Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/anamarijatomasic

Marketing

"Ako nemaju kruha, neka jedu kolače" (mini-prohibicija u Rijeci)

Na sjednici Gradskog vijeća grada Rijeke u četvrtak 27.3., vladajuća koalicija je nadjačala riječku oporbu te je prihvaćena Odluka o komunalnom redu prema kojem će se ispijanje alkoholnih pića na javnom mjestu kažnjavati sa 500 kuna. Prije no što je odredba prihvaćena, gradonačelnik Vojko Obersnel izazvao je lavinu reakcija mladih riječana na društvenim mrežama gdje su najbrojniji članovi stranica: „Kont nije mjesto,Kont je život“ te „Prosvjed protiv mini-prohibicije u Rijeci“. Obersnel ipak poručuje kako je ostvaren kompromis prema kojem će moratorij na kazne trajati do 2015. godine. U tom će se razdoblju građanima koji prekrše odluku slati opomene, a nakon toga će se iste i novčano kažnjavati. Iako pobornici odluke tvrde kako ova odluka nije attack na mlade, činjenica jest da se upravo njih ova odluka najviše tiče.



Svrha odredbe je, poručuju, smanjenje materijalne štete kao posljedice pijanog vandalizma, obavljanja nužde na javnim površinama i slično. Gradu je,naravno, isplatljivije privređivati novac od kazni koje će provoditi komunalni redari, nego u centru grada osigurati javni toalet (koji neće biti veći dio vremena zaključan kao onaj na Delti). Jasno je da nitko nema izričitu želju urinirati po javnim površinama, pa i ako ima, takav bi se vjerojatno priklonio intimi uriniranja između četiri zida ukoliko bi grad to omogućio. Vandalizam je pak, po mom mišljenju, nešto što se ovom odlukom neće iskorijeniti. Za pojedince koji duboko u sebi nalaze potrebu za destrukcijom i devijantnim ponašanjem, uvijek će se naći mjesta i vremena kada će svoju namjeru i ostvariti. Takvo ponašanje ne opravdavam ali i samo vrijeme će pokazati da se ovom odlukom vandalizam neće iskorijeniti.

Ipak, postoje iznimke : dopuštanje konzumiranja alkoholnih pića na javnim površinama, kada se one koriste temeljem odobrenja sukladno aktu kojim se uređuje davanje na korištenje javnih površina i drugih nekretnina u vlasništvu Grada za postavljanje privremenih objekata te reklamnih i oglasnih predmeta. Jednostavno rečeno, ukoliko novci od konzumacije alkohola idu izravno u ruke Grada Rijeke, vandalizam i pijani ljudi im neće smetati. Riječki vlasnici klubova će također profitirati, ukoliko se mladi ne odluče na grupnu sabotažu.

Iako iz riječke vladajuće koalicije naglašavaju kako se odluka odnosi na svih, jasno je tko u priči o mini-prohibiciji najviše gubi – oni koji najmanje imaju. Valja uzeti u obzir kako je Rijeka treći grad po veličini u RH te se velikom većinom u skladu s time kreću i cijene alkoholnih pića u gradskim klubovima. Ako ne većina, barem polovina riječke mladosti si uistinu ni u kom pogledu ne može priuštiti ispijanje pića u nekom od riječkih kafića,bila ona alkoholna ili ne. A zamislite tek da vam je rođendan! Bolje da ga proslavite sami. Za čašćenje u klubovima prosječni student ili srednjoškolac jednostavno nema sredstava.

Osim debljanja gradskog proračuna, ukoliko u slijedećih šest mjeseci ne nastupe veće promjene, doći će i do narušavanja jedne od najtrajnijih riječkih tradicija- okupljanje ispred Konta ( legendarno okupljalište ispred hotela Continental u centru Rijeke). Bila sam klinka kada mi je tata prvi put pričao kako se njegova ekipa u one dane „klošarila“ pred Kontom. Nazvali to klošarenjem ili kakvim drugim nazivom, činjenica jest da mladi ne izlaze van da bi počinili kazneno djelo, prouzročili štetu i sl., već se okupljaju da bi se družili i zabavili. Da problem nije u samom činu ispijanja alkohola, pokazuje i činjenica da se oni koji si to mogu priuštiti u kafićima mogu „prebiti od cuge“, te svejedno raditi nered i uzrokovati probleme u kafiću ili izvan njega.


(1982. na Kontu)

Odlukom grad želi stvoriti sliku Rijeke koja nije realna. Većina je mladih,pa i starih generalno razočarana u društvo u kojem živi, bez velike nade u bolju budućnost ili budućnost uopće. Stoga se većina riječana i onih koji se tako osjećaju ovom odlukom osjeća izdano. Ionako nade u prosperitet i bolju budućnost jenjavaju, uskoro će i razonoda koštati one koji nemaju sredstava za ispijanje skupih pića u klubovima. Grad Rijeka primjerom Marije Antoanete neizravno poručuje : "ako nemaju kruha, nek' jedu kolače".

Ana Marija Tomašić

Ako želite protivnicima odluke pružiti podršku, to možete učiniti na slijedećim linkovima:

Kont nije mjesto, kont je život

Prosvjed protiv mini-prohibicije u Rijeci



Post je objavljen 31.03.2014. u 14:40 sati.