Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/budan

Marketing

Ko je Kristijan Morgenštem ?


Ko je Kristijan Morgenštem ?

antropozof i iznad svega čovjek...Ko je Kristijan Morgenštern? Koji je njegov doprinos antropozofiji? Ovim mejlom pokušaćemo da damo određene odgovore.

Upućujem vas na link Wort Futurisahttp://wortfuturis.com/index.php?option=com_content&view=article&id=107newsflashgde se kaže
: “Morgenštern, koji je umro 31. marta 1914., bio je spaljen nekoliko dana kasnije. Iz iskaza Rudolfa Štajnera, koji je takođe posle svoje smrti bio spaljen, zna se, da je za ljude sa materijalističkim sklonostima bolje da posle smrti budu sahranjeni u zemlju, dok je za duhovnije ljude bolje da budu spaljeni. Urnu sa Morgenšternovim pepelom sačuvao je Rudolf Štajner, koja je zatim preneta u novi Geteanum.”

Zahvaljujem se inicijativi Davora Bobeka da obeležimo ovu godišnjicu. I prilažem delove teksta iz njegovih mejlova.

Također, ova 2014. godina je na određeni način u znaku Christiana Morgensterna, zbog 100-godišnjice njegove smrti (31.03.), možda ne bi bilo na odmet i u tome smjeru pronaći ponešto i prezentirati svim prijateljima.Vjerujem da i u Beogradu postoji njegova vrlo značajna knjiga "Našli smo jednu stazu" na njemačkome, pa kada bi netko preveo ponešto iz te knjige to bi bio veliki i dobar znak koji bi uputio na njega.Jer, po Rudolfu Steineru, Christian Morgenstern je onaj koji u duhovnome svijetu duše usmjerava ka - antropozofiji.


O Christianu Morgensternu prevedenih materijala ima relativno malo, "Pjesme s vješala" su satiričko-egzoternog tipa, da tako kažem, rado prihvačene od svekolike publike, beskrajno vrijedne i značajne, međutim ono glavno za antropozofe je svakako knjiga 'Wir fanden einen Pfad' gdje su pjesme o anđelima, arkanđelima itd. sve prožeto antropozofijom.
Ja imam jednu njegovu pjesmu:


Usamljeni Krist


Bdijte i molite samnom!

Duša je moja do smrti žalosna.

Bdijte i molite samnom!

Oči su vaše prepune sna -

Zar ne možete bdjeti?

Ja idem

Da posljednje svoje vam dam -

A vi spavate.

Usamljen stojim među usnulima,

Usamljen izvodim djelo

Najtežeg mi časa.

Bdijte i molite samnom!

Zar ne možete bdjeti?

Vi svi ste u meni,

Al' u kome sam ja?

Što znate o ljubavi mojoj,

Što znate o boli moje duše?

O usamljen, usamljen

Ja umirem za vas -

A vi spavate!

Vi spavate.Christian Morgenstern


---------

lp, borivoj
Post je objavljen 03.04.2014. u 08:09 sati.