Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/planine

Marketing

Slapovi Banine

29.03.2014.


Znate li gdje voda najbolje žubori a cvrkut ptica miluje dušu dok debela hladovina bukove šume stvara najljepši ugođaj, za toplih dana ?
Sa Riječke strane obronka Učke, nalazi se raj za kojeg su do nedavno samo rijetki znali. Slapovi Banine ili Rečina kako je neki zovu.
Po istoj toj stazi bila sam prije pet godina dok je još bila neuređena i obrasla a probijanje niz strmu i sklisku liticu bilo je vrlo teško.
Na ulazu u tunel Učka sa Riječke strane nalazi se parkiralište do kojeg se dolazi skretanjem u desno pa podvožnjakom dolazi na drugu stranu ugibališta . S tog mjesta šumski put nas vodi prema Učki tik iznad samog tunela. Prolazimo pored privatnog imanja koje je uređeno tako da na ulazu možemo odmah uslikati po kojeg drvenog medvjeda ali i po koju divlju svinju.
Nastavljamo dalje i za pet minuta, prije mostića, dolazimo na stazu koja nas vodi u desno uz potok.
Odmah na tom dijelu dok pratimo potok, možemo čuti čarobni šum vode i cvrkut ptica u bukovoj šumi oko nas. Kao da ulazite u Raj. Neprocjenjivo za oko i uho ali i za dušu. Moja preporuka je tim dijelom hodati čim tiše i uživati u jedinstvenim zvukovima.
Na nekoliko mjesta do samog slapa, prelazimo s jedne na drugu stranu potoka. Staza je lijepo označena i nema pogreške.
Potok je nastao tako što je to voda koja se prelijeva preko razine bazena za dovod pitke vode na područje Rijeke i Opatije. Sva nakupljena voda preko razine, slijeva se u korito koje je napravila a tvori jedan od najljepših prizora sam slap nazvan Banina i mnoge druge manje slapove i kaskade u daljnjem toku korita.
U ljetnim mjesecima kada voda pada ispod razine, presušuje i sam potok ali ne za dugo. Obično su to kratki sušni periodi.
Od polaska sa parkirališta do slapa dolazi se u vremenu manjem od sat vremena.
Kraj slapa Banina nalazi se kipić Gospe od Slapa za kojeg nisam pronašla nikakve izvorne informacije.
Put Poklona, staza nas vodi u nekoliko smjerova. Moja preporuka je da je najbolje popeti se po usponu na strani po kojoj smo došli na Baninu. Tu je staza malo strma u prvih desetak minuta ali onda izlazimo na široki šumski put do nekadašnjeg Ininog odmarališta do kojeg stižemo za pola sata. Od odmarališta imamo još nekih pola sata uspona do Poklona.
To bi bilo sve od uspona za ovaj smjer. Dakle, od Banine do Poklona za sat vremena.
Povratak sa Poklona na početnu točku je najbolje napraviti tako da se po putu spuštamo u smjeru rancha Bubač po poučnoj stazi koja je zanimljiva po sadržajnim natpisima o okolišu kroz koji prolazimo.
Od Poklona do ranch Bubač treba nam pola sata hoda.
Tu je vlasnik Đani uvijek među svojim ljubimcima konjima spreman da svakog počasti i ugosti ali i ponudi jahanje na nekom od svojih konja naviknutih na ljude.
Nastavljamo natrag prema slapu i tu dolazimo na isto mjesto ispod slapa Banina s kojeg smo krenuli uspon prema Poklonu samo s druge strane potoka.
Povratak po istoj stazi niz potok, neće biti ni malo nezanimljiv, upravo s toga što hodanje uz vodu nikada nije nezanimljivo.
Do parkirališta od Bubača stižemo za sat vremena.
Sve skupa za ovu stazu po kojoj je uživanje hodati potrebno je četiri sata koja su vrlo solidna za rekreaciju, druženje u manjoj ili većoj skupini, piknik i izlet nakoji je dobro povesti djecu jer nije jako zahtjevno a ipak je zanimljivo.
Jedna od ljepših staza koje vode u smjeru Poklona, svakako je ova i nakon što su je kolege iz PD Opatija uredili do savršenstva, treba je obići svatko pa čak i oni koji nisu planinari već obični ljubitelji prirode.
Jedan savjet.
Uz potok se nalazi Medveđi luk. Budite oprezni prilikom branja i konzumacije ove biljke. Ne malo puta se događaju trovanja ovom biljkom zbog zamijene sa vrlo otrovnim listom Đurđice koja ima identični list.
Smrtnost kod ovakvog trovanja je vrlo visoka pa preporučam da svaki list dobro protrljate među dlanovima i pomirišete. Iako dlanovi poprime miris luka, pa se može dogoditi da i ne primjetite razliku, ali svakako oprez nikad dosta
Za sve one koji žele doći i prošetati ovom ljepotom, možda naiđete i na kojeg daždevnjaka koji tu obitavaju ali za vlažnog i kišnog vremena.
Svima koji se upute po slapovima Banine želim ljep odmor i uživanje u ljepoti jer hodanje uz vodu opušta.






































Post je objavljen 18.04.2014. u 23:53 sati.