Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/petraplivelic

Marketing

Klasični Rim na tlu Hrvatske

U Galeriji Klovićevi dvori 27. ožujka otvorena je izložba Klasični Rim na tlu Hrvatske: arhitektura, urbanizam, skulptura. Ona predstavlja sintezu onoga najznačajnijeg što nam je razdoblje antičkog Rima ostavilo u nasljeđe. Ovom se izložbom nastavlja ciklus prezentacije naše kulturne baštine iz razdoblja antike koji je započet 2010. godine izložbom Antički Grci na tlu Hrvatske.


Prikazano je oko 150 artefakata iz razdoblja klasičnog rimskog utjecaja na prostoru tadašnjih rimskih provincija Dalmatia, Pannonia i Histria. Artefakti su inače razasuti po mnogim hrvatskim muzejskim institucijama, no za potrebe izložbe su posuđeni. Izložbu je pripremio velik broj hrvatskih stručnjaka iz različitih područja arheologije.


Najznačajniji artefakt zasigurno je kip rimske carice Livije. Naime, mramorni kip tijela carice Livije čuva se u Opuzenu, a glava joj se čuva u Ashmolean Museumu u Oxfordu. Livijin kip pronađen je u arheološkim istraživanjima 1995/1996. godine u Naroni zajedno sa skupinom drugih mramornih kipova, od kojih većini također nedostaje glava. Prema anegdoti Livijinu glavu je u 19. stoljeću u Naroni zapazio britanski arheolog Arthur Evans te ju je s mještaninom mijenjao za svoj šešir. Ponio ju je u Veliku Britaniju gdje je ostala do danas.


Među artefaktima je i prepoznatljiva Glava Solinjanke. Za taj mramorni portret s početka 3. stoljeća pretpostavlja se da je portret carice Plautile, Karakaline supruge, a Solinjankom se naziva zbog mjesta nalazišta. Izložene su brojne skulpture iz klasičnog razdoblja rimske umjetnosti, neke od njih su: interpretacija Polikletova Westmacott dječaka, Kip Venere Anzotike, Kip Dijane majstora Maksimina, Reljef Silvana, Nimfa, Kip Magna Mater te drugi primjerci portreta, skulptura i sitne brončane plastike. Financijski najprihvatljivija cijena pojedinačne ulaznice je nedjeljom od 14 sati do kraja radnog vremena, a iznosi 10 kn. Besplatna vodstva su svakim danom u 17 sati. Izložba će biti otvorena do 25. svibnja ove godine.

Detaljnije na:
www.galerijaklovic.hr

Petra Plivelić


Post je objavljen 09.04.2014. u 00:10 sati.