Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/budan

Marketing

Pozdrav proljeću, Crveni križ grada Rijeke, Rijeka, 21.03.2014.


Pozdrav proljeću 2014 - bilten

Dragi Borivoj, šaljem bilten koji je o književnoj večeri pripremila Lorena. Lijep pozdrav, Branka p.s. Ovih vam dana stiže i dopisnica s informacijama o izletu "Kluba 100 kapi" - nadam se da ćete nam se pridružiti.

„POZDRAV PROLJEĆU 2014.“Komisija za kulturu Savjeta dobrovoljnih darivatelja krvi svesrdno radi na tome da prikaže javnosti umjetničku dušu naših darivatelja. Tako su na prošlogodišnjoj izložbi svoje radove prikazali darivatelji – slikari, kipari, rezbari, fotografi, a ovogodišnja svečanost „Pozdrav proljeću 2014.“ osmišljena je na način da prikaže radove naših darivatelja – pjesnika i literata, koji su sami predstaviti svoje radove.

Rijeka, 21. ožujka 2014. godine

Na prvi dan proljeća večer poezije i pjesme započele su darivateljice Gordana Crnković i Lorena Marotti izvedbom svima dobro poznate pjesme Dobriše Cesarića - „Povratak“ kojom smo se vratili da i ove godine pozdravimo proljeće.


Prije nastavka umjetničkog dijela programa skup su pozdravili članica Odbora Gradskog društva Crvenog križa Rijeka - Sonja Maksan Trbović i predsjednik Savjeta dobrovoljnih darivatelja krvi – Ivo Vidotto.Članice Terenske jedinice Crvenog križa „Dr. Ante Švalba“ Iva Ćavar i Matea Hrvatin, svojom su mladošću i razigranošću učinile vođenje programa zabavnim i zanimljivim

Naša draga suradnica, pjesnikinja i prozaistica Đurđa Ggrujičić dovela nam je svoje, ne samo susjede, nego i najbolje prijatelje, a prepričali su nam nekoliko šaljivih zgoda iz života. Djeca su svojom spontanošću i veseljem osvojili srca svih prisutnih.

Đurđa Grujičić predstavila nam se i kao pjesnikinja, a pročitala nam je nekoliko svojih dnevničkih zapisa. Svoju poetsku dušu otkrio je i mladi darivatelj Goran Krapić. Osim ljubavi prema književnosti, povezuje ih i izbor zvanja jer oboje su kao svoj poziv odabrali odgoj i rad s mladima. Goran je srednjoškolski profesor dok je Đurđa radni vijek provela kao odgajateljica u dječjem vrtiću. Njihovi stihovi govorili su o ljubavi, životu, emocijama…

Darivatelj krvi Dražen Dukić, na žalost, zbog prirode posla nije mogao biti prisutan, pa su njegovu kratku priču „Joško je roda i on se ne zamara oko toga“ pročitale Gordana i Lorena.

Vrhunskom izvedbom višeglasnog pjevanja potrudile su se upotpuniti ugođaj naše prve glazbene gošće vokalna skupinu „Lira“, koju vodi maestro Frane Frleta, a koja nam je priredila i malo iznenađenje. Naime, prošlogoodišnji „Pozdrav proljeću“ započeli smo sa recitacijom pjesme „Kapi života“ koju je napisao naš darivatelj Davor Bakač, a posvetio ju je svim darivateljima. Ove smo večeri imali priliku prisustvovati praizvedbi pjesme koju je uglazbio, odnosno, skladao i aranžirao Robert Funčić, a u izvedbi vokalne skupine „Lira“ dobila je novu, vrlo zanimljivu dimenziju.Borivoj Bukva, član „Kluba 100 kapi“ i umjetnik u duši, svojim je likovnim radovima sudjelovao i na prošlogoodišnjoj izložbi, a predstavio nam se izborom iz zbirke svojih haiku pjesama.

U nastavku programa predstavili su nam se Davor Bakač, član Aktiva INA, svojim ljubavnim pjesmama, te Stipo Kolak, član „Kluba 100 kapi“ s pjesmama izabranim iz svoje zbirke „Iskrice iz mornareve duše“.

Svojim glasovnim mogućnostima i prpošnom izvedbom iznenadile su nas mlade članice ženske klape „Vidulice“ koje su započele sa radom u listopadu 2012. godine, kao jedna od sekcija KUD-a „Baklje“. Voditelj klape je Siniša Žigrović.

Nastavak programa bio je posvećen domaćoj riječi. Predstavili su nam se Roberto Žigulić, sveučilišni profesor i zaljubljenik u povijest, svoj zavičaj i čakavštinu izborom svojih pjesama.

A Ivana Rudanovića, ili kako ga zovu, Mali Kosićev, već poznamo kao pjesnika koji piše na domaćem dijalektu. Njegova pjesma „Kanat naš“ zahvala je svima onima koji su nas večeras počastili svojim pjevanjem. Mali Kosićev pripremio nam je večeras pjesme koje prigodno govore o ljubavi. Jer, kako bi to bilo kad se uz njegove stihove ne bismo nasmijali malim, svakodnevnim stvarima koje čine život.

S čakavštinom, ali uglazbljenom, nastavili su naši gosti muška klapa „Flumen“ koja je također započela sa radom u listopadu 2012. godine u sklopu KUD-a „Baklje“. Vrlo su mladi, redom studenti, ali svojim pjevanjem i ljubavlju prema klapskom izričaju mogu stati uz bok mnogim starijim klapama. Voditelj klape također je Siniša Žigrović.Komisija za kulturu trudila se predstaviti darivatelje, one koje često znamo samo kroz njihovu humanost i darivanje krvi, s jedne manje poznate strane. Nadamo se da smo uspjeli u tome i da smo naše pjesnike na zanimljiv način potakli da podijele sa svima svoje stihove. U tome su nam zdušno pomogli večerašnji gosti, djeca iz Kastva, vokalna skupina „Lira“, te klape „Vidulice“ i „Flumen“.

Savjet DDK i Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka, malim znakom pažnje, prigodnim obilježjima darivatelja krvi i Crvenog križa, zahvalili su izvođačima, sa željom da im uspomena na ovo naše druženje ostane u srcu kao što će nama ostati u uhu i duši njihove pjesme.

Večer smo završili, kao i prošle godine, kada su svi izvođači zajedno sa darivateljima zapjevali „Najdraža Rijeko“.
„Pozdrav proljeću 2014“ priredili su članovi Komisije za kulturu Davor Bakač, Mile Jelača i Lorena Marotti, kao i suradnici Gordana Crnković, Đurđa Grujičić, Sonja Maksan Trbović i Branka Maračić.

Bilten priredila: Lorena Marotti


--------------Poštovana Branka i Lorena,Veliko vam hvala na predivnim fotografijama i

dobro ispisanom tekstu!... Bilo je zanimljivo, tako

dobro i uspješno priređeno druženje sa publikom,

koja nas je i ove godine pozdravila i obradovala

svojom prisutnošću, a tako i mi njih programom...Bit ću prisutan i odazvat ću se izletu, vidimo se...

Foto: Branka Maračić

Tekst: Marotti LorenaPrikaz na linku magicusa, fotografije i komentari:http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=105334Post je objavljen 27.03.2014. u 08:30 sati.