Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Efekt crvenih očiju

Jedna od iritantnijih pojava na fotografijama svakako je pojava tzv. "crvenih očiju". Radi se o odbljesku svijetla koje dolazi iz bljeskalice aparata, a koja se reflektira natrag prema objektivu od pozadine oka. U pravilu, što je bljeskalica fotoaparata bliža osi objektiva fotoaparata, to je veća vjerojatnost da će se pojaviti ovaj efekt.

Postoji nekoliko načina kako se može spriječiti ta pojava:

1. Držati bljeskalicu dalje do fotoaparata, ili pod kutom, npr. prema stropu.
2. Ne gledati direktno u fotoaparat.
3. Koristiti difuzor za bljeksalici
4. Ne koristiti bljeskalicu uopće
5. Ukloniti efekt s fotografija retušem

Inače, moderniji fotoaparati čak imaju bljeskalice koje su programirane tako da smanje mogućnost pojave crvenih očiju, ili na način da prije glavnog bljeska "ispucaju" niz kratkotrajnih bljeskova koji imaju za svrhu izazvati sužavanje zjenica (i na taj način smanje mogućnost odbljeska), ili pak (neki SLR aparati) imaju svijetlo koje se na aparatu upali prije bljeskalice, a postiže isti efekt.

Međutim....

Iako je pojava crvenih očiju dosta iritantna, postoje neke situacije u kojima je ta pojava zapravo i više nego korisna. Štoviše može nekome čak spasiti i život! Naime, postoje bolesti oka koje se mogu otkriti upravo pomoću efekta crvenih očiju!

Kod nekih bolesti očiju, u oku koje je zahvaćeno, umjesto uobičajenog crvenog odbljeska pojaviti će se bijeli ili žućkasti odbljesak. (SLIKA). Takav abnormalni odbljesak može biti znak ozbiljnih bolesti kao što su npr. Retinoblastom, Coatsove bolest (eksudativni retinitis)... itd., a koje mogu rezultirati gubitkom vida, ili čak i još gorm posljedicama.

Naravno, to ne znači da bi sada svi trebali mahnito drugima bljeskati fotografskim bljeskalicama u oči da bi pokušavajući izazvati efekt crvenih očiju "postavili kućnu dijagnozu", no ako se na fotografijama zamjeti takva pojava, to je u svakom slučaju signal za (makar preventivni) posjet liječniku.

Post je objavljen 03.04.2014. u 17:51 sati.