini se da su se kod pojavile neke inicijative da se za izraz "self-shot" pronađe ili izmisli hrvatski prijevod. Pa se predlažu nebulozni neologizmi poput "samoslik", "sebeslik"...

No treba postaviti pitanje čemu uopće u hrvatskom jeziku izmišljati takve nebulozne izraze za nešto što već postoji? Zar izraz "autoportret" odjednom više nije dovoljno dobar? Ili možda nekome tko se drži novih modnih trendova taj izraz djeluje "arhaično" ili "zastarjelo", Ili možda nije u duhu "čistog" hrvatskog jezika, pa ga je zato na silu potrebno mijenjati novim i "modernijim"? Ili je možda jedini razlog da se takvim nazivom napravi distinkcija "autoportreta snimljenog mobilnim telefonom" od "normalnog" (umjetničkog) autoportreta?

Post je objavljen 20.04.2014. u 03:09 sati.