Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrgorac

Marketing

KLUB VIJEĆNIKA SDP-a: Kljenak neće biti odlagalište za makarsko smeće!



Na e-mail smo dobili priopćenje Kluba vijećnika SDP-a vezano za jutrošnje napise Slobodne Dalmacije i izjave predstavnika Nezavisne liste mladih o mogućnosti otvaranja odlagališta komunalnog otpada za stanovništvo Makarskog primorja na području Kljenka. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

KLUB VIJEĆNIKA SDP-a Vrgorac
Gradska organizacija SDP-a Vrgorac
Ulica Tina Ujevića 14,
21 276 Vrgorac
Vrgorac, 28.3.2014.

SVIM MEDIJIMA

PRIOPĆENJE
povodom stava Nezavisne liste mladih da se u Kljenku otvori odlagalište otpada

Iznenadno i izrazito neugodno nas je zatekla ideja Nezavisne liste mladih, objavljena 28. ožujka u „Slobodnoj Dalmaciji“ da se na području mjesnog odbora Kljenak otvori odlagalište komunalnog otpada za potrebe stanovništva Makarskog primorja. Prije svega kao Vrgorčanin, podrijetlom Kljenačanin, ali i Predsjednik Kluba vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću Vrgorca želim u ime toga Kluba, kao i u svoje osobno, izraziti zgražanje i apsolutno neprihvaćanje ovog prijedloga koji dolazi od strane Nezavisne liste mladih.
Do sada smo se već susretali s njihovim nestručnim, nerealnim i neprovedivim prijedlozima koji za cilj imaju sitno prikupljanje političkih bodova, ali ovaj prijedlog je po gluposti zasjenio sve prethodne. Samoinicijativno, bez ikakvih studija, elaborata, dozvola, razgovora s lokalnim stanovništvom i mjerodavnim gradskim, županijskim i državnim institucijama, otvaraju i zatvaraju deponije po Vrgorcu kao da je riječ o nekoj dječjoj igri. Za neku sitnu imovinsku korist bi ugrozili zdravlje cijelog zapadnog dijela Grada vrgorca, od Kljenka i Dugih Njiva, preko Ravče, Majića, Dragljana, Vlake, Zavojana, Kozice, pa sve do Rašćana. Ovaj prijedlog dolazi u vrijeme kada se u Kljenku pokreću projekti na osnivanju eko-etno sela Bobanci, obnavljaju se stare kamene kuće u svrhu poboljšanja turističke ponude od Dugih Njiva, Majića, Zavojana itd, prehrambena industrija na tom području ima svoje pogone, blizu je ulaz u budući tunel Ravča-Drvenik, Gospodarska zona, Parka prirode „Biokovo“ i slično.
Sve ovo upućuje na to da Nezavisna lista mladih, koja predlaže deponij u Kljenku, niti poznaje Vrgorac, niti želi raditi u interesu Vrgorca, nego je očito zanimaju samo ekonomski interesi pojedinih grupacija. Vrgorac i Vrgorčani, njihovo zdravlje i turističko-poljoprivredna budućnost nisu na prodaju iako to nezavisni očito žele. Vrgorac za svoje potrebe ima odlagalište Ajdanovac kojega treba ubrzano i kvalitetno sanirati, i na tome trebamo svi inzistirati, tako da se u potpunosti zaštitimo od mogućih štetnih posljedica na vodne tokove i polja. Inspekcija zaštite okoliša je jasno istaknula kako će se Ajdanovac morati sanirati u roku od godine dana od puštanja u rad Regionalnog odlagališta u Lećevici i nadamo se i vjerujemo da će se to i dogoditi. U isto vrijeme zalagati se da se na nekom drugom mjestu na području Vrgorske krajine, na kojem nikada nije bilo odlagalište, ono i smjesti, je ništa drugo doli ludost na koju nećemo pristati. A vjerujemo da u tome imamo podršku stanovništva Grada Vrgorca. Ako susjednom i prijateljskom gradu Makarskoj treba pomoći, onda prije svega treba pitati građane Vrgorca i one koji žive blizu Ajdanovca što o tome misle, naravno, uz pozitivno mišljenje struke, ali sve u sklopu trenutnih mogućnosti i nikakvih otvaranja novih deponija.
Na kraju još jednom ponavljamo i zaključujemo, Klub vijećnika SDP-a se protivi bilo kakvoj inicijativi da se na području mjesnog odbora Kljenak, ili bilo kojeg drugog sela vrgorskog kraja, ad hoc otvori novo odlagalište otpada.

S poštovanjem,

Ispred Kluba vijećnika SDP-a
Rade Bobanac, dipl. iur.
Predsjednik GO SDP-a Vrgorac

Post je objavljen 28.03.2014. u 15:13 sati.