Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/lorena-bartol

Marketing

SUPERHRANA 21. STOLJEĆA

CHIA SJEMENKE


Chia (Salvia Hispanica) je biljka koja potječe iz skupine kadulja. Nju su čak poznavali i drevni narodi Maja, Asteka i Indijaca 3.500 g. prije nove ere. Oni su joj dali to ime, što na njihovom jeziku znači "jak" ili "moćan". Chia je bila neizostavna u bitkama jer je ratnicima davala svu potrebnu energiju, a koristili su je i lovci koji su pri cjelodnevnoj potrazi za plijenom nosili sa sobom samo koplje i sjemenke Chie. Iz tih razloga Chia je dobila još i naziv "hrana za trčanje". Po izumiranju aztečke civilizacije, chia je ostala u upotrebi u toj regiji, ali je ostatak svijeta nije poznavao do prije četvrt stoljeća.
Istraživač Wayne Coates počeo ju je proučavati kao mogući usjev za farmere na sjeveru Argentine. Coates je započeo svoj rad na chiji 1991., postavši zagovornik primjene tih sitnih sjemenki u kulinarstvu i alternativnoj medicini.




Njihova nutritivna vrijednost je nevjerojatna:

thumbup osam puta više omege-3 od lososa
thumbup šest puta više kalcija od mlijeka
thumbup triput više željeza od špinata
thumbup petnaest puta više magnezija od brokule
thumbup šest puta više bjelančevina od graha
thumbup četiri puta više fosfora od neobranog mlijeka


Jedna je od rijetkih biljaka koju ne ˝napadaju˝ nametnici pa je uzgajivači uzgajaju na potpuno prirodan i ekološki način, bez uporabe pesticida i drugih štetnih sredstava. U svakom obliku imaju jednako visoku nutricionističku vrijednost i mogu dugo biti pohranjene bez gubitka svojstava. Imaju vrlo pozitivno djelovanje na organizam, daju više energije, pomažu probavi i snizuju kolesterol. Uz to pomažu kod dijabetesa, poboljšavaju zdravlje krvnih žila, štite probavu i čiste crijeva, jačaju zube i kosti, poboljšavaju san i pomažu pri mršavljenju.





Bez okusa su i ne utječu na okus hrane tako da se mogu dodati svim jelima. Mogu se posipati po jogurtu, pudingu, salati, tostu, dodati u tijesto tijekom pripreme kruha ili kolača i tako u nedogled. Prije korištenja trebaju se natopiti u vodi ili nekoj drugoj tekućini, najmanje 10 min, a mogu se ostaviti i preko noći.





Mogu se kupiti u skoro svim dućanima zdrave prehrane (kao što je BIO&BIO), naručiti preko interneta i ima ih i u dm-u.





Post je objavljen 04.04.2014. u 23:51 sati.