Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

In memoarim „aprililili“

'Rudareći' po starim tekstovima na svom 'lape-topu' naletio sam na jedan koji sam prijateljici iz Vukovara poslao prije deset godina – drugog travnja dvije tisuće i četvrte. Evo ga!

„Prošao je aprili-li-li, a da se nitko nije ni pokušao našaliti. Najbolji je to odraz ozračja u društvu. Na HTV ni jedne domaće prave humoristične emisije (ovo „kreveljenje“, nekakav „Zlatni vrč“,koje se momentalno emitira na HRT ne računam u humor), nema humorističnog lista (nekada su bili „Jež“, „Kerempuh“, „Paradoks“, još 1862. godine u Varaždinu je tiskan prvi broj humoristično-satiričnog lista „Podravski jež“, a onda je slijedilo još devedesetak šaljivih listova: „Štefek z mustači“, „Zagorski zajec“, „Smola naroda“, „Filarka“, „Klafra“, „Fašinska metla“, „Zmotane novine“, „Aprilske novine“, „Tončovo hoblanje“, pa „Grabancijaš“ kojeg su prije trideset godina izdavali varaždinski novinari, itd.). A nekada smo imali i Dudeka, i Malo misto i Pozoršte u kući, pa Vruć vjetar, Kamionđije itd. Jedino što je smiješno, bolje tragi-komično, to su prijenosi zasjedanja saborskih sjednica. I da kojim slučajem ti „uvaženi zastupnici“ svojim umotvorinama ne kroje moju (našu) sudbinu, zaista bi ih bilo zgodno slušati. Ovako ih ne mogu ni vidjeti, a kamoli slušati. Usput, izgleda da se gospodin Šeks, nakon kratkotrajne apstinencije koja je uslijedila pošto je stupio u brak sa svojom dvadesetgodišnjom tajnom vezom, ponovo vratio svom omiljenom poslu: otkrivanju kako izgleda dno čaše, nakon što isprazni, u njoj sadržan alkohol. I takav je predsjednik Hrvatskog sabora! Jedino su još učenici donekle aktivni. Supruga mi je rekla da su pokušali s nekoliko neinventivnih štosova, tipa odvezana Vam je pertla na cipeli.
Uvijek se 1. aprila sjetim priče mog očuha, kako je njegov otac digao na štos cijeli kvart gdje su stanovali, kad je, došavši s jutarnje šetnje (bila je nedjelja) vrlo ozbiljnim glasom ispričao da se prevrnula lokomotiva na pruzi za Lendavu kod Učiteljske škole. Kako je bilo opće poznato da on nedjeljom šeće po tom dijelu Čakovca, svi su mu povjerovali, nasjeli na šalu i otišli da vide to čudo.“

* * *

Je li se nakon deset proteklih godina bilo što bitno promijenilo? Tek neke sitnice, ako ne računamo sve dublje poniranje u 'gospodarski bunar' bez dna. Recimo današnji predsjednik Sabora ipak je čovjek s više manira nego što je bio Šeks u istoj ulozi. No rekao bih: dvojac Milanović – Karamarko svojim nastupima uvelike nadoknađuju tu razliku između prve dvojice. Na HRT danas uopće nema humorističnih emisija. Sjednice Sabora su dalje jedino što se (tragi)komično prikazuje na HRT, ali zato imamo „ludog, zbunjenog, normalnog“ na Novoj TV. Ne gledam tu seriju pa se o njenim kvalitetama neću izjašnjavati.

Simptomatično je da je ona unatoč takvog naslova prvak po gledanosti serija na našim dalekovidnicama. Do prošle sezone nepobjedivi 'Sulejman Veličanstveni' više nije ni u prvih deset najgledanijih emisija pa ni u prvih pet najgledanijih serija. Je li tajna uspjeha te humoristične serije u njezinom naslovu? Izgleda da smo mi svi od ovih naših političara i njihovih 'mudrovanja', '(ne)djela', '(ne)djelovanja', 'lutanja po bespuću svakodnevnice', 'glavinjanja', 'muljanja' ludi i zbunjeni, a normalan je valjda samo onaj koji ne gleda, ne sluša i ne čita njihove 'umotvorine'.

Ipak ima neke nade da bi se situacija glede a u svezi humora mogla donekle promijeniti. S velikim nestrpljenjem očekujem nastup 'glumaca' u audiciji za novu TV seriju koja će se najvjerojatnije u tri različita oblika, ali sa istim akterima, prikazivati na našim dalekovidnicama kroz slijedećih gotovo pedeset dana. Ona bi po mom skromnom mišljenju mogla uvelike nadmašiti spomenutu prvoplasiranu humorističnu seriju L.Z.N. Vjerujem da već pogađate na koju to seriju mislim: „Kako osvojiti stolicu u EU parlamentu“.
Bit će to siguran sam - zanemarimo li da će nas izabrani 'glumci' zastupati u cirkuskoj areni zvanoj EU parlament i za to dobivati lovu koju naš prosječni zaposleni građanin može samo sanjati - emisija puna humora, gluposti, kopernikanskih obrata, laži, ulagivanja, obećanja ludom radovanja, etc. etc.

A potom slijede nove 'audicije' za ulogu u seriji 'Predsjednik' i na kraju za najvažnije uloge u seriji 'U boj u boj za Sabor moj'.

I to bi bilo sve 'kaj se humora na hrvatski način dotikavle'. Stojte mi dobro!

P.S.
U pokušaju da donekle smanjim neugodne i nepristojne komentare isključio sam mogućnost javljanja neregistriranih komentatora. Ispričavam se dobronamjernim neregistriranim komentatorima i molim ih, ako žele komentirati, da to učine na moju e-mail adresu a ja ću komentar prenjeti na blog. Hvala na razumijevanju.


Post je objavljen 08.04.2014. u 21:36 sati.