Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

Stir of Echoes (1999)



Sve u svemu: 4 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Tom Witzky je sredovječan čovjek koji misli da ima naizgled preobičan život. Skeptičan oko mogućnosti hipnotiziranja kojega njegova šogorica ima, pristane na jednu hipnozu nakon koje počinje vidjeti jednu mrtvu osobu koja će mu polako otkrivati misterije oko zastrašujućih vizija...



Stir of Echoes je film kojega već nekoliko godina želim pogledati, no iz nekoga razloga uvijek zaboravim. Imam čak i original prvog i drugog dijela iz 2007. godine, no tek sam se sinoć odlučio posvetiti prvom dijelu. Nevjerojatno je da sam tek pri sredini filma primijetio da sam ovaj film ustvari gledao kao puno mlađi, samo što sam to potpuno smetnuo s uma. David Koepp (Secret Window, Premium Rush) realizirao je ovaj film u pomalo nezahvalnom periodu za horror film i odlučio nam je predstaviti ghost film u nekom već viđenom, ali opet drugačijem obliku. Osoba koja vidi mrtve dobro je poznata u filmskom svijetu, ali ovdje je priča ponešto drugačija i vjerojatno je inspirirala brojne nepoznatije horrore 21. stoljeća. Film je inspiriran novelom Richarda Mathesona, popularnog pisca koji je preminuo prošle godine. Obično me ghost filmovi rijetko kada mogu iznenaditi i ne mogu mi pružiti satisfakciju kakvu mogu vidjeti u slasherima ili u zombie filmovima, no uistinu volim pogledati dobar ghost horror, pogotovo neki kojega sam propuštao od otprilike 2008. godine. Veoma sam zadovoljan viđenim, film je jedno ugodno iskustvo s dostatnom količinom napetih scena, bez neke nepotrebne sporedne priče, s dobrom glumom i pametno odrađenim scenarijem. Bilo bi super kada bi ljudi i za dvojku, koja je izašla osam godine poslije govorili isto.



Kevin Bacon glumi oca čiji sin ima nevidljivu prijateljicu Samanthu, a koja će kasnije biti jedan od pokretača radnje. Nije ni neka novost da dijete u kući priča s entitetima i da su entiteti druželjubivi prema djeci (to nikada nisam shvaćao), no ovdje se radnja zakomplicira na vidno drugačiji način jer Bacon počinje doživljavati em vizije budućnosti, em i prošlost koja je uzrokovala nastale događaje. Čudno susjedstvo, neobični obiteljski prijatelji i unajmljena kuća bili su dovoljan temelj da se neka tajna sakrije i da se otkije tek kada hipnoza počne djelovati, a Bacon je odlično odglumio u nekim trenutcima pomalo neurotičnog muža, kao da u par trenutaka (kada razbija kuću) možete vidjeti blažu verziju Nicholsona iz Isijavanja, no Bacona smo već upoznali kao luđaka u Hollow Manu godinu poslije. Ostali glumci također su zadovoljavajući, čak i mali koji nije niti iritantan niti toliko u fokusu. Efekti su moćni, u nekoliko trenutaka jednostavni, u nekim trenutcima jako kvalitetno odrađeni i pogodili su neugodnu atmosferu koja se odvija kroz film. Kraj je također dobro otkrio misteriju i dostojno zaokružio priču.



Nema se što puno za nadodati, pogledajte Stir of Echoes, neće vam biti žao, jedan dobar horror od sat i pol, ima dobrih trzavica, dobru glumu i zanimljivu radnju koja je već negdje ispričana, ali se nije manifestirala u ovakvom obliku. Dvojka će pak morati pričekati.

Post je objavljen 09.04.2014. u 14:23 sati.