Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rexxx

Marketing

Vikinška mitologija (1.dio)

hrvatska [CRO] hrvatska 9 Svjetova Nordijske mitologije:

Napomena: Pogledajte slike u članku ispod, na engleskome jeziku. :)

...

Devet svjetova u Nordijskoj mitologiji su podijeljeni u 3 dijela: gornja razina, srednja razina i niža razina. Podjelu je lako zamisliti kao nebo-zemlja-podzemlje, što je u osnovi isto.
Gornja razina se sastoji od Asgarda (zemlja Aesir bogova), Alfheima (zemlje vilenjaka) i Vanaheima (zemlja Vanir bogova, koji su postali podskupina Aesir bogova nakon rata s Aesir bogovima).
Srednja razina se sastoji od Midgarda (svijeta ljudi), Jotunheima (svijeta divova), Svartalfheima (svijeta Tamnih vilenjaka ) i Nidavellira (svijeta patuljaka).
Niža razina (mi to zovemo Pakao) u nordijskoj mitologiji je podijeljena na dva dijela. Muspelheim (zemlja najsjajnije svjetlosti i najvruće vatre ) i Niflheim (zemlja mrtvih, što je i najniža razina).

Svi svjetovi povezani su kroz Yggdrasil, Drvo Života, koje je u sredini Asgarda. To je vječno zeleni jasen, a njegove grane šire se kroz svih Devet svjetova. Korijeni Yggdrasila idu u 3 smjera. Prvi koji vodi do "Urdova bunara" (mjesto u Asgardu gdje bogovi drže svoje svakodnevne sastanke), a druga do "Mimirova bunara" (mjesto u Jotunheimu, domu divova). Treći korijen vodi do Niflhema, blizu bunara "Hvargelmir". Kod tog vrela je zmaj Nidhug koji je žvakao Yggdrasilov korijen, a poznat je i po tome da siše krv iz mrtvih tijela.
Na vrhu Yggdrasila je orao, vječiti neprijatelj zmaja. Svaki put kad Nidhug proklinje ili vrijeđa orla, vjeverica Ratatosk bi trčala do vrha stabla da obavijestiti orla što je Nidhug upravo rekao. Orao je jednako primitivan u svojim komentarima o Nidhugu. Ratatosk voli tračati i zbog toga će zmaj Nidhug i orao ostati konstantni neprijatelji.

Na Urdovu bunaru žive tri Norne, boginje sudbine. Imena su im Urd ("Prošlost" ), Verdani ("Sadašnjost") i Skuld ("budućnost"). One većinu svog vremena provode vrteći teme života, odlučujući o sudbini svakog čovjeka, životinje i svakoga boga. Kad god se neko dijete rodi, Norne okreću sudbinu djeteta u svojim nitima. Tri Norne će svako jutro započeti dan stavljajući pijetla na vrh Yggdrasila. Kukurijekanje pijetla je poziv na buđenje za ljude i bogove. Također, tri Norne nose vodu iz Urdova bunara i zalijevaju Yggdrasil da i dalje ostane zelen i zdrav.

Yggdrasil dijeli još jednu priču ... Onu s Odinom, vrhovnim bogom Asgarda, koji se objesio na Yggdrasil na devet dana kako bi dobio dar mudrosti. Odin je žrtvovao svoje oko u zamjenu za piće iz svetoga zdenca znanja. Vješanjem na Yggdrasil i izgubivši oko, naučio je pjesme i rune (dobio je znanje za pisanje).

Post je objavljen 13.04.2014. u 15:09 sati.