Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/domoljubac

Marketing

ZA USKRS 2014.

.

Uskrs, Uskrsnuće je samo umišljeno čovjekovo vjerovanje da se nešto bivše postojeće može ponovno ostvariti, pojaviti. Najširju prividnu potvrdu toga vjerovanja daje sama organska priroda svega bilinstva (na pr. trave), koja se vidljivo postojeće razvija, raste, izrasta, ugiba a nakon nekog vremenskog intervala ponovno poraste i ciklus se ponavlja.
Temeljem toga iskustva čovjek analogijom dolazi do želje da se i nežive, apstraktne pojave jednako mogu 'obnoviti' (pri čemu vjerovanje u obnavljanje samoga života poslije smrti je ostvarivo). Na toj špekulaciji su utemeljene sve naše želje i uobičajena 'čestitanja' p r i g o d n i č a r s k i i raznim povodom (najčešće neke godišnjice). A U s k r s n u ć e je upravo takova prigodna 'uskrsna' želja i godišnja prigodnica.
Čovjek u želji iskazanja svoje dobre namjere ne nalazi sigurniju potvrdu, nego u podsjećanju na nešto povoljno, ugodno, sretno ostvareno, proživljeno, te je to srž želje : „ ..neka Ti se ostvari-uskrsne ono što Te je nekad zadovoljavalo i tada činilo sretnim !“
Ja ne mogu ništa drugačije danas , nego,- baš uoči dana Uskrsa, kojega ćemo svi slaviti, prema mogućnostima uz pune zdjele jela i pića, ali obavezno čistoga ruha i srca oslobođeni od svih pakosti, zloba i nenavidnosti, siromašni jala i sebične dominacije, a bogati u čistomu srcu osjećaja ljubavi i mira, kao općim zajedničkim potsjetnikom na naše individualne ugode, - da Vam svima do kojih će ova moja poruka prigodnica doći, i z r a z i m moju ovogodišnju uskrsnu želju lijepim našim konvencionalnim p o z d r a v o m :
„ NEKA VAM JE SRETAN USKRS !“
Domoljubac - Zvonimir Tomac

Post je objavljen 19.04.2014. u 16:09 sati.