Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Novi Jelkovac: Kvart koji je na poklon dobio svoju povijest


Dužnost dana je da me oduševi. (Freddie Mercury)

Neprijatelj mi nije tvoja snaga, već tvoja slabost. (Sun Tzu)

I dok bi se ponekad još dalo zaključiti da, živeći, cijelo vrijeme ujedno i napredujemo – kako vrijeme prolazi mi tek ulazimo u složene pregovore s vlastitim propadanjem. (Imre Kertesz)

Jer ne postoji taj sat u danu koji se ne bi dao popraviti beskorisnim riječima. (Sulejman Veličanstveni)

Na starim fotografijama jednako smo mladi i ja i moj grad. (Fedor Kritovac)Ovo su nepoznati citati poznatih osoba koji su se prošle subote pojavili na klupama naselja Novi Jelkovac, naselja koje je do sada uglavnom pratila loša sreća. Još prije same gradnje je bilo prokazano zbog lokacije na kojoj se do tada nalazila svinjogojska farma PIK-a Sljeme, nakon gradnje je osporavano zbog udaljenosti od grada i većine potrebnih gradskih sadržaja, potencijalni stanari su ga izbjegavali usprkos cijenama koje su sve više padale … no, naselje je usprkos svemu krenulo u život, prvo sporim, a zatim sve bržim korakom. Naravno, kulturne potrebe obično dolaze na kraju balade jer za njih ili nema novaca ili dobre volje (a često niti jednog niti drugog) … ali, i tu se stvari kreću na bolje. Otvorena je knjižnica, nakon dugo vremena u prostoru namjenski građenom za nju, a za “kulturnu nadogradnju” su se počeli brinuti nezavisni umjetnici udruženi u projekt Ars Publicae/1postozaumjetnost koji ove godine tematski pokriva novonastale kvartove Novi Jelkovac i Vrbane III.

Prošlu subotu, 12.04.2013. u 12h održana je performativna šetnja pod vodstvom Saše Šimprage i pjesnika Aleksandra Hut Kona koji je Novome Jelkovcu nesebično podario pregršt izmišljenih citata slavnih ličnosti i time oživio kvart koji do tada nije imao javnih umjetničkih sadržaja.

Na slijedećim fotkama (na kojima se zahvaljujem autorici Tonki Maleković) možete pogledati kako je to izgledalo u subotu (ja sam ju, na žalost, umjesto u Novom Jelkovcu proveo u krevetu s temperaturom), a ako vas taj kvart zanima i malo više bacite pogled na ove linkove:A vi, pozorni čitatelji mog bloga, sigurno ćete se sjetiti da sam o Novom Jelkovcu već pisao i to prije gotovo punih pet godina, tada povodom šarenih fasada koje su se upravo u to doba pojavile na svježe podignutim zgradama: vidi OVDJE!Novi Jelkovac, jedan od karakterističnih “pejzaža”. Snimila. Tonka


Šetnja … Snimila: Tonka


Jedan od citata. Snimila: Tonka


Kućica u cvijeću … Snimila: Tonka


U tropskome vrtu Novog Jelkovca ... wink Snimila: Tonka


Intervencija dječjih ruku ... Snimila: Tonka


Za vrijeme šetnje. Snimila: Tonka


Simbolični nalaz ... Snimila: TonkaPost je objavljen 15.04.2014. u 11:57 sati.